Radionica “(Online) alati u mentorskom radu”

Djelatnica Udruge IKS sudjelovala je na radionici namijenjenoj upoznavanju online alata u mentorskom radu organizacija civilnog društva Inicijative mladih za ljudska prava.

U kontekstu nove situacije vezane uz pojavu korona virusa i prebacivanje radnih zadataka u online okruženje, jako je važno konstantno raditi na savladavanju i otkrivanju novih, zanimljivih alata koji omogućuju lakši rad s korisnicima organizacija civilnog društva, ali isto tako i lakšu komunikaciju među članovima tima.

Djelatnici Inicijative mladih za ljudska prava svjesni su problema s kojima se susreću i sami voditelji OCD-a te su stoga odlučili organizirati edukaciju na temu (Online)alati u mentorskom radu. Edukacija se, u formatu radionice, održala u dva dijela, 16. i 17. ožujka od 9:30 do 12:00. Važno je naglasiti da je radionica zapravo vezana uz daljnji razvoj mentorskog programa Inicijative mladih za ljudska prava, odnosno osnaživanje mentora/voditelja organizacija civilnog društva za pružanje programa Prakse u civilnom društvu

Glavni ciljevi programa Prakse u civilnom društvu jesu:

• osnažiti buduće radnike formalnim i neformalnim znanjima i vještinama potrebnim za rad u OCD
  • dati priliku mladima bez radnog iskustva za stjecanje korisnog i konkretnog znanja i vještina za različite pozicije unutar OCD-ova

Radionicu (Online)alati u mentorskom radu održala je Sunčana Kusturin, socijalna radnica, supervizorica u psihosocijalnom radu i trenerica u području rada s mladima. Sunčana je sedamnaest godina u sklopu nevladine organizacije radila na programu osnaživanja i socijalnog uključivanja djece i mladih iz alternativne skrbi i na osnaživanju stručnjaka iz alternativne skrbi kroz edukaciju i superviziju. Teme kojima se bavi su vezane uz alternativnu skrb, probleme u ponašanju, rad s mladima, socijalnu uključenost i metode rada s mladima.

Sunčana je u sklopu radionice, vodeći se etapama u mentorskom radu, prezentirala i objasnila način funkcioniranja pojedinih online alata, a neke od njih sudionici su imali priliku odmah i isprobati u praksi. Prilikom prezentacije mnoštva korisnih alata, Sunčana se dotaknula bitnih tema vezanih uz održavanje motivacije, osmišljavanje plana učenja, praćenje ishoda učenja, planiranje rada, davanje zadataka, refleksije na proces učenja te, na kraju, i same evaluacije. U posljednjem dijelu radionice, svim je sudionicima omogućeno samostalno upisivanje alata koje oni koriste (a koji eventualno nisu spomenuti) u zajednički Padlet koji je potom postao iznimno korisna baza alata podijeljenih prema namjeni.

Ovim putem još jednom zahvaljujemo Sunčani i Inicijativi mladih za ljudska prava na novim znanjima i vještinama koje će nam zasigurno pomoći u daljnjem radu naše organizacije. Neke nove alate već smo počeli koristiti, a ostale ćemo isprobati u nekim nadolazećim izazovima koji nas očekuju u ovom korona razdoblju!

Stajališta izražena u ovom članku isključiva su odgovornost Udruge IKS.