“Knjiguška” je službeno otvorena!

Bogatim programom obilježeno je otvorenje nove čitaonice i igraonice za djecu i mlade prigodno nazvane “Knjiguška”. Ovim je događajem “Knjiguška” otvorila svoja vrata za lokalnu zajednicu i to na adresi nekadašnje zgrade Udruge IKS.

Udruga IKS svoj dom izgubila je u razornom potresu koji je pogodio grad Petrinju i okolicu krajem prošle godine. Zahvaljujući Veleposlanstvu Ruske Federacije u RH, dana 5. srpnja 2021. na adresi Turkulinova 9 – nekadašnjoj adresi Udruge, svoja vrata otvorila je igraonica i čitaonica za djecu i mlade prigodno nazvana “Knjiguška”. Uručenje i otvaranje kontejnera o kojem će trajno brinuti udruga IKS završnica je humanitarne akcije pokrenute u ovogodišnjoj Noći knjige, najmasovnijoj kulturnoj manifestaciji koja već deset godina promiče knjigu i vrijednost čitanja u hrvatskom društvu i koja je ove godine uspješno održana s više od 1100 programa u više od 220 hrvatskih gradova i mjesta.

S obzirom da je jedna od inspiracija ovogodišnje Noć knjige bio i veliki Fjodor Mihajlovič Dostojevski, kojem ove godine proslavljamo 200. obljetnicu rođenja i 140. obljetnicu smrti, a maskota manifestacije babuška, u ovoj humanitarnoj akciji ostvarena je prigodna suradnja upravo s Veleposlanstvom Ruske Federacije u Republici Hrvatskoj, koje je osim donacije kontejnera ukrašenog vizualima ruskih kulturnih simbola, uključeno i u organizaciju kulturnog programa njegovog svečanog uručenja i otvaranja. Nabavku i postavljanje kontejnera u gradu Petrinji, koji će služiti kao prostor za igru, terapiju te kao knjižnica za djecu i mlade s više od 1000 naslova, u suradnji s Organizacijskom odborom Noći knjige omogućili su Sberbank Hrvatska, LUKOIL Croatia te ponajviše Veleposlanstvo Ruske Federacije u Republici Hrvatskoj, a njegovo opremanje knjigama omogućili su hrvatski nakladnici okupljeni u Zajednici nakladnika i knjižara Hrvatske gospodarske komore. Važan je to korak na putu ponovne revitalizacije ne samo prostora na kojem je donedavno stajala spomenuta zgrada već i naše lokalne zajednice u cjelini. Iznimno nam je stoga drago da samo otvorenje Knjiguške 5. srpnja na adresi Turkulinova 9 nije prošlo nezapaženo.

Prigodni program povodom otvorenja “Knjiguške” otvorio je glumac, scenarist i režiser Goran Matović koji je, nakon kratkog uvoda, na idealan način povezao Petrinju i Rusiju. Naime, pričom o Josipu Severu, pjesniku rođenom u Blinjskom Kutu koji je 1964. godine živio i stvarao u Rusiji, uveo nas je u ostatak programa. Nekad zapisana djela Majakovskog i Severa odzvanjala su ruševinama u centru grada u fenomenalnoj izvedbi Gorana Matovića i podsjetila sve okupljene na iznimnu snagu koju ima izgovorena i pisana riječ. Upravo u tome i leži važnost naše “Knjiguške” – mjesta ljekovitih priča.

Tamara Jovičić, izvršna direktorica Udruge IKS i moderatorica programa otvorenja “Knjiguške”, preuzela je potom riječ i iskoristila priliku za kratko predstavljanje aktivnosti i programa Udruge te izricanje zahvalnosti svim okupljenim donatorima, suradnicima i posjetiteljima. Sukladno tome, govornicu su redom preuzeli predstavnik Organizacijskog odbora Noći knjige i predsjednik Zajednice nakladnika i knjižara Hrvatske gospodarske komore gospodin Slavko Kozina, izaslanik Ureda predsjednika RH gospodin Zdravko Zima, predstavnik Vlade RH gospodin Tomislav Mihotić te Veleposlanik Ruske Federacije u RH gospodin Andrey Nesterenko. Važno je spomenuti da su se svim okupljenim posjetiteljima obratila i Ivanka Roksandić u ime Sisačko-moslavačke županije te Željko Tonković u ime Grada Petrinje. Ovim putem želimo zahvaliti svim spomenutim govornicima na lijepim riječima i željama koje su uputili Udruzi IKS i svim građanima grada Petrinje te na velikoj podršci koja nam daje motivaciju za daljnji razvoj niza aktivnosti i projekata koje smatramo važnima za našu lokalnu zajednicu.

Osim toga, veliko hvala ide djevojačkoj vokalnoj skupini Malinočki za izvedbu pjesmama “Samovar” i “Narančasta pjesma”, solistici Lauri Čurin za izvedbu pjesme “Valenki” te pripovjedačici Lei Đido Božak za izvedbu “Knjiguškine priče”.

Hvala i našim volonterima koji su za sam kraj programa izveli lutkarsku predstavu “Budi cool, volontiraj” kojom su i one najmlađe naučili važnosti volontiranja i djelovanja u lokalnoj zajednici.

Za kraj, voljeli bismo istaknuti još nekoliko osoba bez kojih priča oko “Knjiguške” u Petrinji ne bi bila moguća. Stoga, kao šećer na kraju, izdvajamo gospodina Mišu Nejašmića te tri dame – Vanju Stalec, Ivanu Rađenović i Anetu Vladimirov, koji su zajednički preuzeli svu koordinaciju i posao samog opremanja i dizajniranja interijera naše nove knjižnice i igraonice na čemu smo im beskrajno zahvalni!

Nadamo se da ćete i vi shvatiti važnost koju ima ovaj mali kontejner velika srca te da ćete nas uskoro ponovno posjetiti na adresi Turkulinova 9! Više informacija o samom programu koji će se odvijati u Knjiguški  očekujte uskoro!