Održan DRUŠTVENO-PODUZETNIČKI KAMP u okviru projekta „Evolucija zajednice“

Društveno poduzetnički inkubator “Evolut” koji Udruga IKS uspostavlja u svojim prostorima te se pripremne aktivnosti odvijaju zadnjih mjeseci u Turkulinovoj 9 u Petrinji, organizirao je i uspješno proveo aktivnosti poduzetničkog kampa u Orahovici. Unatoč izazovima koje postavlja situacija uzrokovana Kovidom 19, dobra organizacija i kvalitetan timski rad rezultirali su provedbom ove aktivnosti od višestruke koristi za polaznike istog. 

 

Tako je u suradnji s Udrugom Održiva Alternativa ZAjednici – O.A.ZA. iz Zagreba te GDCK Osijek – edukativni centar u Orahovici organiziran ovaj kamp sukladno svim mjerama i preporukama stožera civilne zaštite.  U Orahovici je od 22. do 29. listopada 2020. održan društveno-poduzetnički kamp koji čini dio druge edukacijske faze u okviru projekta “Evolucija zajednice”. Polaznici ove edukacije su naši sugrađani čije ideje i motivacija za pokretanjem vlastitog posla u poticajnom okružju kampa poprimaju posve novu dimenziju usvajanjem specifičnih znanja i vještina neophodnih za odgovorno poslovanje. 

 

Kamp je polaznicima pružio raznovrsne prilike kroz edukacije koje pridonose razvoju njihovih vještina u području društvenog poduzetništva, konceptualiziranju poslovne ideje, odabiru kvalitetnih članova tima. Pored mnogih drugih tema, edukacija je obuhvatila i razvoj vještina pregovaranja, razradu poduzetničke ideje, menadžment, pozicioniranje i brending, simulaciju upravljanja tvrtkom i članovima tima kao i pripreme za “Pitch” kojim će početnik u poslovanju zaintrigirati potencijalne financijske ulagače kako bi okrupnio početni kapital.  

 

 

 

 

 

 

Ovaj iznimno koristan edukacijski sadržaj, Udruga IKS je provela osiguravajući vrhunske tematske stručnjake. Trening su vodili  treneri iz Udruge O.A.ZA. koji su i sami okusili izazove uspostave rada društvenog/socijalnog poduzeća Oaza Joyful Kitchen u Zagrebu, a koji uspješno posluje već više od godine dana. 

Pored praktičnog iskustva koja su podijelili s polaznicima kampa u spomenutom procesu, uz trenere iz Udruge O.A.ZA., društveno poduzetnički kamp u Orahovici dodatno je oplemenilo i prisustvo trenera dr. sc. Petra Turčinovića (bivši veleposlanik RH u Crnoj Gori, dekan sveučilišta »Libertas«, Dr. Psiholigije i Mr. Ekonomije, stručni biznis predavač u RH, Americi i dr.). Životno iskustvo i znanje gdina. Turčinovića bilo je od velikog značaja za razvoj i motivaciju sudionika, kao i prilika u kojoj su izravno, iz “prve ruke” mogli dobiti informacije i savjete. 

 

Pored intenzivnih radionica, uhvatilo se i malo vremena za neformalno druženje, koje također donosi određene benefite sudionicima pored unaprijed planiranih tema, pa su sudionici kampa imali priliku za upoznavanjem okolice Orahovice. Tako su prošetali Papukom, obišli kulturno povijesnu cjelinu Ružice grada, Kutjevo, pa se i malo rekreirali na košarkaškom igralištu Centra za edukaciju GDCK u Orahovici. Zabavne i rekreativne aktivnosti uvijek pridonose zbližavanju ljudi što je neophodno za intenzivniji rad, pa i u našem kampu. 

 

Edukacije i daljnja podrška osobama s područja Petrinje koje imaju poduzetničke ideje i energiju za pokretanje različitih vrsta poslova, nastavlja se u narednom ciklusu. Tako će već 6.11.2020. zainteresirani građani imati priliku sudjelovati na uvodnoj radionici ACT Grupe. ACT grupu čine stručnjaci koji su i sami pokretači i voditelji nekoliko različitih poduzeća, koje vodi sistemsko razmišljanje, dugoročni pristup stvaranja pozitivnih promjena te utjecaj na ekosustav industrije/sektora u kojem djeluju. 

Svi zainteresirani građani koji svoje poslovne ideje žele razvijati uz podršku i mentorstvo stručnjaka ACT grupe mogu se prijaviti na email adresu boris@udrugaiks.hr ili se informirati i kontaktirati nas putem instagram profila https://www.instagram.com/evolut_poduzetnickiinkubator/

 

Projekt Evolucija zajednice sufinanciran je kroz Europski socijalni fond Operativni program „Učinkoviti ljudski potencijali 2014. – 2020.“ – “Razvoj i provedba programa za socijalnu koheziju i povećanje zaposlenosti u gradovima Kninu, Belom Manastiru i općini Darda, Benkovcu, Petrinji, Vukovaru”. Projektne aktivnosti provodit će se tijekom 18 mjeseci. Vrijednost projekta je 1.224.922,45 kn.