Tribina i projekcija filma u Klubu mladih Skwhat!

U sklopu ovogodišnjeg Europskog tjedna mladih, 28 svibnja u večernjim satima Udruga IKS je u suradnji s Udrugom Alternacija organizirala projekciju filma o razvoju civilnog društva u Hrvatskoj popraćenu tribinom o potrebama mladih u lokalnoj zajednici.

Europski tjedan mladih Udruga IKS je u suradnji s Udrugom za promicanje alternative i nezavisne kulture Alternacija obilježila i u gradu Sisku. S obzirom na aktualne napade na organizacije civilnog društva u javnom prostoru, organizatori aktivnosti u sklopu Europskog tjedna mladih ispred ovih dvaju organizacija smatrali su da je nužno mladima pružiti uvid u razvoj civilnog društva u Hrvatskoj i važnost koju su organizacije civilnog društva imale za razvoj različitih područja društvenog i kulturnog života na ovim područjima. Zajedno s petnaestak mladih osoba koji su se ovim povodom okupili u Klubu mladih Skwhat pogledali smo FADE IN-ov dokumentarni film Vragovi crveni, žuti, zeleni.

Film „Vragovi crveni, žuti, zeleni“ prati razvoj društvenih pokreta u Hrvatskoj od kraja 70-tih godina 20. stoljeća (kada postoje naznake feminističkog pokreta) preko zelenog i ljudsko-pravaškog pokreta u 80-tima i mirovnog pokreta od početka rata do prvih godina 21. stoljeća, uvažavajući promjene u društveno-političkom kontekstu: raspad Jugoslavije, rat i tranzicija, privatizacija i autoritarnost režima te demokratizacija i izbori 1999. godine. Film je subjektivno intoniran pričama sudionika tih pokreta, koji su vodili, organizirali i sudjelovali u brojnim akcijama te u nastanku i razvoju društvenih pokreta u Hrvatskoj. Film je realiziran u suradnji sa Nacionalnom zakladom za razvoj civilnoga društva.

Nakon pogledanog filma, otvorili smo raspravu otvorenu za sve koji su željeli čuti što muči mlade osobe u lokalnoj zajednici i što bi oni htjeli promijeniti. Tribini su se stoga priključili i predstavnici Grada Siska – gradonačelnica Kristina Ikić Baniček te gospodin Ivan Radanović, te predstavnici Galerije Striegl. S obzirom da je rasprava trajala blizu dva sata, mogli bismo reći da mladi u lokalnoj zajednici imaju mnogo toga za reći i žele sudjelovati u pokretanju pozitivnih promjena u svom okruženju. Sve smo njihove misli, želje i probleme zabilježili i uvjereni smo da ćemo im u narednom razdoblju moći pružiti pomoć oko ostvarenja njihovih planova ili pak rješavanja njihovih problema.

Zahvaljujemo svima koji su podržali ovaj događaj i doprinijeli razvoju direktne komunikacije između predstavnika gradskih vlasti i organizacija civilnog društva s mladima u zajednici.

Udruga IKS kao Eurodeskov multiplikator sudjeluje u radu europske Eurodesk mreže koja informira mlade o mogućnostima za mobilnost, europskim programima i natječajima. Sadržaj ovog članka isključiva je odgovornost Udruge IKS.