ODRŽAN ŠESTI PO REDU SOCIJALA FESTIVAL

Već tradicionalno, šestu godinu za redom održao se Socijala ljetni festival mladih u suradnji Aktivaca, Savjeta mladih Grada Petrinje i Udruge IKS. Na dva dana, 9. i 10.srpnja, kupalište u Petrinji postalo je prava čarolija prepuno glazbe, smijeha, razgovora, fotografija i likovnih umjetnina. Dekoracije za festival su nastale uz pomoć naših lokalnih i ESS volontera, a iskorišteni su i crteži stanovnika Kontejnerskog naselja u Mošćenici koji svakog petka barem na kratko ispuste brige na papir. 

Veliki dio organizacijskog time činile su Larisa Brkić i Estela Toporan, bivše zaposlenice i trenutne volonterke Udruge IKS, koje su se vratile iz Španjolske s projekta Europskih snaga solidarnosti, taman na vrijeme da sudjeluju na festivalu.

Među umjetničkim djelima našle su se Esteline fotografije koje su se svojom posebnošću uklopile u čitav umjetnički aspekt  festivala. Danijel Barukčić se također istaknuo svojim djelom „Zajedno za Petrinju“ koje je osmislio u najtežim trenutcima našeg grada te susjednih nam gradova i okolnih mjesta.

Prvi dan festivala uživali smo u laganim rock zvukovima, baladama, gitarama. Nekima je to značio prvi nastup na bini, kao na primjer Antoneli Radić koja je hrabro pristupila mikrofonu i zasvirala ukulele, te predstavila „Tete s druge planete“ zajedno sa Marinom Prpić. „Saša i Flaša“ su mladi par glazbenika iz Siska koji su nas također uveseljavali kao što su to napravili i dobro nam poznati „Precopacabana“ band kojem je ovo bio svojevrstan “reunion”. Kraj glazbenog programa obilježila je Sista Miyagi iliti Mia Gašparović koja nas je svojim funky zvucima odnijela lagano u završetak prvog dana Socijale. Osim zvučnog, vizualnog i društvenog dijela zahvalni smo i na ukusnom vegeterijanskom gulašu Melite Resanović koji nas je podigao da imamo snage za još plesa i zabave.

 

 

10. srpnja je bio dan naših lokalnih DJ-eva i elektronske glazbe. Elektronsku priču započeo je DJ Zakzu (Patrik Gregoran), a nastavio ju je Demens Cerebrum (Luka Šimunović) koji nas je zabavio house zvucima. Za vrijeme drugog dana Udruga Alternacija i njena predstavnica Matea Marić održavali su štand na kojem su se pekle palačinke te je predstavljen Harm reduction program kao kutak za osvježenje u slučaju da netko od sudionika fesivala treba pomoć ili okrjepu. Harm reduction program teži suzbijanju posljedica koje dolaze zloupotrebom raznih opojnih sredstava koje ljudi najčešće povezuju sa elektronskom glazbom. Kako god bilo, kutak za osvježenje i smirenje treba postojati, a ne stvarati dodatnu paniku.

Šećer na kraju Socijala festivala bio je mladi DJ Who Am I? (Ivan Celčić) koji nas je svojim repertoarom natjerao na plesni podij, a u tome ritmu su volonteri nastavili pospremati opremu i materijale jer je taj nastup značio završetak Socijala festivala. Vikend je prohujao za čas, a kako mladima tako i starijima bilo je drago što se napokon nešto događa u našem gradu. Radujemo se ovakvoj tradiciji, a i naši volonteri koji dolaze iz drugih država ostanu pod dojmom Socijala festivala, a poneki se vrate u Petrinju samo da ponovo doživjeli tu magiju.

U provedbi Socijala festivala sudjelovali su volonteri “Change makers” projekta Europskih snaga solidarnosti, a provedbu festivala financijski je podržao Savjet mladih Grada Petrinje. Sadržaj ovog članka isključiva je odgovornost Udruge IKS.