POSJET DRUŠTVENIM PODUZEĆIMA ACT GRUPE

Udruga IKS je 7. i 8. svibnja 2021. kroz projekt Evolucija zajednice omogućila svojim korisnicima, budućim poduzetnicima, obilazak 2 društvena poduzeća ACT grupe u Čakovcu. Sudionici su obišli Međimurski štacun trgovinu zdrave hrane međimurskih poljoprivrednika i ACT konto uz prezentaciju zadruge koju je ACT grupa pokrenula a čiji je jedan od rezultata i Međimurski štacun. U okviru zadruge “Najbolje lokalno” promoviraju se kratki lanci opskbe i lokano proizvedena svježa hrana. Zadruga okuplja poljoprivredne proizvođače koji imaju različite gotove proizvode a koji kroz trgovinu “Međimurski štacun” i dostavu hrane posluju na održivoj razini. Uskoro je u planu i otvaranje sušare uz trgovinu, kako se vidi iz priloženih fotografija.

 

 

U ovom vođenom obilasku društvenih poduzeća kao primjera dobre prakse, sudionici projekta s područja Petrinje imali su priliku posjetiti  “ACT konto”. Riječ je  o specifičnom knjigovodstvenom servisu koji osim na komercijalnom tržištu, nudi svoje usluge i na volonterskoj  osnovi te tako pomaže poduzetnicima i udrugama početnicima u vođenju poslovnih knjiga i knjigovodstvenom savjetovanju. Ovo poduzeće specifično je iz nekoliko razloga, a prije svega jer je nastalo kao rezultat zajedničkog rada mladih ljudi u civilnom sektoru koji su iznjedrili ovu priču društveno odgovornog poduzetništva. Sudionici su dobili vrijedne informacije od voditeljice Dore Grkavac koja će nastaviti mentorirati I savjetovati sudionike našeg projekta, naročito oko načina registriranja pravne osobe neovisno kojega oblika, radilo se o tvrtci, obrtu ili poduzeću.

 

 

Ovaj projekt sufinanciran je kroz Europski socijalni fond Operativni program „Učinkoviti ljudski potencijali 2014. – 2020.“ – “Razvoj i provedba programa za socijalnu koheziju i povećanje zaposlenosti u gradovima Kninu, Belom Manastiru i općini Darda, Benkovcu, Petrinji, Vukovaru”. Projektne aktivnosti provodit će se tijekom 18 mjeseci. Vrijednost projekta je 1.224.922,45 kn.