Učenici SŠ Ivana Trnskog Hrvatska Kostajnica posjetili Trogen

U suradnji s Udrugom IKS SŠ Ivana Trnskoga Hrvatska Kostajnica pozvana je na sudjelovanje na Europskom forumu za mlade u Trogenu u Švicarskoj. Forum okuplja 140 učenika (od 16 do 20 godina) iz različitih zemalja, ove godine uz Hrvatsku sudjelovali su mladi iz Mađarske, Ukrajine, Rusije, Latvije, Turske, Švicarske, Francuske i Poljske. Na Forum je pozvano 14 učenika i 2 nastavnika po školi, a sve se održavalo u periodu od 2. ožujka – 9. ožujka 2019. u prostoru Dječjeg sela. Organizatori su Kantonschule Trogen i Pestalozzi Children’s Foundation.

Nakon intenzivnog projektnog tjedna u dječjem selu Pestalozzi, mladi iz Srednje škole Ivana Trnskoga Hrvatska Kostajnica vratili su se svojim kućama puni inspiracije, novih ideja i spremni za akciju. Tijekom svog boravka u Trogenu stekli su mnoga dragocjena iskustva, nova prijateljstva i uspomene na jedinstveni način učenja u multikulturalnom okružju.

Nakon povratka kući iz Trogena, EVS volonteri i zaposlenici Udruge IKS posjetili su školu kako bi iz prve ruke čuli dojmove učenika. Razgovor je trajao punih 45 minuta i saznali smo mnogo toga o radionicama na kojima su učenici sudjelovali, a neke od tema su bile sigurnost, jednakost, mediji, okoliš, tolerancija, upoznavanje sebe i drugo. U kući u kojoj su učenici boravili imali su podijeljene kućanske poslove, svaka je delegacija bila zadužena za određeni obrok i pospremanje poslije obroka. Tijekom boravka u dječjem selu išli su na male izlete u Trogen, Appenzell i Saint Gallen, gdje su obišli glavna povijesna mjesta. Na kraju našeg druženja učenici su nam pokazali tradiconalne turske plesove koje su naučili tijekom svog boravka u Švicarskoj.

Izuzetno nam je drago što su naši mladi dobili priliku sudjelovati na ovakvom projektu, upoznati različite kulture, jezike i steči nove vještine i znanja, te najbitnije, nova prijateljstva.

 

Projekt “INFO53” financira Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, a partner u projektu je Centar za mladež Zaprešić.