Blind caffe u Petrinji – Mladi za mlade – SPONA

Udruga IKS s partnerima s nositeljima Ambidekster klubom iz Zagreba te partnerima; Nansen dijalog centrom, , SOS Rijeka – centrom za nenasilje i ljudska prava, LORI i Udrugom za ljudska prava i građansku participaciju „PaRiter“  provodi projekt SPONA – Solidarno u podršci mladima u riziku od siromaštva, socijalne isključenosti i nasilja te mladima u kriznim situacijama. 

Svrha projekta je doprinijeti društvenom razvoju kroz unapređenje učinkovitog djelovanja civilnog društva u odgovoru na potrebe lokalne zajednice i to osobito u kriznim situacijama.  

U sklopu projekta, grupa mladih volontera uz pomoć i mentorstvo Udruge IKS organizirala je 29.06.2023 u periodu od 10:30 do 14:00h Akciju solidarnosti – Mladi za mlade formi interaktivne edukacije i Blind caffe-a u Centru novog života.

Senzibilizacijska akciju pod nazivom “Blind caffe” u petrinjskom Centru novog života organizirana je s ciljem podizanja svijesti o potrebama i percepciji slijepih i slabovidnih osoba, posebno u javnom prostoru. Cilj akcije “Blind caffe” bio je senzibilizirati sudionike s naglaskom na mlade osobe, pružiti im priliku da bolje razumiju potrebe slijepih i slabovidnih osoba te promocija inkluziju u društvu. Kroz ovakav tip interaktivnih edukativno-senzibilizacijskih akcija nastojimo potaknuti širu javnost na promjenu perspektive i veću osjetljivost prema osobama s invaliditetom, posebno u javnim prostorima.

Posjetitelji Centra novog života su radoznalo zastajkivali i pratili sudionike koji su nosili poveze na očima i bijele štapove u rukama, pokušavajući se snaći u prostoru. Neki od posjetitelja ohrabrili su se i također barem na trenutak iskusili kako izgleda život slijepe osobe. U provedbu aktivnosti uključili su se korisnici Udruge slijepih SMŽ.

Na samom početku aktivnosti radna terapeutkinja i instruktorica orijentacije i kretanja Iva Toš, educirala je sudionike i promatrače koristeći plato javnog prostora CNŽ-a, o zaštitnim tehnikama i tehnikama koje osobe s oštećenjem vida koriste u svakodnevnom životu (videća pratnja, dugi bijeli štap, pas vodič) , koja sve pomagala koriste slijepe osobe ali i o preprekama s kojima se slijepe osobe susreću i specifičnostima oštećenja vida. Sudionici su imali priliku postavljati pitanja i bolje upoznati slijepe osobe, te praktično demonstrirati usvojene informacije. Nakon edukacije nastavili smo aktivnost uz tzv. “blind caffe” – u suradnji s caffe barom Agosto, javni prostor kafića pretvorili smo u poligon za zajedničko ispijanje kave “na slijepo”. Sudionici su imali priliku međusobno se upoznati kroz ”Speed blind dating” u malim grupama formiranim od slijepih i slabovidnih osoba, stranih i domaćih volontera, zainteresiranih građana i stručnjaka iz OCD-a. Svi su imali priliku iskusiti kako je to piti kavu s povezom na očima, razgovarati i postavljati pitanja samim slijepim osobama, nakon čega su se kroz grupne izazove i igre uz pomoć “mentora- slijepih i slabovidnih osoba” sudionici upustili u istraživanje okoline bez osjetila vida. Cilj je bio simulirati situaciju slijepih osoba te sudionicima omogućiti da bolje razumiju svakodnevne izazove osoba s oštećenjem vida. Uz mnogo zabave i snalaženja s reduciranim osjetilima, uputama slijepih mentora i na nekoliko jezika grupe su se uputile u novo iskustveno mapiranje prostora CNŽ-a. Tako su grupe samostalno formirale raznolike uloge sudionika (slijepa osoba – videća pratnja, slijepi/slabovidni mentor) imale raznolike zadatke poput; uz pomoć bijelog štapa, blindofldani i uz videću pratnju otići u DM i kupiti sok od cikle, pronaći trgovinu Studenac i kupiti kekse Domaćica, pronaći Tisak i kupiti žvakaće gume, pronaći trgovinu s cipelama ”Svijet obuće” i simulirati kupnju cipela za svatove uz pomoć tehnologije kojom se slijepi i slabovidni koriste – prepoznavačem boja, locirati javni WC prostora i oprati ruke, locirati Zelenu Kuću i kupiti magnet grada Petrinje i slično. Osim navedenog, volonteri su za sudionike izradili taktilni memory game koji su isprobali svi sudionici, uključuji slijepe i slabovidne za vrijeme opuštenog druženja u kafiću.  U opuštenoj atmosferi Blind caffea za kraj akcije “pala” je i pjesma za koju se pobrinuo član Udruge slijepih SMŽ – Sisak, mladi pjevač sevdalinki i student Pavao Anić

Od srca zahvaljujemo svima koji su sudjelovali i omogućili da se ova akcija pretvori u vrlo uspješno druženje i učenje <3

 

Za projekt SPONA pod brojem UP.04.2.1.11.003 osigurano je 487.589,91 kunu od čega je iz Europskog socijalnog fonda osigurano 85%, a iz Državnog proračuna Republike Hrvatske 15% sredstava.

 

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.

Sadržaj članka isključiva je odgovornost Udruge IKS.

footer logici Spona 1200x282 1 768x180 1 - Blind caffe u Petrinji - Mladi za mlade - SPONA

 

Zajedno do fondova EU

Za više o EU fondovima: www.esf.hr i www.strukturnifondovi.hr