Udruga Domino i mladi umjetnici posjetili IKS

Početkom srpnja Udruga IKS ostvarila je novu suradnju s Udrugom Domino iz Zagreba. Udruga Domino je neprofitna udruga koja ima za cilj propitivanje tradicionalnih i rad na transformaciji opresivnih normi u tranzicijskom društvu kroz kulturu, medije, javne politike, obrazovanje i suradnje s domaćim i međunarodnim organizacijama.

Dio njihovog rada je i program Summer Lab, edukativni i radionički program za umjetnike/ce iz cijele Europe. Summer Lab je dio europskog projekta ACT: Art, Climate, Transition koji povezuje umjetničko djelovanje s ekologijom i aktivizmom. Cilj edukacije je upoznati polaznike s praksama van užeg područja umjetničkog djelovanja, kako bi se proširile perspektive i omogućilo buduće angažirano djelovanje. Tema ovogodišnjeg programa, koji se održao od 30.6. do 3.7.2021., su potresi te su umjetnici kroz niz sadržaja na tu temu imati zadatak promišljati o “otpornosti i snalažljivosti”. U sklopu navedenog programa Udruga Domino i nekolicina mladih umjetnika, 1. srpnja posjetili su Petrinju i Udrugu IKS. Cilj posjeta bio upoznati sudionike s praksama aktera s terena i iz prve ruke upoznati ih s humanitarnom situacijom nakon potresa.

Sabina Stipanec Grgić i Matea Marić, zaposlenice Udruge IKS, prošetale su sa sudionicima Petrinjom, pokazale im parcelu u Turkulinovoj 9 na kojoj je bila zgrada Udruge IKS te ih upoznale sa snovima i planovima o obnovi stare kulturne ljepotice od 2700m2. Neke od tema bile su i odgovor lokalnih organizacija civilnog društva na krizu, djelovanje lokalne samouprave na području pogođenim prirodnom katastrofom, koordinacija i improvizacija na terenu te suradnja s Vladom RH kao i Civilnom zaštitom. Mladi sudionici su imali puno dobrih pitanja, poput da li Vlada RH planira međusektorsku i međunarodnu suradnju prilikom planiranja obnove i revitalizacije ovog područja. Iako im nismo mogli pružiti odgovore na sva pitanja, djelatnici i volonteri Udruge IKS potrudili su se podijeliti svoje iskustvo s terena, daljnje planove i strateške ciljeve Udruge, a nadamo se i nešto pozitivne energije i nade koju gajimo za obnovu naše zajednice.

 

“Photography: Tomislav Čuveljak / Domino