Svjetski dan smijeha u Kaznionici u Glini

Udruga IKS u Kaznionici u Glini provodi trogodišnji program “RE-START” kojem su glavne aktivnosti usmjerene na osnaživanje pojedinaca i povećanje zapošljivosti kroz razne edukacije i radionice. Jedna od aktivnosti programa RE-START je obilježavanje Svjetskog dana smijeha.

Svjetski dan smijeha obilježava se 10. siječnja, osmislio ga je i utemeljio Indijac Madan Kataira u želji da potakne sve ljude na svijetu da se smiju što češće. Cilj ovoga dana jest potaknuti ljude da se što više smiju jer će se osjećati bolje, rasteretiti stresa, smanjiti brige i depresiju i tako ojačati imunitet, tvrde brojni znanstvenici i liječnici koji poručuju kako se smijati treba svakoga dana. Smijanje uzrokuje smanjenje stresa i povećava razinu endorfina u našem tijelu, hormona sreće!

24. siječnja Udruga IKS i Kaznionica organizirali su radionicu kako bi obilježili ovu manifestaciju i uveselili sudionike. Tijekom radionice povodom Svjetskog dana smijeha sudionici su imali priliku saznati više o dobrobitima smijeha na ljudski organizam, pogledali su smiješne video uratke i na kraju su se svi zabavili isprobavanjem Yoge smijeha i pričanjem viceva.

Smijeh povećava stvaranje limfocita i aktivnost stanica koje ubijaju tumorske stanice. Potrošnja energije u nekoliko minuta smijeha jednaka je količini potrošene energije nakon 15 minuta vježbanja na sobnom biciklu. Kad se smijemo radi nam 15 mišića lica.

Obilježavanje Svjetskog dana izumitelja dio je aktivnosti programa „RE-START“, te je ovo ujedno i posljednja aktivnosti programa kojom završavamo trogodišnju provedbu aktivnosti. Udruga IKS i Kaznionica u Glini nastavljaju suradnju kroz druge projekte i aktivnosti.

Ovaj članak dio je vidljivosti programa “RE-START” koji financira Ministarstvo pravosuđa. Sadržaj ovog članka isključiva je odgovornost Udruge IKS.