Kako smo obogatili dio ljeta volonterskim programom „Ljeto u gradu“

Društvo naša djeca Petrinja i Udruga IKS su tijekom cijelog srpnja za djecu i mlade koja su ostala u Petrinji provodile različite aktivnosti. Cilj i želja organizatora je bila pružiti što kvalitetniji sadržaj kada sadržaja inače manjka za najmlađe a samim tim i za njihove roditelje te najbližu obitelj.

Društvo Naša djeca Petrinja pokrenula inicijativu i uz potporu Lokalnog volonterskog centra Petrinja u udruzi IKS osmislila kratkoročnu volontersku aktivnost “Ljeto je u gradu”. Svakog utorka (osim jednog kišnog) i četvrtka u srpnju nalazili smo se u 19h u Strossmayerovom parku i zabavljali se do 20. Osim predstavnika Društva Naša djeca Petrinja i udruge IKS aktivnosti za djecu i mlade pripremali su i provodili i 10 inozemnih volontera udruge IKS koji su preko ljeta volontirali 2 mjeseca u Petrinji. Volonteri udruge IKS su pripremali plesnu koreografiji sa djecom i to uvježbavali tijekom srpnja, igrali smo nogomet, odbojku, preskakali gumi-gumi, hodali na štulicama, crtali različitim metodama i alatima, igrali ljudski čovječe ne ljuti se, svirali – zapravo radili buku udarajući u prazne plastične kante i slične nestašluke.

 

Kako je srpanj odmicao tako je sve više roditelja doznalo za naše nestašluke u parku pa se i broj korisnika povećavao sa početnih 5-10 do krajnjih 35-40. Izuzetno nam je drago bilo vidjeti djecu koja se iskreno raduju dolasku u park i druženju sa volonterima udruge IKS i DND-a Petrinja. Srce nam je bilo puno jer smo djeci i mladima koji su ostali u Petrinji mogli pružiti barem 2h sreće i odmaka od učestale svakodnevnice. Uz njih i roditelji, tete, bake i deke su bili zadovoljni i zahvaljivali nam. Bilo je tu i djece naših ljudi koji su otišli trbuhom za kruhom pa je tako jedna teta svaki puta dovodila batu i seku koji žive u Irskoj već godinama da se igraju sa nama i drugom djecom, da pričaju Hrvatski i da steknu neke prijatelje u Petrinji da se imaju sa kime družiti kada dođu preko ljeta u posjet domovini svojih roditelja.

Na kraju ostade žal što program nastavljen tijekom kolovoza jer je najmanje 49-oro djece i 38 roditelja / staratelja ostalo bez programa koji je okupljao djecu i mlade da bezbrižno i zaigrano provode svoj ljetni raspust.

 

Autor: Borisz Negeli