”Neočekivani rendez-vous” – G.U.I.D Balleta Preljocaj u Petrinji i Sisku

Kako bi proslavio ove godine sto godina svojega postajanja i isto toliko godina francusko-hrvatskih kulturnih razmjena, Francuski institut u Hrvatskoj osmislio je s partnerima Baletom Preljocaj u Francuskoj i HNK-om u Zagrebu te uz podršku hrvatskog Ministarstva kulture i medija i Turističke zajednice grada Zagreba, izniman program suradnje u području suvremenog plesa.

Francuski Institut odlučio je program G.U.I.D.- a, Urbane grupe plesne intervencije Balleta Preljocaj – Pavillon Noir , s plesačima Baleta Preljocaj i Hrvatskim narodnim kazalište u Zagrebu predstaviti Petrinjskoj i Sisačkoj publici putem suradnje s Udrugom IKS. 

 

Od 19. travnja do 29. svibnja, 2 plesača HNK-a na rezidencijalnom su boravku u Pavillon Noir – Nacionalnom koreografskom centru u Aix-en-Provenceu u Francuskoj, pridružujući se šestorici plesača iz Baleta Preljocaj.

Nastala 1998. godine, Urbana grupa plesne intervencije putuje gradovima regije i vodi ples na neočekivana mjesta, predstavljajući odlomke iz repertoara Angelina Preljocaja.

G.U.I.D. tako nastupa u javnim prostorima, od željezničkih kolodvora do tržnica i školskih dvorišta kako bi se što većem broju ljudi predstavio suvremeni ples. 

Neočekivani rendez-vous tako je doputovao u Petrinju i Sisak zahvaljujući uspješnoj suradnji Udruge IKS i Francuske ambasade u Hrvatkoj. Tom prilikom zaposlenici i volonteri Udruge IKS ugostili su članove Francuskog veleposlanstva i predstavnike Francuskog Instituta u Hrvatkoj u Petrinji.

Plesači skupine G.U.I.D svoj performans za petrinjsku publiku izveli su na platou ispred crkve Sv. Lovre dok je sisačkoj publici program bio dostupan kod kluba mladih Skwhat u Šumici. 

Predstavnici Veleposlanstva Republike Francuske i Francuskog Instituta u Hrvatskoj u dvorištu Udruge IKS u Petrinji.

Fotografije s događaja pogledajte u galeriji:

G.U.I.D u Petrinji 

G.U.I.D u Sisku

Program:

La Stravaganza (1997)

Marché noir (1984)

Paysage après la bataille (1997)

Still Life (2017)

Winterreise (2019)

Ghost (2018)

Gravité (2018)

Koreografija: Angelin Preljocaj

Umjetnički voditelj: Guillaume Siard

Koreolog: Dany Lévêque

Korepetitori: Déborah Casamatta Solène Hérault Guillaume Siard

Plesači: Angela Alcantara, Alice Comelli, Solène Hérault, Edouard Goux, Alfredo Gottardi, Baptiste Martinez

Plesači pozvani u sklopu međunarodne suradnje s Francuskim institutom u Hrvatskoj i HNK-om u Zagrebu (Balet Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu):  Atina Tanović i Drew Benjamin Jackson

Produkcija: Ballet Preljocaj, HNK u Zagrebu, Francuski institut u Hrvatskoj

 

 

Sadržaj ovog članka isključiva je odgovornost Udruge IKS.