Trening trenera u IKSu – prijenos švicarskog modela i metoda dobre prakse rada s djecom i mladima

Projekt “Cross work – partnerstvo obrazovanja za globalno građanstvo” ima za cilj doprinijeti održivom lokalnom razvoju i mirnom suživotu kroz osnaživanje partnerstva između hrvatskih i švicarskih organizacija civilnoga društva. Specifični cilj projekta koji udruga IKS u partnerstvu s Pestalozzi zakladom za djecu želi postići je prijenos dobre prakse ove Zaklade iz Švicarske, koja djeluje od davne 1946. godine, kako bi razvijali kapacitete organizacija civilnoga društva ali i obrazovnih ustanova uključenih u aktivnosti. 

 

Još veću korist od sudjelovanja u projektu imaju djeca i mladi kao i djelatnici osnovnih i srednjih škola Sisačko-moslavačke županije koji su direktno uključeni u projektne aktivnosti, kao i njihove šire školske zajednice.

Primjena modela dobre prakse pridonosi održivom rastu i razvoju naših zajednica. Od samog početka projekta učimo od naših partnera iz Trogena, organizacije koja zapošljava 120 djelatnika u 12 zemalja širom svijeta, u kojima svojim Pestalozzi modelima uvodi obrazovanje u siromašnim zemljama i provodi mnogobrojne projekte obrazovanja za globalno građanstvo sa zemljama istočne Europe i Balkana ali i svojim švicarskim organizacijama i obrazovnim ustanovama.

Naši djelatnici rade s mnogobrojnim ustanovama i udrugama s kojima težimo podijeliti i usavršiti određena znanja, ciljana općem razvoju kapaciteta za bolje i naprednije zajednice. Većina naših partnera prvotno su predani cjeloživotnom učenju. Kako bi to učenje bilo uspješno, sam proces prijenosa znanja mora biti zabavan, interaktivan i produktivan za sve sudionike.

Baš zato smo u ovom projektu uključili i Trening trenera kako bi osigurali da uz sve aktivnosti provedemo i trening cijelog tima udruge IKS u Petrinji. Na treningu su sudjelovali djelatnici udruge i tim koji će  provoditi “Summer Camp Croatia” – naša sljedeća aktivnost u projektu Cross Work.

 

Tijekom ovog treninga koji smo održali u prostorima udruge IKS, izradili smo i prvu verziju programa za Ljetni kamp u Hrvatskoj. Kamp je planiran ove godine krajem srpnja u Glini, zahvaljujući partnerstvima sa školama u Glini. Tri djelatnice Pestalozzi zaklade za djecu, Susan, Barbara i Lukrecija provodile su radionice u Petrinji, podijelile svoje iskustvo i stručan pristup obrazovanju te također zajedno s nama posjetile Osnovnu i Srednju školu u Glini gdje su ravnateljice dočekale naše goste te na vrlo profesionalan način prezentirale svoje škole. U Osnovnoj školi ravnateljica i pedagog omogućili su nam organizacijski sastanak kako bi zajedničkim snagama osigurali sve što je potrebno tijekom kampa za povelik broj ljudi. Iste djelatnice Pestalozzija vratit će se tijekom ljeta i zajedno s nama održati prvi Ljetni kamp u Hrvatskoj, po modelu Pestalozzi zaklade za djecu.

Projekt sufinancira Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske.

Stajališta izražena u ovom članku isključiva su odgovornost Udruge IKS i ne odražavaju nužno stajalište Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske.