2009-kolaz

Osvrt na rad udruge IKS 2009. godine

Protekla je godina u udruzi IKS obilježena radnim uspjesima. Odobrena su nam sredstva kroz razne natječaje, proračun nam se znatno povećao, što je dovelo do brojnih aktivnosti u našoj županiji, ali i šire. U 2009. godini je udruga IKS imala preko 700 izravnih korisnika svojih usluga, 4 zaposlene osobe, 5 honorarnih suradnika i 15-tak volontera. Cijele smo godine za građane svakodnevno nudili INFO klub sa besplatnim pristupom na računala spojena na brzu internet konekciju, pomagali smo rad drugih udruga, provodili smo računalno osposobljavanje, otvorili centar za mlade KAVEZ… Događaja je bilo mnogo, a u nastavku pogledajte samo važnija događanja prošle godine.

financije 2009 - Osvrt na rad udruge IKS 2009. godine

Izvori financiranja udruge IKS u 2009. godini

 

 

Tabelarni prikaz aktivnosti u 2009. godini

Financijsko izvješće za 2009. godinu

DATUM

AKTIVNOST

OPIS

Prosinac 2008-siječanj 2009

STRATEŠKO PLANIRANJE

Udruga IKS je krenula u složeni postupak identificiranja dugoročnih ciljeva i usmjeravanja organizacije u smjeru ispunjenja postavljenih ciljeva. Višegodišnje planiranje je jedan od preduvjeta uspješnog i efikasnog razvoja organizacije. Radi toga smo i krenuli u izradu strateškog plana razvoja udruge u periodu 2009-2011. Da bi proces strateškog planiranja obavili što bolje, IKSovci su osim suradnika i građana-promatrača angažirali i vrhunskog stručnjaka da nas vodi kroz cijeli proces.

14. siječnja

Produženje sporazuma sa Nacionalnom zakladom za razvoj civilnoga društva

 

Zajedno sa udrugom CCI potpisali smo sporazum o partnerstvu na provođenju Programa regionalnog razvoja i jačanja sposobnosti organizacija civilnoga društva na lokalnoj i regionalnoj razini. Kroz program E-misija civilnom sektoru središnje Hrvatske nudimo usluge informiranja, savjetovanja i izobrazbe. Ciljana skupina korisnika su organizacije civilnoga društva i neformalne građanske inicijative na području sljedećih županija: Karlovačke, Krapinsko-zagorske, Sisačko-moslavačke, Zagrebačke županije i Grada Zagreba. Partnerstvo Nacionalne zaklade i udruga CCI i IKS ugovoreno je za razdoblje 2009 do kraja 2011. Nacionalna zaklada je u 2009. godini za program E-misija osigurala sredstva u ukupnom iznosu 600.000 kuna. Program E-misija se nastavlja i u 2010. godini sa istom financijskom podrškom Zaklade.

19. siječnja

Početak računalne obuke za 30 nezaposlenih osoba iz SMŽ

Zahvaljujući donaciji T-coma, a u suradnji sa HZZ-om, nezaposlenima smo ponudili besplatan program obuke za računalne operatere. Cilj obuke je unaprijediti razinu znanja i vještina kod nezaposlenih osoba što je povećalo njihovu konkurentnost na tržištu rada. Ovakvim tečajevima pozitivno djelujemo na opće osnaživanje dugoročno nezaposlenih osoba. Većina polaznika nakon obuke intenzivnije traži posao i više vjeruje u svoje sposobnosti. Nije zanemarljivo napomenuti da se polaznici na tečaju sprijatelje i stvore ugodnu atmosferu. Sve to ublažava socijalnu isključenost nezaposlenih.

4.-6.veljače

radionica WEB U 3 KORAKA

Web je danas najzastupljeniji Internet servis i kao takav zauzima značajno mjesto u prezentiranju i oglašavanju osoba, poduzeća, klubova ili ustanova.
Vjerujemo da je radi toga i ova radionica privukla zainteresirane mlade kreativce. Cilj je bio mladima približiti izradu weba, na jednostavan i interesantan način. Nakon trodnevne radionice bili su vidljivi i prvi rezultati – web stranice polaznika.

12-14. veljače

Radionica Digitalna fotografija

Polaznici su upoznati s fotografijom općenito, o prednostima digitalne fotografije, postavkama na foto aparatu, pravilima fotografiranja, te obradom fotografije. Na kraju su naučili što s fotografijama, tj. što su web servisi za fotografije.

19. veljače

Posjet Nizozemaca i razgovori oko uključivanja udruge u MATRA projekt

Trogodišnji projekt pod nazivom „Razvoj zajednice u Hrvatskoj; obrazovanje studenata socijalnog rada i socijalnih radnika“ kojeg uz pomoć nizozemske Vlade provodi Centar za civilne inicijative uz Zagrebu. Uz CCI, partneri i nositelji projekta su i Pravni fakultet u Zagrebu i Sveučilište Han iz Nizozemske. Spomenuti je projekt dio bilateralnog pretpristupnog programa tehničke pomoći Kraljevine Nizozemske za jačanje civilnog društva namijenjen državama srednje i istočne Europe koji je poznat pod nazivom MATRA. U dio projekta koji se provoditi u Petrinji smo kasnije uključili 2 predstavnika udruge IKS.

20. veljače

Izlazi treći broj Bodljice

Četvrti broj Bodljice slikovito prikazuje kako se zapošljava u gradskoj upravi, kako se gradio Gradski proračun, kako se dijele radna mjesta u Komunalcu itd… Glavni lik Bodljice je gospodin Nenadić, kao što to jednom gradonačelniku i priliči. Bodljica je zajednički projekt građana Petrinje koji će vas svojim šaljivim prilozima sigurno oraspoložiti

ožujak

skupina 50+ započinje računalnu obuku

Skupina 50+ ima drugačiji program obuke i drugačiju metodologiju. U ovoj se skupini ide ležernim tempom, u puno opuštenijoj atmosferi i s više smijeha. “Penzići” ne idu na ispit, oni samo žele naučiti koristiti računalo. Najviše su zanimanja pokazali za traženje informacija na internetu i korištenje elektroničke pošte. Svi su napravili besplatne e-mail adrese (gmail) i započeli dopisivanje s prijateljima i rodbinom koja se razišla po svijetu. Obuku “50+” je financirala Zagrebačka banka.

Ožujak

30 novih polaznika računalne obuke nezaposlenih

Imali smo dvije skupine novih polaznika od kojih je 18 položilo ispit i steklo zvanje računalni operater

12. ožujka

IZBORNO IZVJEŠTAJNA SKUPŠTINA

Na skupštini je usvojen novi statut udruge, a usvojen je i strateški plan 2009-2011.

Novi statut uključuje i Nadzorni odbor, novo tijelo u udruzi IKS koje će nadzirati zakonitost u radu i financijskom poslovanju udruge. Za članove nadzornog odbora su izabrani: Nina Fićur, Kristijana Ferderbar i Valentina Gajšek. Na skupštini je za predsjednicu udruge ponovo izabrana Palma Miličević, a za dopredsjednika Darko Rakić. Za članove Izvršnog odbora su osim predsjednice i dopredsjednika odabrani Miroslav Petrak, Slaven Kadečka i Ljubica Kljaić Petračić.

Na skupštini se mnogo govorilo o problemu mladih u gradu, prvenstveno o problemu prostora u kojem će se odvijati programi za mlade. Dogovorena je snažnija kampanja udruge IKS u zahtjevima prema lokalnoj samoupravi, posebno u segmentu politike prema mladima i nezaposlenima.

7. travnja

Konferencija za novinare na temu KAVEZa

Za isti se prostor interesirao i nogometni klub „Mladost”, a njihovu su ponudu svojim pečatom ovjerile i dvije gradske stranke: HNS i HSS. To je cijeloj priči oko bivše diskoteke dalo političku dimenziju. Poglavarstvo Grada Petrinje je nakon burne rasprave 23.3. 2009. prihvatilo ponudu udruge IKS, a mediji su o tome pisali spominjući „čistu političku odluku”. Nogometni klub se je tada žalio na odluku Poglavarstva i politička trakavica oko bivše diskoteke se nastavlja. Izvršni odbor Udruge IKS je donio odluku o povlačenju naše ponude.

travanj

računalne obuke nezaposlenih

U travnju su završene 3 skupine nezaposlenih koje smo obučili za računalne operatere

travanj

snimanje reportaže o udruzi IKS za PERIMETAR

Ovaj je video nastao kroz produkciju Telecentra Zagreb, kao dio projekta Perimetar. Kroz ovaj projekt nastaju televizijske emisije o organizacijama civilnoga društva. Osnovni cilj projekta je informiranje javnosti o ulozi nevladinih organizacija u razvoju civilnog društva. Teme emisija pokrivaju široki spektar djelovanja organizacija civilnog sektora. Reportaža se može vidjeti na linku http://www.youtube.com/watch?v=PHcDx4Vgi-I

15. travnja

Predstavljanje programa E-misija u sisačkoj Gradskoj vijećnici

Na prezentaciji se okupilo 15-tak predstavnika udruga iz Siska koje su pokazale veliku zainteresiranost za usluge koje nudi program E-misija, te pregled aktualnih natječaja za udruge. Osim udruga, prezentaciji su nazočili pročelnik Upravnog odjela za društvene djelatnosti Grada Siska Tomislav Dovranić, i njegov stručni suradnik za rad s udrugama Ivan Buterin, te lokalni mediji (TV Net, Radio Quirinus, Radio Sisak).

16. travnja

Predstavljanje programa E-misija u petrinjskoj Gradskoj vijećnici

Predstavljanje programa E-misija održano u petrinjskoj gradskoj vijećenici, kojoj su, uz nekolicinu lokalnih udruga, prisustvovali predstavnici medija i pročelnica Ureda za društvene djelatnosti Grada Petrinje Izabela Žilić, te članica gradskog poglavarstva Višnja Trklja.

svibanj

Odobreno financiranje projekta KAVEZ

U veljači je Ministarstvo obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti objavilo natječaj za projekte udruga koji pridonose borbi protiv droga i svih oblika ovisnosti. Udruga IKS se prijavila na natječaj projektom KAVEZ i nedavno smo doznali da nam je odobrena donacija u iznosu od 141.650 kuna! Ime projekta je zapravo skraćenica od KREATIVNO ALTERNATIVNO VIZUALNO EDUKATIVNI ZAMAH.

Novoizabrane čelnike Grada Petrinje smo informirali o odobrenom financiranju projekta sa strane Ministarstva obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti, pa je postignut sporazum kroz koji se udruzi IKS do konca 2009 godine daje na korištenje bivši prostor diskoteke na gradskom nogometnom stadionu „Mladost”. Grad Petrinja u projektu KAVEZ sudjeluje i financijski sa 12.000 kuna.

26. svibnja

Radionica „Od ideje do projektnog prijedloga“ u Petrinji

Voditeljica radionice Palma Miličević je 9 predstavnika civilnoga društva upoznala s putem koji vodi od ideje do projektnog prijedloga. Nakon definiranja problema i utvrđivanja stvarnih potreba u zajednici, udruge i građanske inicijative trebaju odrediti “smjenice djelovanja”, tj. odrediti projektne cilj i razviti strategiju koja će ih dovesti do toga cilja

5. lipnja

Radionica “Od ideje do projektnog prijedloga” u Sisku

 

Na radionici je sudjelovalo 15 predstavnika organizacija civilnoga društva. Mladi sudionici su analizirali potrebe mladih u gradu Sisku, dok su se oni nešto stariji bazirali na potrebe nezaposlenih. Voditelj radionice je bila Palma Miličević, a osim Sisčana, na predavanje su došla 4 predstavnika udruga iz Jastrebarskog.

18. lipnja

Radionica „Od ideje do projektnog prijedloga“ u Glini

12 predstavnika organizacija civilnoga društva sudjelovalo na radionici “Od ideje do projektnog prijedloga”. Radionica je dio programa E-misija koju provode udruge CCI i IKS. Voditeljica je bila Palma Miličević , a asistentica Dubravka Manojlović. Polaznici su grupnoj vježbi napravili analizu problema u Glini vezanih za ekologiju i kulturni život. O obadva se primjera kristalizirao gotovo isti problem: građanska nezainteresiranost i neinformiranost o ekološkim i kulturnim temama.

srpanj

Renoviranje Petrinje online

Izvršen je redizajn i izrađena nova struktura sadržaja web stranice udruge

9. srpnja

Potpisivanje sporazuma o korištenju prostora na Gradskom nogometnom stadionu „Mladost” između Grada Petrinje i udruge IKS.

Sporazum je nastao kao rezultat uspješnih pregovora između udruge i čelnika grada na čelu s gradonačelnikom Željkom Nenadićem. Povod potpisivanju sporazuma je projekt KAVEZ za koji je udruga IKS kroz natječaj Ministarstva obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti osigurala 141.650 kuna. Ostalih 16.000 kuna pokrivaju Grad Petrinja i udruga IKS.

10. srpnja

Održana radionica “Građanski video aktivizam” u Sisku

 

12. srpnja

Objavljena web stranica Centra za mlade KAVEZ na www.kavez.info

Radi boljeg informiranja javnosti, već smo na samom početku projekta postavili web stranicu u kojoj je pojašnjeno što namjeravamo raditi, što trenutno radimo i kojim smjerom idemo. Web stranica je i mjesto gdje se mogu okupljati članovi Kaveza i sudjelovati u stvaranju sadržaja, kako na webu, tako i u samom centru.

20. srpnja

Prva radna akcija uređenja KAVEZa

Akciji se odazvalo 12 volontera (od 15 najavljenih, što i nije loš rezultat) koji su do 15 sati završili većinu predviđenog posla. Sve smo oprali, oribali i obrisali. Potrošili smo deterdženata koliko u jednoj godini ne potroši normalno domaćinstvo! U svakom slučaju, ove se akcije ni Mister Musculo posramio ne bi!

24 – 25. srpnja

Druga radna akcija uređenja KAVEZa

“Tehničko opremanje” KAVEZa. Mada nismo imali stručnu ekipu za ugradnju i naštimavanje opreme, ipak smo zahvaljujući dobroj volji uspješno ugradili rasvjetu za disko klub, te postavili i naštimali ozvučenje

27. srpnja

Otvorenje Centra za mlade KAVEZ

Početak će ostati zapamćen navalom na pult za učlanjenje u novi centar za mlade. Mladi su petrinjci dolazili u velikom broju puni zanosa i zadovoljstva. Svi su htjeli što prije dobiti člansku iskaznicu koja je besplatna, ali je uvjet za korištenje interesantnih sadržaja koje nudi KAVEZ. U prvom se danu u centar prijavilo 36 mladih osoba!

30. srpnja

Prva disko večer u Centru za mlade

Petak, 30.7. 2009. bit će zapamćen po prvoj disko večeri za mlade od 12-18 godina. Obzirom da je disko otvoren samo za članove KAVEZA svi članovi su morali na ulazu pokazati članske iskaznice. Za neke prvi put u pravom disku, mladi su se dobro zabavili uz počasnog DJ-a iz Siska, ‘zakon’ rasvjetu i razglas.

1. kolovoza i 8. kolovoza

Sajam rabljenih udžbenika

U suradnji sa Gradom Petrinjom u KAVEZu smo organizirali sajam rabljenih školskih knjiga – “buvljak udžbenika”. Na sajmu su građani mogli prodavati, kupovati, mijenjati ili poklanjati knjige za osnovnu i srednju školu.

6. kolovoza

Radionica Hip-Hop kultura

Na radionici je sudjelovalo 50 mladih članova Centra za mlade – Kavez, uključujući entuzijaste breakdance-a koji su među prvima demonstrirali popularni breakdance na prvim disko večerima. Voditelji radionice su s entuzijazmom nastojali mladima približiti popularnu kulturu i 4 elemenata hip-hop-a, Breakdance, DJ-ing, MC-ing i Graffiti. Ovo je bila prva u nizu radionica o hip-hop kulturi koje su bile kreirane i predstavljene na inicijativu mladih članova Kaveza.

7. kolovoza

Nova donacija klubu mladih

Udruga IKS je opet, šestu godinu za redom, dobila donaciju kroz natječaj za klubove mladih koji je u travnju raspisalo Ministarstvo obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti. Ovog smo puta iz mršavog državnog proračuna dobili 43.000 kuna

19. kolovoza

MC-ing radionica u KAVEZu

Polaznici radionice naučili su osnove MC-inga, te sami napisali svoju rap pjesmu a najhrabriji su se pokazali pred publikom i izveli svoju pjesmu kao prave zvijezde sa mikrofonom…i to na bini.

20. kolovoza

Radionica Video attack! u KAVEZu

Polaznici radionice Video Attack upoznali su se sa osnovama rada s digitalnom kamerom i fotoaparatom, snimanjem video reportaža, montažom snimljenog videa i podizanju gotovog video materijala na YouTube. Cilj radionice je bio osposobiti članove KAVEZa za samostalnu izradu kratkih reportaža o temama koje su oko njih.

24. kolovoza

Novinarska radionica u Kavezu

U dva tjedna, odnosno 10 radnih sati polaznici su svladali tehnike pisanja vijesti i izvještaja osnovnih novinarskih žanrova. Učili su kako napraviti dobar intervju, te ga i napravili s polaznicima radionice Video attack.

26. kolovoza

DJ radionica u Kavezu

Mladi članovi KAVEZ-a i sudionici u DJ radionici su imali priliku naučiti osnove o DJ-ingu.

12. rujna

Grafiti radionica u Kavezu

Jedan od ciljeva radionice je objasniti mladima da šaranje, pisanje imena i ostalih neprimjerenih sadržaja po zidovima nisu grafiti nego vandalizam koji je zabranjen. Te ih potaknuti da je crtanje grafita veoma kreativno ali samo na mjestima koja su predviđena za grafite. Mladi su se pokazali veoma kreativnima.

19. rujna

Breakdance radionica u Kavezu

Breakdance je vrlo popularan ples u krugovima mladih. Polaznici su naučili osnovne korake breakdance-a i povijest breakdance-a.

26. rujna – 20. listopada

TJEDAN MLADIH U PETRINJI

Klub mladih Udruge IKS je pripremio manifestaciju u kojoj mladi kroz različite aktivnosti sudjeluju u kreiranju društvenog života u gradu. U pripremi programa su sudjelovale gotovo sve udruge i inicijative mladih u gradu. U ovom tjednu će se predstaviti mnogi mladi bendovi, nastupit će breakdance skupina koja se za ovaj nastup već tjednima priprema u KAVEZu, prvi put je u Petrinji bio organiziran MC battle – dvoboj u repanju…

26. rujna

HIP HOP DAY

U Centru za mlade „KAVEZ“ održan je Hip Hop Day koji je ujedno i početak otvorenja Tjedna mladih u Petrinji. Na Hip Hop Day-u posjetitelji su se mogli upoznati sa raznim elementima hip hop-a kao što su grafiti, breakdance, dj-ing i mc-ing, uključujući nastup Rapera ‘Restman’ iz Siska.

2. listopada

Slikovnica Zašto je P otišlo iz Etrinje?

 

Odgovor na to pitanje dao je Klub mladih Udruge IKS. Slikovnicu su povodom Tjedna mladih izradili članovi Kluba mladih. Svrha ove slikovnice je bila potaknuti građane Etrinje da vrate svoje P na pravo mjesto i da Etrinja konačno postane Petrinja. Ovo je poziv na buđenje građana, da se grad pomakne iz apatičnosti u kojem se nalazi i da opet zasja kao nekada. Aktivnost je izazvala veliku reakciju lokalne samouprave kada je gradonačelnik pozvao mlade na forum da izjasne namjeru slikovnice. Forum je rezultirao dopisom premijerki Kosor da bi se požurio sporazum države sa Gavrilovićem (o vlasništvu nekretnine) te uredila velika ruševina u centru grada Petrinje – nekadašnja slavna Robna kuća kojoj fali slovo P – Etrinjka.

10. listopada

Radionica „Građanski video aktivizam“ u hotelu Laguna, Zagreb

U sklopu programa E-misija Darko Rakić je predstavnicima udruga predstavio osnovne foto i video tehnike nakon čega su oni sami uzeli kamere u ruke i snimali intervjue u skupinama. Sudionicima su posebno bili interesantni dobri i loši primjeri kadra, kuta snimanja i sl.

13. listopada

Jubilarni 400-ti član Kaveza!

Sa zadovoljstvom smo učlanili i 400. člana u Kavezu – Mirka Pezića. Do kraja tog tjedna smo izradili i 415. iskaznicu što je fantastično postignuće za Centar za mlade, gdje smo na početku projekta očekivali sveukupno 200 članova. U Petrinji ima oko 2 i pol tisuće mladih između 12 i 18 godina po statističkim podacima 2001 godine.

16. listopada

Radionica „Od ideje do projektnog prijedloga“ u Pučkom učilištu u Kutini

Na radionici je bilo dosta primjera iz prakse i praktičnih vježbi kako bi prisutni što bolje savladali vještine pisanja projektnog prijedloga. Radionicu je vodila Palma Miličević, a sudionici su pokazali veliko zanimanje za tematiku i često se razvijala diskusija, tako da smo i mi iz tima E-misija naučili dosta o civilnom društvu u Kutini. Na praktičnom smo primjeru radili problemsko stablo na temu aktivnog sudjelovanja mladih u javnom životu Kutine.

21. listopada

Početak nove računalne obuke – 2 skupine

Klub mladih udruge IKS organizira tečajeve računalne obuke za mlade i nezaposlene od 18 do 29 godina. Polaznici imaju prigodu ovladati osnovnim vještinama rada na računalu, te naučiti koristiti programe iz MS Office paketa – Word, Excel i PowerPoint.

30. listopada

Noć vještica u KAVEZu

Osim redovnog diska i popularnih Karaoke večeri, dodali smo i tematsku noć vještica. Mladi članovi volonteri su ukrasili prostor Kaveza tako da su se i najhrabriji mogli uplašiti. Članovi su u rekordnom broju došli i to kreativno maskirani u razna stvorenja, od kojih su stručni žiri nagradili tri mjesta za najbolje kostime!

15.studenog –15.prosinca

Mjesec borbe protiv ovisnosti

Klub mladih udruge IKS i Centar za mlade KAVEZ sa partnerima provode program kampanju prevencije ovisnosti

5. studenog

Nagradni natječaj „Samo jednu mladost imam“

U sklopu kampanje za prevenciju ovisnosti smo priredili i natječaj. Na natječaju su mogli svojim likovnim i literarnim radovima sudjelovati učenici 7. i 8. razreda petrinjskih škola. U konačnici smo u Centru za mlade Kavez 4.12. organizirali javnu izložbu svih radova i svečanu dodjelu nagrada najboljima. Nakon toga smo pripremili zabavu za sve sudionike natječaja i njihove prijatelje uz ples i karaoke. Pobjednike smo nagradili popularnim MP4 playerima a prvih 10 sudionika i majicama sa logom mjeseca borbe protiv ovisnosti.

14. studenog

Druga Breakdance radionica

Kao rezultat velikog interesa članova Kaveza organizirali smo i drugu breakdance radionicu u Centru za mlade. Zbog velike popularnosti i zanimanja mladih za ovu plesnu disciplinu voditelji breakdance sekcije Kluba mladih ‘Cage Crew’ opet su pokazali mladima svoje znanje i pomogli im da razviju svoje vještine.

16. studenog

Predstavnici Udruge IKS i „Panj-a“ obavili razgovor sa gradonačelnikom Petrinje

U maloj vijećnici održan je sastanak između predstavnika, Kluba mladih, Centra za mlade „Kavez“, Skate kluba „Panj“ i gradonačelnika Petrinje. Prva tema sastanka bila je vezana uz prostor za izgradnju Skate parka u Petrinji. Uz potporu Kluba mladih Udruge IKS i Centra za mlade Kavez, potpredsjednik Skate kluba „Panj“, Ivan Brekalo, održao je jedno malo izlaganje o skateu kao sportskoj disciplini ali i zašto je Skate park potreban Petrinji. Nakon uvodnog izlaganja gradonačelnik Željko Nenadić obećao je prostor „skejterima“ tako da u narednom vremenu možemo očekivati Skate park koji neće biti namijenjen samo skejterima nego svim ljubiteljima ekstremnih sportova, kao i članovima Kaveza koji se bave parkour-freerunning sportom, ali također će u parku biti i paviljon za breakdance sekciju Kluba mladih. Nakon Skate parka, razgovor je krenuo u smjeru budućnosti Centra za mlade KAVEZ. KAVEZ je bio jedini centar za mlade u Petrinji i broji više od 400 članova no njegova budućnost je upitna. Koncem godine članovi KAVEZ-a izgubili su krov nad glavom. Korisnici prostora su bili članovi Centra, breakdance sekcija Cage Crew i NK Mladost. Istina je da niti jedna strana nije bila zadovoljna sa zajedničkim uvjetima u prostoru te Centar za mlade više neće biti smješten na stadionu i taj prostor imati će drugu namjenu. Gradonačelnik je predstavnicima KAVEZ-a rekao da pokušaju pronaći neki drugi prostor. U prosincu smo uz potporu Grada poslali dopis Središnjem državnom uredu za državnu imovinu, za prazan prostor u centru grada Petrinje, iz kojeg su u Sisak odselili djelatnici Državnog odvjetništva. Nadamo se pozitivnom odgovoru i novom prostoru za naše mlade članove kojih je sada 426, u međuvremenu nudimo dnevni boravak i info točku u privremenom prostoru Gajeve 40a.

26. studenog

Javna tribina „Organiziranje slobodnog vremena mladih u cilju prevencije ovisnosti“

U sklopu kampanje prevencije ovisnosti, Javna tribina bila je prigoda za kvalitetnu raspravu a gostovali su: Ministarstvo obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti; Centar za obitelj sisačko-moslavačke županije; Grad petrinja; MUP, Policijska postaja Petrinja i Policijska postaja SMŽ; Centar za socijalnu skrb u petrinji; Savjetovalište za obitelj, djecu i adolescente u petrinji; Centar za mlade kavez; Klub mladih udruge IKS. Na početku je promotivno prikazan film o KAVEZU, koji je bio dobar uvod u raspravu o organiziranom provođenju slobodnog vremena mladih. Tribinu je moderirala Palma Miličević iz udruge IKS. Javnu tribinu proveli smo tokom mjeseca borbe protiv ovisnosti u suradnji sa Sisačko-Moslavačkom županijom, Ministarstvom obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti i Gradom Petrinja.

28. studenog

Koncert demo bendova

Koncert je organiziran povodom Mjeseca borbe protiv ovisnosti u organizaciji Centra za mlade Kavez i Kluba mladih Udruge IKS. Nastupilo je 5 mladih bendova koji su pjesmama što iz svoga repertoara što iz obrađenih pjesama palili i žarili po bini Kaveza.

1. prosinca

Breakdance sekcija Kluba mladih dobila adekvatan prostor

Nakon 2 mjeseca redovitog treniranja i vježbanja plesnih pokreta u prostoru Centra za mlade Kavez, članovi breakdance sekcije „Cage Crew“ napokon su dobili adekvatan prostor za treniranje u maloj dvorani Srednje škole Petrinja. Nakon razgovora sa ravnateljem Srednje škole dogovoreni su termini treniranja. Zadnji nastup održali su 26.11.2009. na javnoj tribini „Organizacija slobodnog vremena mladih u cilju prevencije ovisnosti“ i pritom oduševili sve prisutne. Nakon navedenog nastupa čak su počele pristizati ponude za nove nastupe. Trud i ljubav plesača prema breakdanceu jasni su samim time da ih i treniranje u skučenom prostoru Centra za mlade Kavez nije omelo u svojoj uspješnosti. U svemu tome su čak uspjeli napredovati i pokazati da se može uspjeti u svemu ako za to postoji jasna volja i ljubav.

5. prosinca

Volonterska zabava

Povodom Međunarodnog dana volontera, a u sklopu programa E-misija organizirana je zabava za volontere udruga u SMŽ u prostorima Centra za mlade Kavez.

15. prosinca

Potpisan ugovor sa Europskom komisijom i započela provedba projekta ‘Enabling Local Democracy’

Zahvaljujući donaciji od preko 550 tisuća kuna ovaj će se projekt kroz narednih 16 mjeseci provoditi u Petrinji, Glini i Dvoru. Projekt će pomoći u izgradnji konsenzusa, promicanjem aktivnog sudjelovanja žena koje pripadaju različitim etničkim grupama. Cilj projekta je jačanje liderskih sposobnosti žena unaprjeđenjem njihovih znanja i vještina vođenja. Na taj ćemo način u suradnji sa udrugom ALD iz Siska educirati žene koje će kasnije biti aktivno uključene u rad na razvoju zajednice i osobno angažirane u civilnom sektoru povećavajući svijest o građanskoj odgovornosti, nacionalnoj jednakosti i ravnopravnosti spolova, što će doprinijeti demokratizaciji društvenih odnosa.

28.-30. prosinca

Multimedijalna radionica u klubu mladih

Polaznici radionice su u trodnevnoj radionici naučili osnove video stvaralaštva, osnovna filmska izražajna sredstva, snimali su video, montirali ga i objavili na YouTube servisu.

 

PRIHODI I RASHODI UDRUGE IKS ZA 2009. GODINU

PRIHODI               2009.
Vlastiti prihodi11.940
Prihodi od financijske imovine374
Donacije iz državnog proračuna184.650
Donacije iz proračuna županije i JLS40.800
Donacije iz EU447.858
Ostale donacije230.276
UKUPNO PRIHODI915.898
RASHODI2009
Neto plaće167.635
Neto honorari30.151
Porezi i doprinosi na plaće i honorare138.439
Putni troškovi9.129
Rashodi za materijal i energiju34.472
Rashodi za usluge42.621
Financijski rashodi3.983
Ostali materijalni rashodi40.610
Ostalo20.929
UKUPNO RASHODI487.969