Posjet ministra Marića i župana Žinića Udruzi IKS

U ponedjeljak, 23. siječnja Udrugu IKS posjetili su ministar državne imovine Goran Marić i župan Sisačko-moslavačke županije Ivo Žinić sa suradnicima. Tema posjeta bio je Community {R}evolution – projekt na kojemu aktivno radimo još od 2014. godine. Ovaj posjet važan je zbog toga što je Županija prepoznala potencijal našeg Community {R}evolutiona i kao partner podržavaju realizaciju projekta. Ministarstvo državne imovine raspolaže zgradom u Turkulinovoj 9 u Petrinji, pa je stoga i sam ministar došao vidjeti što mi zapravo radimo i kakvi su nam planovi za budućnost jedne od gradskih ljepotica. Naravno, tu je i pitanje povrata dijela privatne imovine zgrade u Turkulinovoj 9, ali kako je rekao ministar: “To ne smije biti prepreka realizaciji ovoga projekta”.

Izvršna direktorica Udruge IKS Tamara Jovičić goste je upoznala s projektom Community {R}evolution čime želimo zgradu u kojoj trenutno djelujemo pretvoriti u multifunkcionalni centar koji bi brojnim sadržajima bio na usluzi svim građanima, i to ne samo građanima Petrinje.

“U ovom projektu radi se o partnerstvu između Udruge IKS i Županije. Radi se o projektu koji pripremamo od 2014. godine. Projektna dokumentacija – Studija predizvodljivosti i Idejno rješenje pripremljeni su uz pomoć Ministarstva regionalnog razvoja koje je financiralo izradu dokumentacije kroz program „Lovci na projekte“ i UNDP-a. Ono zbog čega imamo najveći problem su neriješeni imovinsko – pravni odnosi u pozadini cijele ove zgrade. U trenutku pripreme projekta mi smo imali informaciju po kojima je zgrada u državnom vlasništvu 1/1, međutim kasnije  se pojavilo nekoliko zahtjeva pojedinačnih vlasnika. Ti zahtjevi su dvadesetak godinama stajali po ladicama različitih ureda”, rekla je Jovičić dodavši kako su nam bez suglasnosti Ministarstva o raspolaganju zgradom, ruke vezane.

Obišavši prostor koji Udruga IKS koristi i upoznavši EVS volontere koji su ovdje na međunarodnoj razmjeni, ministar Marić rekao je kako je upoznat s problemom vlasničkih odnosa koji su ovdje prisutni.

“Ovo je prvi put da ulazim u ovaj prostor. Kad bi me netko pitao što stanuje ovdje, na pamet mi pada samo jedna riječ – entuzijazam. Mislim da se sve aktivnosti ovdje temelje isključivo na jednom velikom entuzijazmu. Kao ministar u hrvatskoj Vladi ne mogu ne podržati nastavak ovakvog entuzijazma. Znam da ovdje postoji malo dublji, složeniji problem oko vlasništva. U pitanju je povrat imovine, no Ministarstvo državne imovine apsolutno podržava ovakve projekte. Mislim da bi možda bilo optimalno rješenje da se ovaj problem rješava preko Županije, da se Županija obrati Ministarstvu radi davanja suglasnosti za korištenje”, predložio je ministar Marić.

 “Udruga IKS je doista jedna od vrlo aktivnih udruga i stvarno partner Sisačko-moslavačkoj županiji te zaslužuje pažnju i pomoć ne samo Županije nego i Vlade”, rekao je župan Ivo Žinić.

Fotografija preuzeta s portal53.hr

“Ne vidim zapreku da se suglasnost Ministarstva dobije. Naravno, rješavanje vlasničkih odnosa će trajati, možda i neko dulje vrijeme. Ali uz suglasnost vlasnika, mislim da vi možete i dalje svoj projekt razvijati. Mi ćemo odraditi svoj posao. Pred nama je tehnički dio posla i mi ćemo pripomoći. Kao Županija, sve što treba, stojimo na raspolaganju”, rekao je župan Žinić.

“Ono što vam želim zaista iskreno reći je to da po prvi put imamo taj osjećaj iskrenog partnerstva sa Županijom, što nam zaista jako puno znači. Ovaj projekt bez kapaciteta neke takve krovne organizacije ni ne može biti ostvaren na način kako je zamišljen. Dakle, bez pomoći Županije, županijskih odjela i podrške vaših stručnjaka mi sami to ne možemo”, rekla je izvršna direktorica Udruge IKS Tamara Jovičić zahvalivši ministru i županu na dolasku i najavljenoj pomoći.