Kuhanje sa korisnicima Udruge slijepih u Klubu mladih SKWHAT

Volonteri i zaposlenici Udruge IKS u suradnji s Udrugom slijepih Sisačko-moslavačke županije okupili su se pred Klubom mladih SKWHAT u Sisku 18.6.2021.g. Time su napravili sinesteziju onih najmlađih među nama i iskusnijih kuhara od kojih se moglo puno toga naučiti. Međunarodni volonteri Udruge IKS, koji rade na projektu Change makers odlučili su organizirati ovu aktivnost kako bi svi zajedno iskoristili topao i divan dan na otvorenome te zajednički pripremili sataraš za ručak.

Naše kolegice iz Udruge slijepih ponijele su poveze za oči kako bi se naši volonteri iskušali u guljenju luka i rezanju raznog povrća, pa i svakodnevnim radnjama, ali bez vida na kojeg se oslanjamo i koji nam je svakodnevica. Ovakve radionice su posebne za osvještavanje svih građana, jer se barem na tih par sati stavimo u kožu slijepe osobe i na trenutak osjetimo koliko smo bespomoćni bez nečeg što nam je puka navika i svakodnevica. Volonteri su učili osluškivati sebe i zvukove oko sebe malo bolje kako bi se mogli orijentirati i osvijestili koliko je čovjek bogat kada posjeduje zdravlje, ali i kako je brzo osoba može prilagoditi i nastaviti snažno kroz život. Uživali smo u ugodnim razgovorima, učili smo riječi iz francuskog jezika, a slijepi su rado podučavali naše volontere hrvatskome i pričali su priče iz djetinjstva. Zaposlenica Udruge slijepih Iva Toš je bila glavna kuharica, a sataraš je bio konačni produkt svih prisutnih.

Ručak je bio stvarno ukusan, a kako i ne bi kad je uložena gomila ljubavi i smijeha. Iskustva kao ova su nadahnjujuća i oplemenjuju svaku osobu koja se nađe tamo, dok mladi i stariji naizmjenično dijele znanja i polako se sprijateljuju.

U provedbi aktivnosti sudjelovali su međunarodni volonteri Udruge IKS,  projekta “Change makers” financiranog sredstvima EU iz programa Europskih snaga solidarnosti. Sadržaj ovog članka isključiva je odgovornost Udruge IKS.