Prilike za mobilnost s Udrugom IKS – volontirajte, učite, putujte!

Udruga IKS provedbom Europske volonterske službe (EVS) bavi se od 2011. godine, a u Petrinji je od tad kroz EVS projekte volontiralo već 53 mladih iz različitih zemalja svijeta koji su u našoj zajednici provodili različite aktivnosti za djecu, mlade, starije i nemoćne, psihički bolesne, socijalno osjetljive skupine, te uložili puno vremena i truda u razvoj Petrinje u kojoj su boravili od 2 do 12 mjeseci.

 

 

Ovakve mogućnosti nemaju samo stranci – i svi mladi iz Hrvatske koji imaju između 17 i 30 godina mogu otići volontirati u neku od europskih zemalja na EVS, koja može biti kratkoročna (do 2 mjeseca) ili dugoročna (od 2 do 12 mjeseci). EVS je odlična prilika za mlade koji su završili svoje obrazovanje i nezaposleni su, imaju slobodnog vremena i žele volontirati, učiti i putovati. To je izvanredna prilika za stjecanje internacionalnog iskustva, različitih kompetencija i znanja, učenje stranih jezika, upoznavanje novih ljudi i kultura te omogućuje brojne druge pozitivne promjene u životu mlade osobe. Po završetku službe volonteri dobivaju certifikat „Youthpass“ koji mogu upotrijebiti prilikom traženja zaposlenja u budućnosti.

 

EVS je odličan prvi korak do osamostaljenja jer osim što mladi borave u novoj zemlji bez roditelja, svi troškovi – putovanje do (i od) mjesta održavanja službe, smještaja, prehrane i džeparca pokriveni su kroz Erasmus+ program Europske unije, što omogućuje i mladima s manje mogućnosti da sudjeluju u ovom programu.

Udruga IKS zahvaljujući brojnim partnerstvima diljem Europe mladima može ponuditi različite volonterske pozicije u zemljama poput Francuske, Velike Britanije ili Latvije. Svim zainteresiranima pomoći ćemo s prijavama, pisanjem životopisa i motivacijskih pisama te kratkim treningom prije odlaska kako bi njihov EVS bio što  ljepše iskustvo koje će zasigurno promjeniti njihov život.

 

 

 

Ovdje možete pročitati više o dostupnim projektima EVS službe:

Francuska (organizacija Pistes solidaires) – 6 volontera, rok za prijavu: 28. kolovoz 2017. – više informacija na poveznici http://www.pistes-solidaires.fr/evs-opportunities-in-france/

  1. Mjesto: Anglet, razdoblje: 01.02.2018. – 31.08.2018. – organiziranje aktivnosti u Domu za nezbrinutu djecu uzrasta od 6 do 18 godina. Traže se kandidati koji žele raditi s djecom, i organizirati svakodnevne aktivnosti u domu. Moraju imati potvrdu o nekažnjavanju te posjedovati vozačku dozvolu, a prednost je znanje osnova francuskog jezika.
  2. Mjesto: Pau, razdoblje: 01.01.2018. – 30.06.2018. – rad s učenicima uzrasta od 11 do 15 godina smještenih u internatu. Traže se kandidati koji će provoditi edukativne aktivnosti i animirati učenike, te mentorirati i pružati podršku djeci, a prednost će imati osobe s osnovnim znanjem francuskog ili španjolskog jezika.
  3. Mjesto: Pau, razdoblje: 01.01.2018. – 31.08. 2018. – rad u centru za mlade od 11 do 18 godina, organiziranje i provođenje aktivnosti neformalnog obrazovanja poput plesa, joge, pjevanja, učenja stranih jezika, ali i vrtlarenja. Prednost će imati osobe sa znanjem osnova francuskog jezika te osobe zainteresirane za održivi razvoj.
  4. Mjesto: Pau, razdoblje: 01.01.2018. – 30.06.2018 – rad u centru za djecu koji zajedno vode članovi organizacije i roditelji, provođenje glazbenih i fizičkih aktivnosti, a prednost će imati kandidati koji osim osnova francuskog jezika gaje strast prema umjetnosti, glazbi i sličnim temama.

Velika Britanija (organizacija Camphill Village Trust) – 2 volontera, rok za prijavu: 1. listopad 2017. – više informacija na poveznici https://www.cvt.org.uk/

  1. Mjesto: Gloucestershire, razdoblje: 01.02.2018. – 30.11.2018. – organizacija je orijentirana prema zdravom načinu života, samoodrživosti, prirodi i okolišu, a volonteri bi organizirali aktivnosti i pružali podršku osobama s invaliditetom te stvarali multikulturalno okružje u mirnoj zajednici.

Latvija (organizacija Baltic regional fund) – 1 volonter, rok za prijavu 22. kolovoz 2017. – više informacija na poveznici http://www.brfonds.lv/news/

  1. Mjesto: Riga, razdoblje: 01.02.2018. – 31.01.2019. – organizacija koja radi s mladima, a osoba koju traže treba biti zainteresirana za fotografiju, video, medije, komunikaciju, društvene mreže, organizaciju događaja, tečajeva jezika i rad s mladima općenito.

 

Za bilo kakvu pomoć pri odabiru i prijavi za projekt Europske volonterske službe koji vam najviše odgovara obratite nam se na e-mail adresu evs@udrugaiks.hr i započnite svoju EVS avanturu!