Donacija lopti kroz suradnju sa Pestalozzi zakladom

U ožujku 2019. Udruga IKS počela je provoditi projekt “CROSS WORK – partnerstvo obrazovanja za globalno građanstvo” u partnerstvu s Pestalozzi zakladom iz Švicarske, sufinanciran od strane Ureda za udruge Vlade RH kroz Švicarsko-hrvatski program suradnje. Kroz projekt smo proveli nekoliko međunarodnih razmjena u Švicarskoj i Hrvatskoj te pružili priliku sudjelovanja 178 mladih osoba iz  Hrvatske. Iako je projekt “CROSS WORK” završio, Udruga IKS nastavila je suradnju sa Pestalozzi zakladom te smo u srpnja 2021. godine sudjelovali u Ljetnom kampu u Trogenu, Švicarskoj s 18 mladih s područja Petrinje, Gline i Topuskog. Tijekom ljetnog kampa Pestalozzi zaklada donirala je 100 nogometnih lopti za potrebe Udruge IKS, te škola i sportskih klubova na području pogođenom potresom.

Zaklada za djecu Pestalozzi jedinstvena je organizacija sa sjedištem u Švicarskoj čiji je rad još od 1946. godine usmjeren na pružanje podrške djeci i mladima. Osim u matičnoj zemlji, zaposlenici Pestalozzi zaklade promoviraju participativne oblike učenja te su angažirani oko pružanja pristupa kvalitetnom obrazovanju djeci i mladima u čak 12 različitih zemalja. Posebnu pozornost pritom usmjeravaju na primjenu i istraživanje različitih pristupa namijenjenih savladavanju prepreka za djecu pripadnike etničkih manjina, osnaživanje djevojčica, smanjenje stope napuštanja škole, poboljšanje kvalitete nastave te integraciju djece s posebnim potrebama u školski sustav. Također se promiče razvoj kritičkog načina razmišljanja, ravnopravnost spolova, obrazovanje za globalno građanstvo kroz interkulturne razmjene te osnaživanje lokalnih partnerskih organizacija kao i edukacija njihovih djelatnika za provedbu edukativnih sadržaja za djecu i mlade prema opisanom švicarskom modelu.

Krajem 2021. godine volonteri i djelatnici Udruge IKS podijelili su ukupno 90 nogometnih lopti u OŠ Mate Lovraka i područnoj školu Češko selo, OŠ Jabukovac, OŠ Dragutina Tadijanovića i područnoj školi Mošćenica, 1. OŠ Petrinja i područnoj školi Hrastovica te građanskom športskom nogometnom klubu Mladost Petrinja, Topolovačkom športskom klubu, Budaševskom sportskom klubu i Športskom nogometnom klubu Česko selo Petrinja.

Vjerujemo da će ove lopte uljepšati svakodnevicu djece koja žive na potresom pogođenom području i zahvaljujemo se Pestalozzi zakladi na ovoj donaciji.

pestalozzi

Sadržaj ovog članka isključiva je odgovornost Udruge IKS.