Upoznajte Elenu – pripravnicu iz Italije

*scroll below for the croatian version*

*prolistajte dolje za tekst na hrvatskome*

My name is Elena, I am from Vicenza a city placed in the northeast of Italy, close to Venice.

I started volunteering at high school helping children with their homework and I have been a Scout leader after twelve years in the association. However, after my graduation, I moved to Trento in order to attend the bachelor course of International Studies Cooperation and Development. The experience in Trento was amazing, mostly because and I had the opportunity to take part into a Cohousing between students and asylum seekers. Thanks to this project I had the possibility to meet people from all over the world (Colombia, Mexico, Sub-Saharan countries and South Asian countries) with different cultures and religions. I lived in this multicultural home for a year and a half and then I moved to Antwerp in Belgium for an Erasmus+ study experience where I lived for six months. Here I met fellows from around Europe and I bought their friendship with my Risotto and Pasta al Ragù. Once graduated at the University of Trento, last September I moved to Forlì due to the master course of Management of Social Economics that I am currently attending. Thanks to the Erasmus+ project I have the opportunity to do an internship with Association IKS in Petrinja. I just got here and I am excited to start this new experience and discover what awaits me. Even if I travel a lot and I continuously move around I am really attached to my communities and to Italy, that’s why I always have in my backpack a pack of Pasta and a Moka for the Italian Espresso.

Moje ime je Elena, dolazim iz Vicenze- grada smještenog na sjeverozapadu Italije, blizu Venecije.

S volontiranje sam započela u srednjoj školi pomažući djeci sa domaćom zadaćom i bila sam predvodnik izviđača nakon 12 godina provedenih u udruzi. Međutim, poslije mog diplomiranja, preselila sam se u Trento kako bih pohađala prvostupnički stupanj na Međunarodnim studijima suradnje i razvoja. Iskustvo u Trentu je bilo sjajno, pogotovo zato što sam imala mogućnost sudjelovati u „Cohousingu“ (Polu-komunalno stanovanje koje se sastoji od skupine privatnih kuća i zajedničkog prostora u zajednici kao što su objekti za kuhanje ili pranje rublja) između studenata u tražitelja azila. Zahvaljujući ovome projektu imala sam mogućnost upoznati ljude iz čitavog svijeta (Kolumbije, Meksika, Supsaharske države i države Južne Azije) sa različitim kulturama i religijama. Živjela sam u ovome multikulturalnome domu godinu i pol´ nakon čega sam se preselila u Antwerp u Belgiji zbog Erasmus+ studentskog iskustva gdje sam živjela šest mjeseci. U Antwerpu sam upoznala kolege iz cijele Europe i „kupila“ (osvojila) sam njihovo prijateljstvo sa mojim rižotom i Pastom al Ragù. Nakon diplomiranja na Sveučilištu u Trentu, prošlog rujna sam se preselila u Forlì radi magistarskog stupnja Menadžmenta socijalne ekonomije koji pohađam trenutno. Zahvaljujući Erasmus+ projektu dobila sam mogućnost stažirati u Udruzi IKS u Petrinji. Upravo sam došla ovdje i uzbuđena sam zbog ovog novog iskustva i otkrivanja što me čeka. Iako putujem mnogo i neprestano se krećem jako sam povezana sa svojom zajednicom i Italijom, stoga uvijek nosim u ruksaku paket tjestenine i moku za talijanski espresso ;D

Sadržaj ovog članka isključiva je odgovornost Udruge IKS. Elenino pripravništvo financirano je sredstvima EU, kroz program Erasmus+ u suradnji sa Sveučilištem u Bolonji.

The contents of this article is the sole responsibility of Association IKS. Elena’s internship is financed by EU, through Erasmus+ program in cooperation with University of Bologna.