CROSS WORK: Provedena je interkulturalna razmjena osnovnoškolaca s područja Banije u Orahovici!

Udruga IKS provela je još jednu aktivnost za mlade u Orahovici u sklopu projekta “CROSS WORK – partnerstvo obrazovanja za globalno građanstvo” koji sufinancira Ured za udruge Vlade RH kroz Švicarsko-hrvatski program suradnje.

 

Interkulturalna razmjena osnovnoškolaca s područja Banije u okviru CROSS WORK projekta provedena je u Orahovici u razdoblju od 17. do 25. travnja u Centru za edukaciju Gradskog crvenog križa Osijek. Na razmjeni je sudjelovalo ukupno četrdeset i jedan učenik šestih, sedmih i osmih razreda osnovnih škola iz Mečenčana, Sunje, Dvora i Jabukovca te pet supervizora. Provedba Interkulturalne razmjene trebala je prvotno biti organizirana u travnju 2021. godine u Trogenu (Švicarska) no aktivnosti su ipak provedene u Hrvatskoj s obzirom da su trenutno na snazi mjere suzbijanja pandemije koje sprječavaju odlazak u Švicarsku. 

 

Bitno je za početak napomenuti da se Interkulturalna razmjena temeljila na razmjenjenim iskustvima, znanjima i metodama koje se koriste u Pestalozzi zakladi, a koje su naši zaposlenici i voditelji radionica već imali priliku primijeniti i ranije prilikom provedbe Ljetnog kampa u Orahovici na ljeto 2020. godine. Ljetni kamp također je bio dio Cross Work projekta na kojem je sudjelovalo 26 učenika srednjih škola i ukupno 39 sudionika..

 

Prosječan dan na ovogodišnjoj razmjeni obuhvatio je jutarnji i popodnevni blok radionica te organizirano provođenje slobodnog vremena u takozvanom Klubu mladih. Radionice su uspješno vodile sudionike kroz proces otkrivanja svojih jedinstvenih identiteta, snaga, slabosti i brojnih talenata, podižući njihovo samopouzdanje i sposobnost da slobodno izraze svoje ideje, misli i emocije. Teme koje su obuhvaćene u blokovima radionica bile su sljedeće:

 

  1. Identitet, antidiskriminacija, kultura
  2. Ekologija i klimatske promjene
  3. Razvoj kritičkog načina razmišljanja i građanski aktivizam

 

Osim zanimljivih tema koje smo prolazili u “radnom” dijelu dana, sudionici razmjene imali su mogućnost koristiti prostor, sadržaje i rekvizite našeg Kluba mladih. Mnogi su tako isprobali nesvakidašnje glazbene instrumente, izrađivali lutke ili pak stvarali jedinstvene umjetničke radove. Oni koji su pak iskazivali nešto više interesa za sportske aktivnosti, mogli su svoje slobodno vrijeme posvetiti igranju badminton, košarku, nogomet ili odbojku. 

Od ukupno 10 dana razmjene, jedan smo dan posjetili Adrenalinski park na Papuku te Kuću Panonskog mora, a odveli smo sudionike i na opušteno popodnevno druženje na otvorenom uz poznato Orahovačko jezero. Također, naši su prijatelji iz Crvenog križa Osijek proveli i radionicu pružanja prve pomoći. 

Osim brojnih fotografija i video zapisa koje možete pogledati na našoj facebook stranici, kao vrijedna uspomena s ove razmjene ostaje nam i snimka radijske emisije! Naši su sudionici marljivo radili na prikupljanju intervjua i stvaranju audio zapisa u kojima su predstavili svoje doživljaje i iskustva stečena u vremenu provedenom na razmjeni nakon čega smo snimke poslali direktno u Pestalozzi dječje selo. Luki i Sami opet su objeručke prionuli poslu i nastala je tako još jedna PowerUp Radio emisija koju možete poslušati na sljedećem linku: Crosscworkcamp Croatia | powerup.ch.

 

 

Sudeći po ispunjenim evaluacijama, svi su sudionici iznimno zadovoljni provedenim sadržajima. Također, za kraj bismo voljeli spomenuti da je IKS tim prepun dojmova i pozitivnih emocija s ovogodišnje razmjene te se nadamo da se svi sudionici i njihovi supervizori osjećaju isto tako. 

Projekt sufinancira Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske.

Stajališta izražena u ovom članku isključiva su odgovornost Udruge IKS i ne odražavaju nužno stajalište Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske.