Cross work Summer Camp Trogen 2019

U sklopu projekta udruge IKS i Pestalozzi zaklade za djecu u Švicarskoj “Cross work – partnerstvo obrazovanja za globalno građanstvo” održali smo aktivnost “Ljetni kamp Trogen 2019.”

S područja Banovine uputili smo se autobusom već oko 1:00 u jutro 7. srpnja 2019., a prva stanica nam je bila Srednja škola Ivana Trnskoga u Hrvatskoj Kostajnici, zatim Petrinja, Udruga IKS, Srednja škola Glina te Srednja škola Topusko. Nakon dugog putovanja do Trogena u Švicarskoj, bili smo ugodno iznenađeni veselim i srdačnim dočekom tima za interkulturalne razmjene Pestalozzi zaklade za djecu. 

Dvotjedni program ljetnog kampa u Trogenu pružio nam je mugoćnost za rad, učenje, razvoj, istraživanje, avanture, zabavu i prelijepo iskustvo, opisano od strane naših mladih kao “Nezaboravno iskustvo, neraskidiva prijateljstva i druženja, najljepše uspomene i najveća želja da se sve jednom ponovi”. 

U ljetnom kampu boravilo je 162 učenika iz 9 zemalja o kojima se brinulo 27 supervizora koji su bili zaduženi oko organizacije svakodnevnoga rasporeda. Ovo je bila prva interkulturalna međunarodna aktivnost u našem projektu i prvi put da sudjeluju i mladi iz Hrvatske. Neki od kriterija za odabir učenika bili su starosna dob te odlično poznavanje engleskoga jezika. Ukupno je sudjelovalo 18 učenika iz Hrvatske, 6 iz svake škole. U pratnji su bile dvije profesorice i pedagoginja te troje članova Udruge IKS koji su također kroz radionice i druge izvanredne aktivnosti imali priliku unaprijediti svoja znanja i vještine.

Učenici su sudjelovali u radionicama i tečajevima koji su se održavali u prijepodnevnim i poslijepodnevnim satima, u večernjim satima u Klubu mladih je bilo organizirano druženje kroz mnogobrojne aktivnosti ili su se mladi odlučili za sport u dvorani ili na brojnim igralištima u selu. Smješteni u kućama s drugih 25 ukućana, dvotjednim suživotom u multikulturalnom okruženju imali su priliku usavršiti engleski jezik u govornoj i pisanoj komunikaciji te upoznati kulturu pripadnika drugih nacionalnosti ali i dijeliti brojne zadatke kako bi u kući održali čistoću, red i mir.

Boravak u kampu temelji se na holističkom pristupu obrazovanju prema kojem je obrazovanje jedinstveni individualizirani proces razvoja pojedinca, a istodobno i proces izgradnje odnosa između pojedinaca, skupina i naroda. Mladi su nakon uvodnih radionica na kojima su sa svojim vršnjacima radili na osobnom razvoju, odabrali različite teme koje su im se činile korisnima ili interesantima za daljnje radionice, te su neki bili u Medijskom timu “Critical use of Media” i radili na Radiju Pestalozzi zaklade “Powerup radio” dok su drugi bili u timovima koji su bili fokusirani na različite teme: Mosquito Activists; Global challenges; People from Places; Security and Freedom; No Borders, No Nations. Radionice su se uglavnom održavale na otvorenom a metode su bile bazirane na sudjelovanju, iskustvenom i eksperimentalnom učenju, analiziranju raznovrsnih problema i pronalaženju rješenja za iste. 

Prilike za odmor i opuštanje, pa i razna istraživanja, izazove i avanture, imali smo tijekom organiziranih izleta. U Zurich-u nas je dočekao mladi tim iz tvrtke “tabevents” koji nas je podijelio u manje grupe, dodijelio tablete s aplikacijom za pronalaženje bitnih lokacija u gradu, rješavanje zagonetki i skupljanje bodova. Naravno, svi sudionici, pa i supervizori u svojim grupama, bili su natjecateljski raspoloženi što je pridonijelo zabavnoj avanturi u gradu, a pobjednici su bili nagrađeni. Na ovaj način smo upoznali prelijepi Zurich, znamenitosti i povijest grada, imali priliku za uključiti građane u igru i tako upoznati domaće stanovnike ali i druge turiste u gradu. Također nam je preostalo nešto vremena za traženje suvenira ili odmor uz vrlo skupu kavicu, prije povratka u Trogen. 

Pestalozzi zaklada za djecu osnovana je od strane plemenitih ljudi koji su htjeli 1946. godine pružiti pomoć, dom, odgoj i obrazovanje djeci koja su ostala bez skrbi nakon Drugog svjetskog rata. Provode mnogobrojne programe i projekte s djecom i mladima iz Švicarske i cijelog svijeta, koristeći moderna revolucionarna načela obrazovanja Johann Heinrich Pestalozzi-a, švicarskog pedagoga i reformatora obrazovanja. 

Prilika za partnerstvo s ovom Zakladom nam je omogućila da uključimo djecu, mlade i djelatnike osnovnih i srednjih škola s područja Banovine u vrlo korisne projekte i tako svi zajedno prenijeli stečena znanja i iskustva s ciljem poboljšanja kvalitete života u našoj Županiji i širom Hrvatske. 

Sljedeću aktivnost “Interkulturalna razmjena” provodit ćemo u studenom 2019. godine s učenicima i djelatnicima osnovnih škola Sisačko-moslavačke županije. U sklopu ove aktivnosti vodimo 40 učenika/ca i 6 djelatnika/ca u Trogen kada ćemo također provesti 14 dana u Pestalozzi dječjem selu i raditi na vrlo interesantnom programu prilagođenom za dobnu skupinu djece koja dolaze iz Hrvatske i Sjeverne Makedonije. 

 

Projekt sufinancira Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske.

Stajališta izražena u ovom članku isključiva su odgovornost Udruge IKS i ne odražavaju nužno stajalište Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske.