Europski tjedan mladih u Petrinji, Mošćenici i Sisku!

Udruga IKS u suradnji s udrugama mladih i za mlade obilježava “Europski tjedan mladih” 28. i 29. svibnja u Petrinji, Mošćenici i Sisku. Očekuje vas niz edukativnih, kreativnih i zabavnih aktivnosti!  

Europski tjedan najveće je europsko okupljanje za mlade i sektor mladih u Europi. Ujedno je to i idealna prilika je da se razgovara o temama koje su mladima važne, da se predstave mogućnosti za potporu EU-a u području mladih i prenesu dosadašnja dobra iskustva. Od 24. do 30. svibnja u cijeloj Europi održavat će se razna zanimljiva i inspirativna događanja na temu „Naša budućnost u našim rukama”. Budućnost gradimo danas, a upravo su pripadnici lokalne zajednice oni koji postavljaju ciljeve i mogu potaknuti pozitivne promjene.

Udruga IKS kreira sadržaje za mlade uzimajući u obzir njihove želje i potrebe, te smo tako proučili dosadašnje rezultate ankete Udruge za promicanje alternative i nezavisne kulture Alternacija o potrebama mladih u društveno-kulturnom kontekstu. Smatramo da je zamišljeni program odličan odgovor na potrebe mladih i idealna uvertira u ono što će vam u budućnosti pokušati ponuditi Udruga Alternacija i Udruga IKS.

Ovogodišnjim smo programom odlučili obuhvatiti nekoliko službenih tema Europskog tjedna mladih poput aktivnog građanstva, uključivanja i raznolikosti, zdravlja i oporavka. Sudionici će imati priliku naučiti i vidjeti nešto novo, saznati što rade mladi u njihovoj zajednici i najvažnije od svega – dobro se zabaviti!

 

DETALJAN OPIS PROGRAMA:

28.5. PETAK

14:00 – MLADI (I) PODUZETNICI (Radićeva 21, Petrinja)

Udruga IKS u suradnji s poduzetničkim inkubatorom Evolut organizira radionicu predstavljanja društvenog poduzetništva i uspješnih mladih poduzetnika. Aktivnost će se održati u Petrinji, na privremenoj adresi poduzetničkog inkubatora u Radićevoj 21, a predstavit će se:

  1. Socijalna zadruga Humana Nova – društveno poduzeće koje djeluje na 3 područja: okolišnom, društvenom i ekonomskom. Zapošljavaju osobe s invaliditetom i druge društveno isključene osobe koje u Humani Novoj svakodnevno stvaraju nove vrijednosti od odbačenih tekstilnih predmeta te izrađuju nove kvalitetne i inovativne proizvode
  2. Green Hill bar – spaja nespojivo, ne poznaje granice i stvara vlastite kreacije. Mjesto okupljanja ne samo mladih već i raznih inicijativa i udruga, super lokacija za provedbu zanimljivih aktivnosti za mlade te organiziranje kulturnih evenata. Green Hill bar otvorile su dvije mlade, motivirane osobe s pozadinom angažmana u civilnom društvu
  3. novi poduzetnici koji su otvorili svoja poduzeća uz potporu poduzetničkog inkubatora Evolut.

Osim predstavljanja poslovanja osviještenog o problemima i potrebama zajednice, sudionici će imati priliku raspraviti o izazovima s kojima su se susreli, posebno nakon razornog potresa te podijeliti inovativna rješenja.

17:00 – IZLOŽBA UMJETNIČKIH RADOVA + KREATIVNE RADIONICE ZA DJECU I MLADE (Kontejnersko naselje, Mošćenica)

Pozivamo sve umjetničke duše i sve koji vole kreativne aktivnosti i uživanciju u dobrom društvu na izložbu umjetničkih radova i radionice slikanja i izrade lutaka. Cilj nam je obogatiti živote stanovnika kontejnerskog naselja u Mošćenici kulturnim sadržajima i kvalitetno ispuniti slobodno vrijeme djece i mladih. Kroz slikanje sudionicima ćemo pružiti priliku da izraze svoje snove, želje ili strahove, a svoje nove domove moći će ukrasiti vlastoručnim umjetničkim radovima.

20:00 – CIVILNO DRUŠTVO U HRVATSKOJ: film i tribina (Klub mladih Skwhat, Sisak)

U sklopu Europskog tjedna mladih u Klubu mladih Skwhat gledamo film “Vragovi crveni, žuti, zeleni” o razvoju civilnog društva u Hrvatskoj od 70-ih do danas nakon čega slijedi tribina na kojoj će svi zainteresirani imati mogućnost izraziti svoja razmišljanja i ideje! Ova tema jako je bitna ne samo u vidu razumijevanja položaja i važnosti civilnog društva za budućnost naših lokalnih zajednica već i iz razloga učenja mlađih generacija o načinima i mogućnostima djelovanja u istima. Na tribinu su pozvani svi od donositelja odluka do zainteresiranih pojedinaca koji žele doprinijeti pozitivnim promjenama u zajednici!

29.5. – SUBOTA

17:00 – 21:00 – KUMS U PETRINJI! (Strossmayerovo šetalište – Gradski park)

Koordinacija udruga mladih Sisak dolazi u petrinjski gradski park! KUMS je savez sedam udruga koje aktivno doprinose razvoju sadržaja u lokalnoj zajednici prilikom čega prostor Kluba Skwhat predstavlja neophodnu platformu za razmjenu ideja, umrežavanje i provedbu aktivnosti članica KUMS-a.

Tijekom popodnevnih sati u subotu mladima u Petrinji predstavit ćemo nove sadržaje i udruge u koje se mogu uključiti, volontirati ili se jednostavno doći družiti.

Tako će se članovi Udruge Kištra provozati gradom na svojim skejtovima, Udruga Green Hill ukrasit će prostor grafitima, Udruga Alternacija postavit će izložbu lokalnih umjetnika u sklopu programa “Artist Nouveau” i provesti svoj program Cookanja, a DJ-i iz Udruge Kult. Com (Area53 kolektiv) puštat će muziku. Navedenim udrugama pridružit će se Udruga IKS s info štandom o mobilnosti i Udruga SkLine koja će vas podučiti svemu što trebate znati o hodanju po gurtni!

Udruga IKS kao Eurodeskov multiplikator sudjeluje u radu europske Eurodesk mreže koja informira mlade o mogućnostima za mobilnost, europskim programima i natječajima. Sadržaj ovog članka isključiva je odgovornost Udruge IKS.