Dance for life – razmjena mladih u Rumunjskoj

Od 16.9.2016. do 2.10.2016. grupa od 7 mladih iz Hrvatske sudjelovala je na razmjeni mladih održanoj u sklopu  projekta  „Dance for Life“ u Rumunjskoj u gradu Busteni.  Udruga IKS omogućila je mobilnost za ove mlade zahvaljujući partnerstvu s rumunjskom organizacijom  ZAN ART. Na razmjeni su sudjelovali Simbad Hadžić, Martina Kragulj, Filip Štivičić, Ana Isaura Radoš, Mateo Pešun, Ema Petrušić i Dora Novak, a voditelj razmjene bio je naš Miroslav Petrak.

Nakon dugog putovanja do daleke Rumunjske, mladi su uspješno stigli na razmjenu. Cilj ove razmjene bio je spojiti 49 mladih iz 7 zemalja Europe koji su kroz umjetničke radionice, ples, film, glumu, glazbu i multimediju produbljivali svoja znanja i promovirali ljudska prava i slobodu.

Za vrijeme razmjene mladi su sudjelovali u brojnim zabavnim energizerima, učili različite vrste plesa te stvarali multimedijske sadržaje. Snimljeni su razni kratki filmovi o zaštiti ljudskih prava te je svaka grupa napravila video o kršenju ljudskih prava i načinu postupanja u raznim situacijama kojim bi se izbjeglo svako nepoštivanje ljudskih prava. Sudionici razmjene upoznali su se i saznali više o zemljama svih sudionika kroz održavanje multikulturalnih večeri gdje su predstavili zanimljivosti svoje zemlje, tradicionalnu hranu i slično. Glavna aktivnost projekta bila je održavanje „flash moba“ u rumunjskom gradu Brasovu, gdje su svi sudionici izveli kratki performans na ulicama Brasova, u čemu su svi uživali i podijelili sva novostečena znanja u zajednici.

 

Video uratke nastale na ovoj razmjeni možete pogledati na sljedećim linkovima:

 

FLASH MOB

 

Short Film – Love Story – Dance for Life

 

 Tango Scenes “Dance for Life”

 

Short Film – 04 Flash Back -Dance for Life

 

Short Film – 06 Dance for Life

 

Woman rights “Dance for Life”

 

Dance for Life – Emanuella & Michele

 

FORUM TEATAR

Simbad Hadžić, volonter Udruge IKS, podijelio je s nama iskustva s razmjene:

Uživali smo u putu iako je bio stvarno dug,  ali smo se putem jako dobro zabavili, upoznavali se i igrali društvene igre pa je put do Rumunjske bio stvarno nezaboravan.  Kad smo napokon došli u Rumunjsku, započeo je projekt „Dance for life“ i odmah na početku smo imali sastanak i planiranje aktivnosti projekta. Uz početne energisere uz koje smo se odlično zabavljali, naučili smo imena svih sudionika, što je bilo odlično jer nas je bilo jako puno.  Igrali smo razne igre, imali poduku plesa, a nakon toga su počele pripreme za snimanje filma. Podijelili smo se u grupe i svaka grupa je prikazala kako zaštiti ljudska prava u pojedinim situacijama, što je bilo odlično iskustvo jer smo radili u veoma multikulturalnom okruženju i još se bolje upoznali. Rad na flash mobu također je bio zanimljiv, a imali smo priliku i posjetiti još jedan grad osim Bustenija u kojem smo bili smješteni, a to je bio Brasov. Meni najzanimljiviji događaj na razmjeni bio je multikulturalna večer  gdje smo saznali puno o drugim zemljama, uživali u kvizovima i prezentacijama o drugim zemljama. Na razmjeni je bilo nezaboravno i upoznao sam puno novih ljudi koji će mi ostati u lijepom sjećanju. Fantastičan je osjećaj biti dio nečeg ovakvog!

Fotografija s prikazivanja filma “Dance for life”

 

Udruga IKS partnerska je organizacija u provedbi projekta “Dance for Life” organizacije ASOCIATIA DE ARTE SI SPIRITUALITATE ZAN ART iz Bukurešta, a financiranog kroz program Erasmus+, Projekti mobilnosti za mlade i osobe koje rade s mladimalogo-erasmusplus-700