Udruga IKS uspješno završila projekt Evolucija zajednice

Tijekom 18 mjeseci Udruga IKS je provodila aktivnosti projekta Evolucija zajednice u čemu je nit pandemija nit posljedice potresa nisu spriječile. U periodu od 02.04.2020. do 02.10.2021. u suradnji s našim dragim partnerima iz Hrvatskog zavoda za zapošljavanje područne službe Sisak ispostava Petrinja proveli smo pregršt različitih radionica usmjerenih motiviranim sugrađanima koji su imali ideje o pokretanju vlastitog posla u našem gradu Petrinji. Provedene su 2 radionice HZZa o aktivnim mjerama samozapošljavanja, izrađen je i proveden modernizirani program Klub tražitelja posla, provedeno je 10 radionica na različite teme poduzetništva, održan sedmodnevni Društveno poduzetnički kamp u Orahovici, provedena 2 vođena obilaska društvenim poduzećima u Čakovec te 2 studijska posjeta u Zagrebu i Republici Srbiji. Važno je naglasiti da su korisnici tijekom projekta uz već spomenute aktivnosti, radionice, treninge, edukacije i putovanja imali na raspolaganju stručnjake – mentore koji su njihov napredak i razvoj ideja individualno pratili, što uvelike pridonosi kvaliteti pruženih usluga.

Aktivnosti ovog projekta pohađalo je 25 sudionika od kojih je 10 nezaposlenih osoba među kojima su i dugotrajno nezaposleni, 11 mlađih od 25 godina te 4 osobe u dobi od 25 do 29 godina. Unatoč problemima koji su rezultirali gubitkom prostora djelovanja Udruge IKS i provedbe aktivnosti svih naših projekata, svojom ustrajnošću i snalažljivosti zaposlenici IKSa uspjeli su u svojoj nakani te je pokrenut i opremljen Poslovno – inkubacijski centar Evolut. Evolut je trenutno jedini prostor u potresom razrušenoj zajednici grada Petrinje koji bez naknade nudi resurse korisnicima i u narednom periodu od 6 mjeseci bez obzira što je provedba projekta završila.   

Projekt Evolucija zajednice od iznimne je važnosti za višestruko deprivirana područja poput našeg koje je dodatno ranjeno posljedicama COVID 19 pandemije i razornoga potresa.

Ovaj projekt sufinanciran je kroz Europski socijalni fond Operativni program „Učinkoviti ljudski potencijali 2014. – 2020.“ – “Razvoj i provedba programa za socijalnu koheziju i povećanje zaposlenosti u gradovima Kninu, Belom Manastiru i općini Darda, Benkovcu, Petrinji, Vukovaru”. Projektne aktivnosti provodile su se tijekom 18 mjeseci. Vrijednost projekta je 1.224.922,45 kn.