Compass u radu s mladima

Usavršavanje znanja i vještina gotovo su svakodnevica svih radnika u civilnom društvu i ključan dio za kvalitetno izvršavanje zadataka te držanje koraka sa stalno rastućim zahtjevima i novim potrebama lokalnih zajednica. Udruga IKS velike napore ulaže upravo u promicanje izgradnje karijere u civilnom društvu, te u obrazovanje i usavršavanje svojih radnika i volontera.

Sabina Stipanec Grgić, dugogodišnja djelatnica Udruge IKS sudjelovala je na treningu „Obrazovanje za ljudska prava“ koji su proveli Udruga DroNe, Mreža mladih Hrvatske i Vijeće Europe.

Obrazovanje za ljudska prava je osposobljavanje, stručno usavršavanje, širenje, informiranje, praktične aktivnosti u kojima polaznici stječu znanja, vještine, opredjeljuju se za vrijednosti, razvijaju vlastite stavove i ponašanja, osnažuju se da doprinesu izgradnji i obrani univerzalne kulture ljudskih prava u društvu, s ciljem promicanja i zaštite ljudskih prava i temeljnih sloboda.

Trening se održao od 18. do 22. lipnja u Kući ljudskih prava u Zagrebu, a trenerice Branimira Penić i Valentina Gambiroža su u tom periodu sudionike upoznale s ključnim pojmovima poput slobode,  pravde, jednakosti, demokracije; predstavile pristupe ljudskim pravima u radu s mladima te razumijevanjem da ljudska prava daju okvir za pregovaranje i dogovorene standarde ponašanja unutar obitelji, škole i zajedice.

Osim stečenog znanja, jedan od vrijednih resursa stečenih na treningu je i „Compass priručnik za obrazovanje o ljudskim pravima s mladima“ koji je izdalo Vijeće Europe a zaposlenici Udruge IKS će ga koristiti u planiranju aktivnosti i radionica za djecu i mlade.

Možemo argumentirati da živimo u modernim vremenima kada nam više ne trebaju edukacije usmjerene ljudskim pravima, no dovoljno je osvrnuti se na krizu s izbjeglicama i njihovo kršenje prava, na još prisutne dvostruke standarde između muškaraca i žena te na činjenicu da dok su neke zemlje nedavno osigurale jednaka prava svim svojim građanima – u drugim zemljama se ona redovito krše. Naša borba se nastavlja, a radnici u civilnom društvu i osobe koje rade s mladima su tu da podižu svijest, educiraju, informiraju i motiviraju građane za djelovanje koje će osigurati sigurne zajednice u kojima su svi ravnopravni i jednakovrijedni.

Trening je proveden u sklopu projekta “Compass u radu s mladima”  – nacionalnog treninga za obrazovanje za ljudska prava Compass. Trening je provela Mreža mladih Hrvatske u partnerstvu s udrugom DrONe uz podršku Vijeća Europe.