Izvješće o radu u 2016. godini

S ciljem veće transparentnosti i boljeg upoznavanja s radom Udruge IKS i ove godine donosimo detaljno izvješće o radu u 2016. godini.

 

U ovoj veoma teškoj godini za civilno društvo u Hrvatskoj, godini u kojoj je broj natječaja na koji smo uopće mogli aplicirati bio mnogo manji nego u prošloj godini, a od velikih europskih projekata bili smo prihvatljivi prijavitelji samo za jedan natječaj. Prijavili smo ukupno 23 projektna prijedloga, od kojih je odobreno 10, dok za 2 još čekamo rezultate. Aktivno smo radili za našu zajednicu, unaprjeđivali usluge dostupne građanima, pružali programe neformalne edukacije, aktivirali građanstvo, razvijali suradnju i partnerstva na EU razini, te promovirali vrijednost volonterskog rada i provodili građanski odgoj. Provodili smo razne projekte i usprkos manjem broju ljudi u našem timu uspješno odradili sav posao.

 

Tijekom 2016. Koristili smo institucionalnu podršku drugu godinu za redom, nažalost odlukom Vlade RH sredstva su smanjena za 50% te smo kraj godine dočekali uz znatne gubitke zaposlenika i sredstava. Odlukom Upravnog odbora Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva RH u rujnu 2016. ipak smo dobili 20% više što u konačnici od inicijalno odobrenih 277.800,00 kn iznosi 194.460,00 kn.

IKS grafika 1 - Izvješće o radu u 2016. godini

Kroz program regionalnog razvoja civilnog društva i lokalnih zajednica „e – misija“ koji provodimo od 2007. Gordana i Tamara pružale su stručnu pomoć, informiranje i savjetovanje te edukacije za organizacije civilnog društva, ustanove i institucije. I u ovom programu su nam smanjena sredstva već spomenutom odlukom Vlade RH za 30%. Nažalost, ovo je bila i zadnja godina programa “e-misija” što ne znači da Udruga IKS i dalje neće davati podršku razvoju novih OCD-a te svim građanskim inicijativama i lokalnim zajednicama u cjelosti.

Nastavili smo sa sudjelovanjem u Lokalnom partnerstvu za zapošljavanje na kojem su radili Petar i Luka te smo u suradnji sa HZZ  odradili analizu apliciranih i implementiranih projekata u SMŽ.  

S još 12 organizacija civilnog društva u Platformi 044 – za bolju budućnost Sisačko – moslavačke županije postavili smo po Petrinji sandučiće za mišljenja građana kako bi svojim mišljenjima, kritikama, upitima i prijedlozima sudjelovali u kreiranju bolje budućnosti bez siromaštva, nezaposlenosti i diskriminacije za koju se Platforma 044 zalaže.

 

Kroz 2016. provodili smo programe javnog rada u mjerama „Radom za zajednicu i sebe“ i „Pokreni zajednicu“ financirane od Hrvatskog zavoda za zapošljavanje. Kroz ove javne radove u Udruzi IKS radile su Karolina, Cvijeta i Barbara, Karolina kao koordinatorica volontera koja je regrutirala volontere i uz pomoć naših vrijednih volontera provodila volonterske programe, a Cvijeta i Barbara kao koordinatorice aktivnosti u Građanskom centru Petrinja pružajući administrativnu pomoć građanima i provodeći aktivnosti za socijalno ugrožene, a u suradnji s Udrugom slijepih SMŽ Cvijeta je kroz program Edukalnica radila na senzibilizaciji djece vrtićke i osnovnoškolske dobi o životu slijepih osoba.

IKS grafika 3 - Izvješće o radu u 2016. godini

 

Lokalni info centar za mlade Petrinja otvorili smo u prosincu 2015. godine uz financiranje Ministarstva socijalne politike i mladih, a voditeljica Info centra Sabina snažno je nastavila s aktivnostima tijekom cijele 2016. godine. Projekt “INFO! INFO!” pružao je mladima usluge informiranja i savjetovanja kroz razne radionice, predavanja, kvizove i igre s ciljem osnaživanja mladih i njihove zajednice. Neki od uspjeha Info centra je pristupanje Zajednici Informativnih centara koja je krovna organizacija info centara u Hrvatskoj. Također smo se priključili mreži multiplikatora Eurodeska, koja informira mlade o prilikama za putovanje i učenje u inozemstvu i organizirali Sajam informacija u Petrinji. Ostvarili smo jedinstvenu suradnju s Učiteljskim fakultetom u Petrinji i postavili Info točku za studente, a Iva je s obzirom na svoje bogato iskustvo u pisanju projekata održala trening “Mladi za mlade” na kojem je 17 mladih osposobljeno za pisanje projekata.Najbolji pokazatelj uspješnosti održanog treninga su 3 Erasmus+ projekta odobrena za financiranje, koja su napisali mladi na treningu.

 

“INFOrmiraj se” je nastavak projekta Info centra Petrinja, financiran od strane Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, koji nam je omogućio kontinuitet u radu i daljnje poboljšanje kvalitete pružanja informacija mladima. U 2017. godini orijentirani smo na aktivnosti kroz koje će mlade osobe steći kompetencije za zapošljavanje i samozapošljavanje kako bi se što prije osamostalili i postali aktivni građani.

 

U travnju je započeo srcu nam drag projekt “Aktivno starimo” koji je u svoje aktivnosti uključivao starije osobe s ciljem poboljšanja kvalitete života kroz organizaciju slobodnog vremena. Karolina i Luka organizirali su zabavne i edukativne aktivnosti koje su ispunjavale vrijeme starijih osoba i naglašavale važnost međugeneracijske solidarnosti. Korisnici projekta poticani su na usvajanje novih vještina, što je rezultiralo izložbom kreativnih radova, sportskom olimpijadom s djecom vrtićke dobi te novim prijateljstvima, zahvaljujući financiranju Ministarstva socijalne politike i mladih.

 

Sisačko moslavačka županija financirala je naše “Lutke sveznalice” koje su tijekom studenog i prosinca 2016. godine učile djecu o brojnim kulturnim baštinama Sisačko moslavačke županije. Tijekom mjesec dana dobili smo pojačanje u Lutkarskom studiju, vrijednu radnicu Mirjanu i 3 nove lutke koje su sudjelovale u predstavi “Grički top”. Predstava je osmišljena tako da bude zabavna djeci i prenese poruku o zanimljivoj i bogatoj kulturnoj povijesti Siska te važnosti njenog očuvanja i širenja.

 

Od lipnja do kolovoza trajao je projekt „Građanski centar“ financiran od Sisačko – moslavačke županije koji te je na njemu nakon isteka javnih radova zaposlena Barbara koja je kroz projekt radila na povećanju pristupa uslugama socijalno marginaliziranim građanima kroz svakodnevne aktivnosti Građanskog centra poput Kluba tražitelja posla, administrativne pomoći, informiranja, dnevnog boravka, mini knjižice i pružanja pravne pomoći uz PGP Sisak. Ponosni smo što i nakon završetka projekta te prestanka financiranja Građanski centar nastavlja raditi i pružati usluge najosjetljivijim skupinama kroz samofinanciranje i volonterski angažman. Nakon završetka projekta u kolovozu, Barbara je postala voditeljica Volonterskog centra Petrinja radeći na projektu „Lokalni volonterski centar Petrinja“ koji je financiran od Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku. Kroz ovaj projekt cilj je povećati međusektorsku suradnju, povećati broj građana uključenih u volonterske aktivnosti u lokalnoj zajednici, uspostaviti ravnotežu između ponude i potražnje volontera, poticati zapošljavanje i umanjiti socijalnu isključenost nezaposlenih osoba, naročito mladih, promovirati suradnju i solidarnost u lokalnoj zajednici te razviti suradnju s domaćim i stranim volonterskim centrima i organizacijama koje potiču volontiranje. Volonterski centar Petrinja u procesu je primanja u članstvo u Hrvatsku mrežu volonterskih centara koju čini 12 članova čiji je cilj razviti standarde kvalitete rada volonterskih centara diljem Hrvatske.

 

Tijekom prošle godine s nama su boravili i radili EVS volonteri Sashka, Hana i Kujtim na projektu “Community centre – A place for me” i Laetitia, Noémie i Guillem na projektu “Puppet theatre – My friend the puppet”. Kroz aktivnosti EVS projekata i inovativne ideje naših volontera razvili smo novu suradnju s Ekomuzejom ISTRIAN de Dignan iz Vodnjana i uz podršku njihovih EVS volontera izveli predstavu “Vodnjanske legende”.

 

Nakon što su u srpnju odobrena tri projekta Europske volonterske službe koje financira Europska unija, odnosno ugovorno tijelo Agencija za mobilnost i programe Europske unije, u rujnu nam je stiglo 7 novih EVS volontera. Deniz iz Turske i Alina iz Armenije rade na projektu „Navigating the Media Current“ kojim mlade u zajednici educiraju o medijskim sadržajima i potiču njihovo kritičko razmišljanje, Amrei iz Njemačke i Alejandro iz Španjolske, odnosno Kolumbije, provode građanski odgoj za naše najmlađe sugrađane kroz lutkarske predstave i radionice na projektu „Puppet Theatre – A Fair Play“, a Darta iz Latvije, Iuliia iz Rusije i David iz Španjolske na projektu „Active Under Pressure“ rade sa skupinom mladih Aktivaca te provode inicijative i aktivnosti vezane uz mentalno i fizičko zdravlje mladih u Petrinji. Aktivci koji su plod višegodišnjeg rada s mladima naše Ive u prošloj su godini organizirali Festival Socijala, jednodnevni događaj na kojem su mlade Petrinje uz mnoštvo radionica poput videoprodukcije, plesne radionice, radionica glume, art radionica u večernjim satima zabavljala tri vrsna majstora DJ-a na bezalkoholnom tulumu. Aktivci su na svojim tjednim sastancima kroz cijelu godinu planirali i ostvarivali svoje ciljeve, pa su tako u listopadu uz pomoć HPD Zrin organizirali i “Planinarenje s Aktivcima”, a krajem godine počeli su s pripremama za “Venedom” školu magije koja je nedavno započela s radom. Aktivci su ponos Udruge IKS i sretni smo što ova skupina redovito pokazuje koliko potencijala mladi imaju kad im se da prostora za realizaciju njihovih ideja.

IKS grafika 2 - Izvješće o radu u 2016. godini

I u 2016. Aktivno smo radili na sklapanju europskih partnerstava, te smo početkom godine postali članom LE.MO.N mreže. LE.MO.N mreža 13 europskih nevladinih organizacija iz 12 zemalja, koje zajedno dijele i kreiraju kvalitetne obrazovne projekte koji omogućavaju mladim ljudima da žive i rade diljem Europe. Mobilnost mladih u svrhu učenja i dalje je prioritet naše organizacije, te smo u prošloj godini ostvarili mobilnost za 24 mladih koji su sudjelovali na četiri razmjene mladih u Mađarskoj, Bugarskoj te dvije u Rumunjskoj, kao i na jednom treningu u Bugarskoj. Uz to, u listopadu je sklopljeno 7 partnerstava na Erasmus+ projektima s partnerima iz Španjolske, Latvije, Turske, Češke i Bugarske koji će ukoliko budu odobreni omogućiti mobilnost za još 27 mladih. Uz razmjene, u 2016. ostvarili smo jedan “sending” na projekt Europske volonterske službe, odnosno jedna mlada osoba iz Hrvatske zahvaljujući partnerstvu s organizacijom iz Ujedinjenog Kraljevstva otišla je na EVS u trajanju od 10 mjeseci. Zahvaljujući bogatoom iskustvu i uspjehu na ovom području, Udruga IKS sudjelovala je na proslavi “20 godina EVS-a” i proglašena je primjerom dobre prakse u publikaciji koju je Agencija za mobilnost i programe Europske Unije objavila povodom obilježavanja dvadeset godina postojanja Europske volonterske službe.

 

Zaposlenici Udruge IKS u 2016. sudjelovali su na raznim edukacijama, seminarima i izobrazbama. Miroslav, Barbara i Sabina sudjelovali su na treningu o odnosima s javnošću za organizacije civilnog društva, Karolina, Sabina i Barbara na radionici o novinarskim pravima i društvenaoj odgovornosti medija te prevenciji diskriminacije i govora mržnje, Barbara je u Beču i Portu sudjelovala na treninzima o sinergiji formalnog i neformalnog obrazovanja te SOHO treningu za youth workere u EVS-u, a Sabina je u Zadru sudjelovala na treningu o koordinaciji EVS-a, te s Karolinom u Rijeci prošla prvi modul treninga za multiplikatore Eurodeska. Tamara i Gordana bile su na radionici Hrvatske mreže volonterskih cenatara o menadžmentu volontera i sustavima kvalitete te radionici za pripremu projekata socijalnog poduzetništva za koji nakon promjena u kriterijima natječaja nismo više bili prihvatljivi prijavitelji.

IKS grafika 4 - Izvješće o radu u 2016. godini

Udruga IKS nije poznata samo u Hrvatskoj i Europi, već i šire. Tako su nas posjetili partneri iz Houstona i Pearlanda koji u Sisku održavaju „trening za trenere“ u sklopu svoje HiS Print misije kojom promiču humano djelovanje i sport u Hrvatskoj, a u sklopu ljetnog semestra, studenti socijalnog rada sa Sveučilišta Indiana uz vodstvo svoje profesorice Carmen Luca Sugawara već drugu godinu za redom su posjetili Udrugu IKS kao primjer organizacije civilnog društva koja radi na razvoju postratne zajednice kao motivirajućeg izvora iskustva u pokretanju pozitivnih promjena u društvu te senzibilizacije lokalnih zajednica za socijalno marginalizirane članove društva.  

 

Početkom prosinca velikom proslavom obilježili smo Međunarodni dan volontera na kojem je sudjelovao veliki broj volontera, partnera, suradnika i naših dragih prijatelja iz zajednice. U sklopu proslave prisutnima je još jednom predstavljen već dobro poznati projekt “Community Revolution” podržan od UNDP-a i Ministarstva regionalnog razvoja, u čiju realizaciju uz pomoć partnerstva sa SMŽ polako ali hrabro kročimo. Krajem prosinca odobren je trogodišnji program “RE-START” koji financira Ministarstvo pravosuđa, a provoditi će se u Kaznionici Glina. RE-START omogućava korisnicima mogućnosti neformalnog obrazovanja, informiranja i usmjeravanja na budućnost i život nakon odsluženja kazne.  Kroz program pridonosimo očuvanju obiteljskih veza te podržavanju kontakta djece s roditeljima zatvorenicima.  

 

Vrijedni volonteri Udruge IKS, kojih je u 2016. bilo 127 u dobrobit zajednice uložili su sveukupno 11 324 volonterskih sati. Volonteri su nova znanja i vještine stjecali volontirajući kroz kontinuirane programe te radili sa starijim i nemoćnim osobama i psihički bolesnim odraslim osobama, asistirali u galeriji, lutkarskom studiju, pomagali osnovnoškolcima u učenju, pomagali u održavanju prostora, promotivnim aktivnostima, uključili se u rad Aktivaca, asistirali u tečaju robotike, pripremali i održavali radionice te radili još mnogo, mnogo dobrih stvari za zajednicu. Uz pomoć sponzora i donatora podijelili smo priznanja najistaknutijim volonterima, a nagradu za volontera godine s čak 278 volonterskih sati dobio je naš mladi volonter, srednjoškolac Bojan.

 

Također, na kraju godine uveli smo i neke promjene koje smo upisali u Registar udruga, od kojih je najvažnija ona o korištenju novog loga Udruge IKS koji je volonterski napravila Agencija za digitalni dizajn i razvoj Neuralab, na čemu smo im vrlo zahvalni pa smo u novu godinu krenuli smo u novom ruhu. Veoma smo zahvalni i medijima koji prate naš rad i pomažu u našim nastojanjima da informirano građane o raznim mogućnostima kao i aktivnostima koje provodimo, pri čemu moramo izdvojiti Portal53, RTV Banovinu i Radio Quirinus s kojima redovito surađujemo. Također moramo istaknuti zainteresiranost nezavisnog medija Radio Student za promidžbu aktivnosti Udruge IKS s posebnim naglaskom na promociju Festivala Socijala i rada Info centra za mlade Petrinja, a imali smo priliku i gostovati u emisiji Indeks na HRT-u.

 

Udruga IKS i dalje raste, zahvaljujući volonterskom angažmanu svih volontera ali i zaposlenika koji unatoč smanjenoj financijskoj podršci u prošloj godini nastavljaju pružati kvalitetne usluge građanima, raditi za zajednicu, napredovati i dalje se usude sanjati veliko i ne posustaju!