Posjet predstavnika švicarskog veleposlanstva Udruzi IKS kao primjeru dobre prakse

Tijekom 2020. i 2021. godine Udruga IKS provodila je projekt “CROSS WORK – partnerstvo obrazovanja za globalno građanstvo” u partnerstvu s Pestalozzi zakladom iz Švicarske, sufinanciran od strane Ureda za udruge Vlade RH kroz Švicarsko-hrvatski program suradnje. Projekt “CROSS WORK” službeno je završio u svibnju 2021. godine, no naša suradnja s Pestalozzi zakladom se nastavila. Tako smo tijekom srpnja 2021. godine sudjelovali u Ljetnom kampu u Trogenu, Švicarskoj s 18 mladih s područja Petrinje, Gline i Topuskog, a tijekom 2022. planirano je sudjelovanje 40 mladih iz Hrvatske na međunarodnoj razmjeni.

Udruga IKS zagovarala je programiranje drugog kruga programa švicarsko-hrvatske suradnje u okviru čega su nas posjetili predstavnici švicarskog veleposlanstva i Vladinog ureda za udruge te Minstarstva regionalnog razvoja i fondova EU, kao primjer dobre prakse. Posjet se odvio 24. studenog u Osnovnoj školi Jabukovac, a uz Udrugu IKS sudjelovala je i Udruga OAZA iz Zagreba, koje je također provodila projekt financiran kroz prvi natječaj švicarsko-hrvatskog partnerstva.

Članice IKS tima Sabina, Matea, Tamara i Tereza te Mile i Branko iz Udruge OAZA sudjelovali su u provedbi radionice o ljudskim pravima, koja je provedena tom prilikom za učenike sedmih i osmih razreda. Neki od učenika već su sudjelovali u aktivnostima ljetnih kampova i razmjena koje je provodila Udruga IKS te su bili  uzbuđeni zbog još jednog zajedničkog druženja.

Jabukovac - Posjet predstavnika švicarskog veleposlanstva Udruzi IKS kao primjeru dobre prakse

Prva aktivnost radionice zvala se „Odglumi me“ a vodila ju je Tereza Hanušova, studentica na pripravništvu u Udruzi IKS. Sudionici su bili podijeljeni u 4 skupine, a zadatak im je bio razmišljati o pojmu ljudskih prava i pripremiti pantomimu koja prikazuje jedan aspekt ljudskih prava. Nakon kratke pauze i igre energizera sa šarenim padobranom započela je druga aktivnost pod nazivom “Idi korak naprijed”. Tijekom ove igre svaki od sudionika izvukao je različitu ulogu koju je zastupao u nastavku aktivnosti. Zavezanih očiju učenici su zatim stali na startnu liniju i, prema izjavama koje je voditeljica radionice pročitala, krenuli naprijed, svaki drugačijim tempom. Ova aktivnost nas je naučila uočavati razlike i nejednakost među ljudima.

Prekrasna dva sata zajedno završili smo kratkom igrom pod nazivom “Pizza majstor”. Svi učenici i članovi IKS tima uživali su u ovom susretu i raduju se novom zajedničkom druženju.

 

banner TO 1 - Posjet predstavnika švicarskog veleposlanstva Udruzi IKS kao primjeru dobre prakse

logo erasmusplus 700 - Posjet predstavnika švicarskog veleposlanstva Udruzi IKS kao primjeru dobre prakse

 

Terezino pripravništvo financirano je sredstvima EU kroz program Erasmus+. Sadržaj ovog članka isključiva je odgovornost Udruge IKS.