Uređenje vrta dječje knjižnice “Knjiguške”

Vrijedne ruke naših volontera i zaposlenika Borisza Negelia spremile su se na akciju jučer, 21. srpnja, te su zajedničkim snagama raščistili prostor oko Knjiguške koja je svečano otvorena 5.srpnja. Uz dobru zabavu i poneko hvatanje hlada, očistili smo sve što je smetalo oko Knjiguške kako biprostor bio ugodan i prohodan, a sad kad je vrt čist, dolaze nam mnoge ideje za sadnju bilja kako bi se spojili miris zelenila i zanimljivih priča kojih je Knjiguška prepuna.

S obzirom da je jedna od inspiracija ovogodišnje Noći knjige bio i veliki Fjodor Mihajlovič Dostojevski, kojem ove godine proslavljamo 200. obljetnicu rođenja i 140. obljetnicu smrti, a maskota manifestacije babuška, u ovoj humanitarnoj akciji ostvarena je prigodna suradnja upravo s Veleposlanstvom Ruske Federacije u Republici Hrvatskoj, koje je osim donacije kontejnera ukrašenog vizualima ruskih kulturnih simbola, uključeno i u organizaciju kulturnog programa njegovog svečanog uručenja i otvaranja. Nabavku i postavljanje kontejnera u gradu Petrinji, koji će služiti kao prostor za igru, terapiju te kao knjižnica za djecu i mlade s više od 1000 naslova, u suradnji s Organizacijskom odborom Noći knjige omogućili su Sberbank Hrvatska, LUKOIL Croatia te ponajviše Veleposlanstvo Ruske Federacije u Republici Hrvatskoj, a njegovo opremanje knjigama omogućili su hrvatski nakladnici okupljeni u Zajednici nakladnika i knjižara Hrvatske gospodarske komore. Važan je to korak na putu ponovne revitalizacije ne samo prostora na kojem je donedavno stajala spomenuta zgrada već i naše lokalne zajednice u cjelini.

Uređenje vanjskog prostora Knjiguške podržali su volonteri projekta “Change makers” koji je financiran sredstvima EU, kroz program Europskih snaga solidarnosti. Sadržaj ovog članka isključiva je odgovornost Udruge IKS.