video-ZG-restart1

Obuka voditelja zagovaračkih video družina

 

U Zagrebu je od 1.-3. ožujka 2013. godine u održana obuka za 10 članova zajednice koji će raditi sa zagovaračkim video družinama mladih koji će sljedeći mjesec biti osnovani u Petrinji, Glini Topuskom i H. Kostajnici. Sudionici će kroz svoj rad nastaviti daljnju video edukaciju u lokalnoj zajednici. Obuka je organizirana u sklopu projekta „Zajednica za ljudska prava“koji financira Europska unija Europska unija kroz Europski program za demokraciju i ljudska prava (EIDHR).

 

Obuku je vodila partnerska organizacija Restart a njihovi treneri su bili Oliver Sertić (aktivistički video), Branko Vilus (kamera), Ana Hušman (vježbe snimanja), te Hrvoslava Brkušić i Sandra Bastašić (montaža). Radionice su organizirane u Multimedijalnom institutu Mama i Kulturno informativnivnom centru (KIC) u Zagrebu.

 

video-ZG-restart6

 

Sudionici su tijekom tri dana obuke čuli kako se koristi aktivistički video, naučili su pravilno koristiti kameru i montirati kratki film. Posebna se pozornost dala kvaliteti zvuka pa je korišten bežični mikrofon.

 

video-ZG-restart8

 

Sudionici obuke su naučili neka pravila koja su važna kod snimanja kamerom: kako ustabilti kameru, kako odabrati i snimiti dobar kadar, kako izbjeći svijetlo koje može loše utjecati na kvalitetu slike itd.

 

Mediji više nisu samo u rukama vlada ili bogatih korporacija. Zahvaljući sve jeftinijoj tehničkoj opremi, Internetu i nepreglednim mogućnostima distribucije videa, svi mi možemo postati medij i putem filma/videa prenijeti poruku svojoj okolini. Tako, na primjer, kroz kratki dokumentarni film javnosti možete pokazati da neka tvornica ispušta zagađene tvari u rijeku iz koje cijeli grad pije vodu. Možete koristiti vaše male kamere, montirati kratki film, staviti ga na Internet ili prikazati u bilo kojem društvenom prostoru (dom kulture, knjižnica, društveni dom i sl.). Također možete nakon prikazivanja filma potaknuti javnu raspravu.

Kamere tako postaju pravo nenasilno oružje i alternativne oči javnosti, a protuzakonite radnje ili odluke lokalnih moćnika prestaju biti nevidljive – jer medije ne treba samo pasivno konzumirati, valja ih i aktivno stvarati. A zašto to ne činiti ako već možemo?

 

Kroz projekt smo nabavili potrebnu opremu i obučili voditelje, a već u travnju će biti osnovane zagovaračke video družine u srednjim školama u Petrinji, Glini, H. Kostajnici i Topsukom. Jedna će zagovaračka družina djelovati u udruzi IKS gdje će biti i sjedište mreže koju će činiti nabrojani timovi mladih ljudi. Ti se timovima/družinama se mogu (i trebaju) pridružiti i ostali članovi zajednice.

 

video-ZG-restart7

 

Nakon svakog snimanja pregledani su i komentirani nastali video materijali. Jesmo li odabrali dobro mjesto snimanja? Kakav je zvuk? Kakva je kvaliteta slike? Jesmo li napravili dobru kompoziciju kadra? Itd…

 

video-ZG-restart2

 

Sudionicima je montaža bila izazovan dio video produkcije jer montažer treba imati tehničke, ali i kreativne vještine.

 

video-ZG-restart3

 

Video materijal se potom montirao na Apple Macintosh računalima i programu Final Cut.

 

Konačni cilj ove obuke trenera je kontinuirana edukacija učenika srednjih škola i ostalih mladih koji će biti osposobljeni da aktivno koriste video i druge alate za zagovaranje, dokumentiranje i analizu razvoja svijesti o ljudskim pravima kako bi inicirali pozitivne promjene o ljudskim pravima na lokalnoj i nacionalnoj razini.

 

video-ZG-restart5