volunter-masa

Tko je volonter?

 

Zakon o volonterstvu kaže da su volonteri i volonterke osobe koje dobrovoljno ulažu svoje osobno vrijeme, trud, znanja i vještine obavljajući usluge ili aktivnosti za dobrobit druge osobe ili za opću dobrobit, a pritom ne traže novčanu nagradu ili drugu imovinsku korist.

Volonter se u pravilu može postati bez obzira na dob, spol, starosnu dob, nacionalnost ili druge posebnosti. Jedino što je bitno jest da odlučite izdvojiti određenu količinu svoja vremena i odaberete način na koji ćete ga pokloniti nekome tko treba vašu pomoć.

 

U svakom slučaju, bilo da se radi o radu koji je na neki način novčano nagrađen ili o potpuno besplatnom obavljanju službe (što je najčešći slučaj), kada govorimo o volonterizmu i volonterima, uvijek mora postojati i neka vrsta motivacije koja će pokrenuti ljude da postanu volonteri.

Univerzalno se može reći da su volonteri osobe koje se, ostajući vjerne svojim redovitim dužnostima i obvezama u školi, obitelji, profesiji, dragovoljno angažiraju za neko dobro djelo u široj zajednici. Najčešće podupiru rad vjerskih, humanitarnih, socijalnih te nevladinih organizacija.

Volonteri u nevladinoj organizaciji su građani zainteresirani za provođenje misije jedne nevladine organizacije, koji na dobrovoljnoj bazi rade na realizaciji različitih aktivnosti i projekata u skladu sa tom misijom, čime pomažu rad organizacije i sami sebe obogaćuju novim iskustvima. U tom smislu, volonter je član osoblja ravnopravan sa radnikom koji prima nadoknadu/honorar za svoj rad.

Napomenimo na kraju da volonter nije čovjek koji nema svojih osobnih problema ili koji je sve svoje probleme riješio, nego čovjek koji živi ljudsku stvarnost, ne samo za sebe nego za opći interes.