Studijski posjet društvenim poduzećima

U okviru projekta „Evolucija zajednice“, Udruga IKS je u suradnji s Udrugom O.A.ZA. iz Zagreba organizirala stručni obilazak društvenih poduzeća u Republici Srbiji. Sudionici projekta posjetitli su društvena poduzeća koje je osnovao Caritas – Šabac.

Sudionici su nakon upoznavanja s radom Caritas-a Šabac obišli poduzeće za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom “Socijalna Sinergija d.o.o. Šabac”. Direktor Caritas-a Šabac g. Miroljub Aleksić  prezentirao je pokretanje njihovog prvog poduzeća, kako radi, tko su zaposlenici a tko su klijenti poduzeća. “Socijalna sinergija” je kemiska čistionica koja zapošljava osobe s fizičkim i mentalnim invaliditetom. Zaposlenici se najprije osposobljavaju za barem jedan dio posla / usluga koje poduzeće nudi na komercijalnom tržištu. Osim usluga na komercijalnom tržištu, poduzeće pruža usluge na volontersko-humanitarnoj osnovi starijim osobama, osobama slabijeg imovinskog stanja te potrebitima bez financijske naknade. Rad osoba s invaliditetom sufinancira država u iznosu od 70% minimalne plaće.

“Avlija održivog razvoja d.o.o. Bogatić” je poduzeće smješteno u ruralnom dijelu, jugozapadno od Šapca. Veliko imanje pranamijenjeno je u eko-selo a tradicionalna gradnja i elementi su zadržani. Zbog toga ono ima veću komercijalnu vrijednost i svojim sadržajem privlači turiste, poslovni sektor, organizirane grupe i pojedince. Ovo poduzeće je održivo eko selo koje samo proizvodi dobar dio hrane (voće i povrće) u plastenicima i na otvorenom te prerađevine od voća i povrća (rakije, kompoti, pekmezi, sokovi i sl.)  poslužuju u svom restoranu. Imaju i proizvodne pogone za preradu te skladišne kapacitete. Osim toga imaju i grnčarsku radionicu, otvorene i zatvorene prostore za edukaciju te smještaj za osobe s invaliditetom koje su na rehabilitaciji.

               

“Avlija održivog razvoja” sudjeluje i u programu profesionalne rehabilitacije osoba s invaliditetom (najviše mentalnim).

Caritas Šabac zapošljava 60 osoba, od kojih su velika većina osobe s invaliditetom, što je impresivan učinak.

 

Ovaj projekt sufinanciran je kroz Europski socijalni fond Operativni program „Učinkoviti ljudski potencijali 2014. – 2020.“ – “Razvoj i provedba programa za socijalnu koheziju i povećanje zaposlenosti u gradovima Kninu, Belom Manastiru i općini Darda, Benkovcu, Petrinji, Vukovaru”. Projektne aktivnosti provodit će se tijekom 18 mjeseci. Vrijednost projekta je 1.224.922,45 kn.