Aktivnosti u kontejnerskom naselju Mošćenica

Naša svakodnevica nakon potresa se bitno promijenila, donijela je nove načine snalaženja i življenja pa su tako nastala  i kontejnerska naselja kao najbolja moguća solucija u datom trenutku. Iako je život u kontejneru predstavljao svojevrstan spas – u konačnici nikako nije opcija za daljnji život. Stanovnici kontejnerskih naselja pitaju se mnogo toga, primorani su prilagoditi se na nove ljude oko sebe i novu rutinu. Ta rutina se počela razbijati u periodu kada je Udruga IKS obilježavala Europski tjedan mladih (24.-30.svibnja 2021.) i započela predivno druženje sa ljudima iz mošćeničkog kontejnerskog naselja u sklopu radionice intuitivnog crtanja za djecu i mlade kojoj su se pridružili i stariji.

Od tada, svakog petka naši volonteri odlaze u posjet koji obično biva obilježen hrpom crteža, boje, priče, igranjem društvenih igara, a vrijeme nam svaki put proleti. Uz kavu i čaj učimo se riječima iz francuskog jezika, a naši volonteri ne ostanu uskraćeni za nove riječi iz hrvatskoga jezika. Kroz struktuirane aktivnosti kao što su izrada kućica za ptice od kutija za jaja i papirnatih lutkica, a i kroz spontane doživljaje stekli smo dublju povezanost i postali dio nove svakodnevice. Dijelimo događaje, misli i novosti koje se dogode u danima dok se ne vidimo opet. Šarolik raspon u godinama starosti između nas ne spriječava da stariji odigraju partiju “Čovječe, ne ljuti se” dok istovremeno djeca trče za loptom i crtaju kredom brodove iz mašte kako bi ukrasili asfaltirano parkiralište kontejnerskog naselja.

 

 

Međusobna smo si potpora i sve se odvija prirodnim putem. Jedan od takvih primjera podrške dogodio se kad je nekoliko djece u pratnji svojih roditelja došlo na otvorenje Knjiguške 5. srpnja u Turkulinovoj 9 kako bi vidjeli volontere Udruge IKS u izvedbi lutkarske predstave “Budi cool, volontiraj”. Takav čin mnogo je značio međunarodnim volonterima koji su se prvi put okušali u lutkarstvu, a njihov materinji jezik nije im predstavljao prepreku da savladaju čitanje teksta na hrvatskome. U trenutku kad smo vidjeli osmijehe na licima djece s kojima provodimo vrijeme svakoga petka znali smo da su postigli cilj.

Koliko djeca nauče od nas,  toliko lekcija je moguće naučiti i od djece. Zajedno ocrtavamo hrpu papira, puštamo da umjetnost izlazi iz nas i pokušavamo se opustiti u ovim čudnim i neizvjesnim vremenima. Na par sati zaboravimo sve i zaigramo UNO, partiju badmintona, a čujemo i mudrosti onih najstarijih koji pamte drugačije djetinjstvo i nemoguće je ne pitati se kako se osjećaju sada pogotovo nakon svega što smo prošli u posljednje dvije turbulentne godine koje su donijele svjetsku pandemiju i potres koji nas je na neki način zbližio. Svaki povratak volontera u Petrinju nakon druženja bude ispunjen novim osjećajima i idejama za buduće zajedničke aktivnosti. Najvažniji od svega je dobar osjećaj koji ostane u svima nama poslije zajedničkog provedenog vremena i radujemo se narednim druženjima koji donose nova znanja, mogućnosti i sve veće zbližavanje.

Aktivnosti u kontejnerskom naselju Mošćenica organiziraju i provode volonteri kroz projekt “Change makers”, financiran sredstvima EU iz programa Europskih snaga solidarnosti. Sadržaj ovog članka isključiva je odgovornost Udruge IKS.