Mapiranje potreba u sklopu projekta IKS podrška 

Nakon razornog potresa koji je pogodio grad Petrinju i okolicu, Udruga IKS radi na mapiranju potreba stanovnika lokalne zajednice.

Sredinom ožujka s provedbom je započeo projekt „IKS PODRŠKA“ koji se provodi na području Petrinje i šire okolice. Ukupna vrijednost projekta je 4.968,00 €, a projekt je financiran sredstvima financijskih mehanizama Europskog gospodarskog prostora i Kraljevine Norveške kroz javni poziv za ad hoc akcijske projekte Fonda za aktivno građanstvo u Hrvatskoj.  Projekt doprinosi učinku ojačane demokratske kulture, građanske svijesti i građanskog angažmana.

Na području pogođenim potresom, većina građanskih inicijativa i organizacija civilnog društva koje su od vitalnog značaja za podršku ranjivim skupinama ostalo je bez prostora za djelovanje. Među njima jest i Lokalni volonterski centar udruge IKS.  Kako bi se osigurala što bolja provedba projekta namijenjenog pružanju odgovora na potrebe stanovnika lokalne zajednice u područjima psihosocijalne pomoći i pomoći u učenju, volonteri Udruge IKS započeli su provedbu prve aktivnosti projekta “IKS podrška”. Konkretnije, mapiranje potreba stanovnika lokalne zajednice u razdoblju nakon razornog potresa proveo je stručni volonterski tim Lokalnog volonterskog centra Udruge IKS u komunikaciji s drugim službama podrške na području SMŽ.  

Po završetku provedbe ove projektne aktivnosti, oformljena je lista potreba za pedesetero djece te dvadesetero pripadnika ranjivih skupina. Na temelju informacija dobivenih u mapiranju izrađen je potom plan provedbe psihosocijalne podrške i pomoći u učenju koji će obuhvatiti 40 korisnika u trajanju od tri mjeseca. Jasno definiranje potreba za ovim oblicima podrške i izrada plana aktivnosti  za volontere olakšali su neposredni rad s korisnicima dok će izrađen plan volontiranja i osigurana sredstva za osnovne potrebe 9 volontera rezultirat će kvalitetnijim uslugama i boljim učincima volonterskog rada. 

Pružanje pomoći u učenju i psihosocijalne podrške provodit će tri tima s ukupno tri stručnjaka. Kao partner na ovom projektu priključila nam se Inkluzivna kuća Zvono iz Belišća uz čiju pomoć ćemo raditi na postizanju cilja organizacije stručne volonterske podrške za djecu osnovnoškolske dobi, obitelji i druge pripadnike ranjivih skupina.  Psihosocijalna podrška je ranjivim skupinama olakšala suočavanje s nastalim problemima oko gubitka doma i promjenom životne situacije. 

Radujemo se daljnjim projektnim aktivnostima i suradnji s Inkluzivnom kućom Zvono iz Belišća.

Projekt „IKS PODRŠKA“ je podržan sa 4.968,00 € financijske podrške Islanda, Lihtenštajna i Norveške u okviru EGP i Norveških grantova. Sadržaj ovog članka isključiva je odgovornost Udruge IKS i ne odražava nužno stavove država donatorica i Upravitelja Fonda.