Socijala festival 2022.!

Ovogodišnji Socijala festival održat će se od četvrtka do nedjelje (28. – 30.07.) i to na ukupno 3 lokacije u Petrinji – Turkulinova 9, Gradsko šetalište te Kiosk na Kupi kod Jagića.

U 2022. godini okrećemo se korijenima Socijala festivala pa će stoga aktivistička strana festivala, nadamo se – zasjati punim sjajem. Naravno, neće nedostajati niti ostalih glazbenih, kreativnih i umjetničkih sadržaja. Očekuju vas naime izložbe, glazbeni nastupi, kreativne radionice. Tu su naravno i edukativni sadržaji kao i druge aktivnosti uz koje ćete se moći opustiti uz kupski povjetarac. Detaljan program pogledajte ispod.

Aktivnosti čija je provedba predviđena tijekom ovogodišnje Socijale sastavni su dio koncepta POP UP društveno kulturnog centra – socijalne inovacije koju smo razvili nakon razornog potresa koji je pogodio naš kraj, a neki od sadržaja dio su istoimenog projekta “POP UP DKC” financiranog od strane Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade kojeg Udruga IKS provodi od početka godine. POP UP DKC osmišljen je s ciljem nadvladavanja problema nedostatka infrastrukture i manjka sadržaja društveno-kulturnog karaktera. Prvenstveno je to razlog zbog kojeg Socijalu ove godine provodimo na ukupno tri lokacije u gradu Petrinji s tim da će Kiosk na Kupi kod Jagića biti baza – kako već nalaže tradicija. Zahvaljujemo stoga domaćinu što nas je i ove godine primio na najdražu nam lokaciju u prirodi!

Međutim, ovogodišnji program ipak odskače od tradicije. Podijeljen je naime u tri programske cjeline koje smo prigodno nazvali “Safe&Sound”, “Arts&Crafts” i “Aktiviraj se!”. Glavni fokus bit će upravo na potonjem koji je namijenjen okupljanju i ponovnom aktiviranju mladih u okviru skupine “Aktivci” budući da je 2022. godina ‘proglašena Europskom godinom mladih. Osim toga, djelatnici i volonteri Udruge IKS ove su godine putem različitih projekata značajno doprinijeli mapiranju potreba mladih na potresom pogođenom području. Iako se sudbina Socijala festivala činila upitnom – ipak smo odlučili ponuditi mladima sadržaj kojeg nemaju te ih paralelno pokušati uključiti u oblikovanje sadržaja u budućnosti što se pokazalo neophodnim sukladno istraživanjima na lokalnoj, nacionalnoj i europskoj razini.

U okviru programa “Aktiviraj se!” mladima iz Petrinje, Siska i okolice bit će ponuđen prostor za umrežavanje, mentoriranje i daljnju suradnju na stvaranju sadržaja društveno-kulturnog karaktera koji neizostavno uključuju i komponentu aktivizma. Mladi aktivci sastat će se već u četvrtak te će predstavljati sastavni dio daljnje provedbe festivala. Također, na Kupalištu će biti predstavljene aktivnosti koje osnažuju mlade u vidu primjera dobrih praksi, edukativnih materijala vezanih uz mogućnosti koje im se nude i prava koja imaju te ostali sadržaji usmjereni na sveobuhvatnu dobrobit mladih –
  • POP UP harm reduction mini trening (edukacija vezana uz smanjenje štete nastale upotrebom psihoaktivnih supstanci)
  • Open Mic (prostor slobodnog izražavanja mišljenja),
  • Izrada ždralova (kreativna radionica s edukativnim kontekstom),
  • Aktivizam u Hrvata (izložba),
  • Kutije s prijedlozima za bolju budućnost (mapiranje potreba mladih),
  • Harm reduction štand (info zona za edukaciju o štetnosti upotrebe psihoaktivnih supstanci),
  • Štrik želja (konop s željama mladih),
  • Mobility kutak (info zona za mogućnosti i prava za mlade).

Izuzev aktivističkog dijela festivala, imamo i “Arts&Crafts” skupinu aktivnosti u okviru koje ćete moći:

• saznati kako izraditi vlasititi POI
  • sudjelovati u radionici Zalijepi što misliš! (izrada naljepnica s aktivističkim porukama i crtežima),
  • pokazati svoje rukotvorine ili razmijeniti rabljene predmete na Buvljaku
  • pogledati POP UP izložbu mladih neafirmiranih umjetnika s područja SMŽ
  • neobavezno se opuštati u DIY kreativa kutku.

Iako nešto mirniji, glazbeni dio ovogodišnjeg Socijala festivala neće puno zaostajati za prethodnima. Safe&Sound program podrazumijeva aktivnu edukaciju o štetnosti konzumacije psihoaktivnih supstanci te glazbeni program koji obuhvaća:

• nastup mlade nade DJ-inga Clo.
  • Šta to svira?! program Udruge Alternacija
  • selekciju Chill/World Music glazbe pod iskusnom palicom ljubiteljice iste
  • The Sound of Columbia slušaonu uz radionicu latinoameričkih plesova pod vodstvom međunarodne volonterke Valentine iz Kolumbije
  • prigodnu, aktivističku slušaonu novovalne (EX-YU) glazbe
  • i možda još poneko iznenađenje.
Izuzev svega navedenog – na kupalište donosimo lopte, rekete, karte, društvene igre i mnogo drugih zabavnih sadržaja koji će vam uljepšati popodnevno uživanje na otvorenom!
Za kraj – pozivamo još jednom sve zainteresirane mlade da se prijave na natječaj za volontere/Aktivce i pridruže se sastanku na adresi Turkulinova 9 u četvrtak u 18:30 sati! Prijavnicu pronađite na sljedećem linku: POSTANI AKTIVAC/AKTIVKA!

U provedbi ovogodišnjeg Socijala festivala sudjeluju djelatnici te međunarodni i lokalni volonteri Udruge IKS, volonteri Udruge Alternacija te Koordinacije udruga mladih Siska te članovi Savjeta mladih Grada Petrinje.

Vidimo se na Socijali!