Novi projekt udruge IKS i partnera Pistes Solidaires uz podršku Veleposlanstva Republike Francuske u Hrvatskoj

Udruga IKS ostvarila je podršku od 3000 Eura za novi projekt “Zajedničko podrijetlo dijaloga” od strane Veleposlanstva Republike Francuske u Hrvatskoj kroz natječaj “Jačanje Francusko-hrvatskih partnerstava udruga civilnoga društva”.

U Francuskom institutu predstavljeni su odobreni projekti a korisnici su imali priliku upoznati djelatnike Veleposlanstva. Projektne koordinatorice udruge IKS, Sabina i Nadja, imale su priliku upoznati kontakt osobe zadužene za projekt udruge IKS.

Kao temelj za poticanje promjena u društvu, raznovrsnih komunikacija s ciljem rješavanja određenih problema, “dijalog” je zasigurno najbitniji pojam. On pokreče razmjenu mišljenja, znanja, raznovrsnih perspektiva i osvještavanje o mogućnostima i potencijalima svakog člana određene zajednice. On je ključ za rast i razvoj. Početak i kontinuirana budućnost. Iako vrlo jednostavan pojam, na žalost ga kao ljudska bića slabo ili vrlo neuspješno prakticiramo za razliku od šutnje, pretpostavki, predrasuda, halucinacija, napada i obrana te posljedičnih grešaka. Kako se oduvijek DIJALOG ističe kao strateški alat za postizanje kvalitetnih ciljeva i održivosti na svim poljima života, tako je i ovdje dijalog bio jedan od prioriteta natječaja.

Projekt „Zajedničko podrijetlo dijaloga” ima sljedeće ciljeve:

1. Provesti aktivnost izgradnje kapaciteta u Hrvatskoj, koju vode stručnjaci iz Francuske, potičući aktivnosti i razmjenu iskustava usmjerenih na širenje građanskih vrijednosti i promicanje međusobnog povjerenja i poštovanja.
  2. Usvojiti i primijeniti uporabu novih inovativnih alata za potporu procesima interkulturalnog i međuetničkog dijaloga.

Projekt smo započeli kroz aktivnost jačanja kapaciteta udruge IKS i razmjene dobre prakse, tijekom Treninga koji su u Petrinji provodili predstavnici partnerske udruge iz Francuske “Pistes Solidaires”, Mathieu Decq i Magali Lansalot.

Tijekom boravka u Petrinji, partneri su imali priliku bolje upoznati rad udruge, područje na kojem udruga IKS djeluje, i bolje se upoznati s potrebama našeg terena u radu s ciljanim skupinama za koje provodimo projekt.  Ciljane skupine projekta su obrazovne ustanove, djeca i mladi ali i šira zajednica na koju će rezultati projekta utjecati u Topuskom, Glini, Hrvatskoj Kostajnici i Petrinji.

Udruga Pistes Solidaires osnovana je 2002. godine s ciljem podizanja svijesti o globalnim problemima i ukazivanja na potencijale za promjene. Njihov rad na obrazovnom polju temelji se na četiri UNESCO-ova stupa učenja: učiti znati, učiti raditi, učiti biti i učiti živjeti zajedno. Europska komisija priznaje Pistes-Solidaires kao europsku nevladinu organizaciju. Ovo priznanje znači da je organizacija jedna od najvažnijih u Europi u području rada s mladima.

Udruga IKS surađuje s Pistes Solidaires od 2012. godine kada smo započeli partnerstvo u sklopu projekata mobilnosti za mlade. Trenutno, osim mobilnosti, partneri smo u različitim projektima koji pokrivaju 3 kontinenta. Identificirajući potencijal daljnjeg razvoja partnerstva i mogućnost provedbe zajedničkog projekta kroz natječaj Veleposlanstva Republike Francuske, ostvarili smo priliku za aktivnost ciljane razmjene dobre prakse u području interkulturalnog i međuetničkog dijaloga. Pistes-ovo iskustvo bogato je u ovom području i dodatno ojačano kroz različite inovativne metode koje je ova organizacija uspostavila tijekom svog dugogodišnjeg raznovrsnog rada.

Trening je nadmašio naša očekivanja. Uz nova znanja, dobili smo pristup novim alatima koji nam pružaju mogućnost da svoj rad s ciljanim skupinama obogatimo, prilagodimo stvarnim trenutnim potrebama djece, mladih, obrazovnih djelatnika i građana i postignemo bolje rezultate zajedno s našim partnerima i suradnicima, posebno na području Sisačko-moslavačke županije.

Sljedeće aktivnosti obuhvaćaju savjetovanje i razvoj usluga za naše ciljane skupine. Veselimo se dijeljenju usvojenih znanja, a daljnji rad u projektu možete pratiti na našim stranicama – web i društvenih mreža udruge IKS. Svakako se možete i uključiti ako želite, kontaktiranjem udruge IKS na iks@udrugaiks.hr.

Projekt sufinancira Francusko veleposlanstvo u Hrvatskoj.

Ovaj članak odražava isključivo stajalište udruge IKS i Francusko veleposlanstvo u Hrvatskoj se ne može smatrati odgovornim prilikom uporabe informacija koje se u članku nalaze.