Nova djelatnica IKS-a, Matea

Pozdrav svima! Zovem se Matea Marić, iz Petrinje sam i u Udruzi IKS zaposlena sam na poziciji ambasadorice mogućnosti za mlade u sklopu projekta Social Innovators Inicijative mladih za ljudska prava. 

Interes za radom u civilnom društvu počela sam razvijati još na početku srednjoškolskog obrazovanja. U to sam vrijeme u sklopu Udruge IKS i Udruge mladih Panj sudjelovala u organizaciji i provedbi Tjedna mladih, Festivala Nenasilja te festivala kojeg smo nazvali Muziku fest, a spomenula bih i vrlo važno iskustvo sudjelovanja u razmjeni mladih u organizaciji British Council Youth in Action programa u Londonu u okviru YES!UK projekta čija je tema bila rješavanje problema nasilja među mladima. 

Po završetku srednje škole, upisala sam sociologiju i povijest umjetnosti na Filozofskom fakultetu u Zagrebu gdje mi se pružaju neke nove prilike. Obavila sam tako volontersku novinarsku praksu na Radiju 101 te počela s volonterskim radom na glazbenom portalu Music Box. Također, u vrijeme studentskog života u Zagrebu obavljala sam neke zanimljive poslove (InMusic festival, Touch Me Festival, Umjetnički paviljon, Muzej suvremene umjetnosti, socijalna zadruga Humana Nova, klub “Klub”) i sudjelovala u jednako zanimljivijim volonterskim pothvatima (Seasplash festival, Animafest) koji su mi pomogli razviti nove vještine te steći nova poznanstva i prijateljstva koja njegujem i danas.

Godine 2019. osnovala sam Udrugu za promicanje alternative i nezavisne kulture Alternacija u Petrinji te sam iste godine postala i voditeljica Koordinacije udruga mladih Siska. Od tada, za spomenute udruge obavljam različite administrativne poslove, vodim financije i projekte (Mali urbani festival, Concrete Tournament, Sisak Urban Music, Program Kluba mladih Skwhat), ali radim i one nešto zabavnije stvarčice – zajedno s nekolicinom ostalih članova osmišljavam programe i aktivnosti (koncerte, izložbe, radionice) te aktivno radim na implementaciji i provođenju harm reduction outreach pristupa u praksi. 

U srpnju 2020. godine magistrirala sam povijest umjetnosti obranom diplomskog rada naziva “Autonomni kulturni centar Medika” te sociologiju obranom diplomskog rada naziva “Programi smanjenja štete na zagrebačkoj trance sceni: pogledi i iskustva korisnika psihoaktivnih supstanci” na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Nedugo zatim, zaposlila sam se na ukupno tri škole u SMŽ (SŠ Petrinja, SŠ Viktorovac, Ekonomska škola Sisak). Rad u školi uvelike mi je pomogao u razvijanju adekvatnih vještina i alata za prenošenje znanja mladima što planiram maksimalno iskoristiti u kontekstu rada s mladima u Udruzi IKS.

 

 

Da se ovo “kratko” predstavljanje ne bi svelo na formalni životopis, za kraj bih voljela napomenuti da sam velika ljubiteljica dobre glazbe, koncerata i festivala pa se možda i vidimo na nekom od njih u, nadam se, skorije vrijeme kada nas sve zajedno napokon prestane zezati ova korona! 

Pozdrav s Banije! 🙂  

 

 

Projekt Social Innovators financiraju Island, Lihtenštajn i Norveška kroz EEA and Norway Grants Fund for Youth Employment. Zajedno za zelenu, konkurentnu i uključivu Europu.