Izvješće o radu u prošloj godini

Iako smo već duboko zagazili u 2016. godinu, možemo uzeti kratki predah da se prisjetimo kako su stvari izgledale prošle godine. Gdje smo bili, što smo radili, s kim smo se družili? Pročitajte!

Kao i svaka druga, 2015. godina za IKS je bila puna uzbuđenja, novih iskustava, poznanstava, i brojnih uspješnih projekata. Prisjećajući se što smo sve radili, svi s malim upitnikom iznad glave pitaju: „Pa kad je već prošlo godinu dana?!“

iks1 - Izvješće o radu u prošloj godini

U prošloj godini Udruga IKS uprihodila je 1.321 627,00 kn od čega je najveći dio, 640 461,82 kn, osigurala kroz EU projekte od kojih su najznačajniji IPA Učinkoviti ljudski potencijali, IPA Cross border program CRO/BiH i Erasmus+. Sisačko-moslavačka županija nas nažalost prošle godine nije novčano podržala. Nacionalna zaklada za razvoj civilnoga društva u RH podržala u ukupnom iznosu od 337 800,00 kn. Agencija za mobilnost i EU programe nas je podržala u provedbi 3 projekta s iznosom od 370 664,03 kn, Ministarstvo socijalne politike i mladih  s 80 000,00 kn, HZZ je podržao zapošljavanje 7 osoba s iznosom od 205 397,60 kn, Grad Petrinja je sufinancirao EU projekt Zajednica sa srcem s 24 272,58 kn a sve ostale projekte i aktivnosti IKS-a s iznosom od 5.000,00 kn. Kroz razne druge EU programe privukli smo 269 797,79 kn. Samofinanciranje Udruge IKS u 2015. iznosilo je 28 695,00 kn. Ovaj prihod nam je posebno drag jer ga ostvarujemo kroz različite edukacije na zahtjev organizacija civilnoga društva širom Hrvatske koje su prepoznale našu stručnost.

 

Početkom prošle godine s radom su krenuli Aktivci. Ako još niste čuli za njih, bez brige, sigurno ćete čuti u skoroj budućnosti!  Aktivci su skupina mladih volontera, uglavnom učenika srednjih škola, koji se sastaju svaki tjedan u Građanskom centru i pod vodstvom IKS-ove zaposlenice Ive osmišljaju razne aktivnosti i inicijative kojima žele poboljšati položaj mladih u Petrinji, i pokazati društvu da mladi u Petrinji nisu problem, nego aktivno rade na rješavanju problema s kojima se susreću i svojim idejama unose tračak nove nade u zajednicu. Iva, inače voditeljica programa za mlade u udruzi IKS, bila je na treningu za volonterski menadžment Volonterskog centra Zagreb i Mreže mladih Hrvatske, a s volonterima je ljetos bila na razmjeni mladih „Move on! Democratic chances in Europe“ u Oldenburgu u Njemačkoj gdje su se naši mladi volonteri kroz sudjelovanje u predstavama upoznavali s važnosti građanskog odgoja. Ističe kako je mobilnost mladih u svrhu učenja veoma važna i stalno radi na tome da mladima proširi vidike i da steknu iskustva koja će ih učiniti osviještenim građanima ne samo Hrvatske nego i EU. Krajem 2015. Iva je zajedno s voditeljicom Info centra za mlade Petrinja održala trening za buduće youth workere – osobe koje će raditi s mladima pružajući im smislene programe neformalnog učenja.Također, trenutačno radi kao koordinatorica projekta „Community centre – A place for me“. To je EVS projekt koji promiče vrijednosti multikulturalnosti, tolerancije i solidarnosti među djecom i mladima, volontiranja i aktivizma te promovira EVS. Možda ste nekad imali priliku i upoznati EVS volontere koji rade na projektu – Hanu iz Bosne i Hercegovine, koja vodi kreativne aktivnosti za mlade, Sashku iz Makedonije koja je organizirala kreativne radionice i Kujtima s Kosova koji upravo završava drugi tečaj njemačkog jezika za koji uvijek ima puno zainteresiranih.

Neki projekti su završili pa smo se oprostili s EVS volonterima Mikom i Jaimeom koji su aktivnostima u Domu za starije i nemoćne osobe uveseljavali  naše mudrije građane, kao i najmlađe članove naše zajednice kroz razne kreativne radionice, kao i s našim lutkaricama Sandrom, Annie i Christinom koje su svojom kreativnošću oduševljavale djecu širom Banovine. Ovi mladi ljudi su ostavili svoj trag u našoj maloj zajednici i uvijek će nam faliti. Također su se ubrzo snašli pri povratku u svoje domovine, neki su se odlučili za dodatno obrazovanje a većina ih je  našla posao u struci.  

Sabina, voditeljica Info centra za mlade, koja u Udruzi radi od travnja 2015., kaže kako joj se na tada novom poslu najviše svidjelo to što je vrlo brzo dobila priliku za samostalan rad i pisanje projekata. Sudjelovala je na projektu „Puppet theatre“ u kojem se pobliže upoznala s radom Lutkarskog studija te tako stekla iskustvo za svoj prvi samostalni projekt – „Puppet studio – My friend the Puppet.“ I na tom projektu imamo tri EVS volontera – francuskinje Noemié i Laetitiu i španjolca Guillema koji djecu kroz lutkarske predstave uče o ljudskim pravima, toleranciji, multikulturalnosti i rodnu jednakost te upoznaju mlade s Erasmus+ programima, prednostima volontiranja, ali i održavaju tečajeve francuskog i španjolskog jezika. Sabina je u prošloj godini napisala još jedan uspješan projekt, „INFO! INFO!“ financiran od  Ministarstva socijalne politike i mladih i Grada Petrinje, u sklopu kojeg je prošla „YIntro – Stepping into Youth information“ trening na području informiranja mladih za koji je dobila i certifikat. Sabina svakodnevno informira mlade o područjima obrazovanja i usavršavanja, zapošljavanja, prava i mogućnosti mladih, kulture, sporta te svih pitanja u vezi obrazovanja i zapošljavanja u EU.

U srpnju je održan već tradicionalni internacionalni ljetni kamp za mlade na kojem su se mladi zabavljali s našim volonterima u raznim aktivnostima poput paintballa, rolanja, avantura u prirodi i raznim radionicama, a na kraju su sve proslavili na „Ćilim for the chillin’“ zabavi. Ljetni kamp su prošle godine organizirali upravo gore spomenuti Aktivci, koji su dokaz da ako mladima pružimo pažnju, edukaciju i prostor, dogode se čudesne stvari.

iks2 - Izvješće o radu u prošloj godini

 

Nakon 18 mjeseci, početkom rujna, završio je projekt „Zajednica sa srcem“ sufinanciran od EU kroz Europski socijalni fond, Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske i partnera u projektu: Grada Petrinje i Doma za starije i nemoćne osobe Petrinja, Doma za psihički bolesne odrasle osobe Petrinja, Udruge Pomoć starijim osobama Petrinja i Udruge osoba s invaliditetom SMŽ. Cilj „Zajednice sa srcem“ bio je povećati broj organizacija civilnoga društva i javnih ustanova koje provode volonterske aktivnosti te uključuju volontere i povećati broj nezaposlenih članova zajednice koji volontiranjem pridonose poboljšanju vlastitih mogućnosti zapošljavanja. Pokrenut je on-line portal volonteri.hr s funkcijom spajanja volontera i organizatora volontiranja, prvi takve vrste na području Hrvatske, ali i šire. Uspostavili smo 30 novih volonterskih programa na kojima je pomagalo  153 volontera od kojih je 58 bilo nezaposlenih lokalnih volontera, a 194 volontera registriralo se na web stranicu, što znači da je projekt bio vrlo uspješan. Petoro mladih ljudi, prije no što se zaposlilo u Udruzi IKS volontiralo je u sklopu ovog projekta, dokazujući da volonterski angažman pomaže u učenju, povećava šanse za zapošljavanjem i omogućuje osobni i profesionalni rast. Petar. Luka, Miroslav, Iva i Barbara danas su nezamjenjivi članovi našeg tima.

 

Administrator Luka posjetio je Crnu Goru te prošao trening „Animate the Change“ o street campainingu, a zajedno s koordinatorom Miroslavom posjetio i Okrugli stol na temu ESF natječaja za članove Lokalnog partnerstva za zapošljavanje SMŽ, da bi saznali kako udruge mogu preuzeti ulogu pokretača lokalnog razvoja. Petrinjski splićo Petar o udrugama pokretačima slušao je na edukaciji “Praćenja provedbe strategije” Lokalnog partnerstva za zapošljavanje SMŽ organiziran od strane tvrtke Projekt jednako razvoj. Također je sudjelovao na seminaru „e-Participativni alati“ organiziran od strane udruge Zelena Istra i partnera u okviru EU projekta „Participativno budžetiranje i građanski nadzor lokalnih proračuna“. Dečki su stečeno znanje pretočili u ideje za nove projekte i potragu za novim načinima financiranja udruga. Gordana i Tamara bile su na konvenciji za “Crowdfunding” u Zagrebu, na edukativnoj radionici i raspravi s relevantnim dionicima s područja Sisačko-moslavačke, Karlovačke i Bjelovarsko-bilogorske županije s ciljem identificiranja problema i izazova u području socijalne politike koju je organizirao CERANEO, te  na seminaru „Mogućnosti sudjelovanja nevladinih organizacija u provedbi razvojnih projekata u inozemstvu koje financiraju Hrvatska i EU“ u organizaciji Ministarstva vanjskih i europskih poslova.

 

Kroz 2015. godinu u udruzi je zaposleno čak 8 osoba preko mjera za poticanje zapošljavanja. Iva i Sabina bile su zaposlene na mjeri  „Mladi za EU“ kao suradnice na EU projektima, a rad su nastavile i nakon isteka ugovora. U lutkarskom studiju vrijedno su lutke za ljudska prava šivale Mirjana i Marina koje su bile zaposlene preko mjere „Radom za zajednicu i sebe“, dok je Sanja preko iste mjere osnažujući pojedince osnaživala zajednicu. Karolina je preko mjere „Pokreni zajednicu“ zaposlena kao koordinatorica volonterskih programa u našem lokalnom Volonterskom centru te svojim radom utječe na poboljšanje kvalitete rada i suradnje u zajednici. Brine o našim volonterima jer za njih uvijek ima nekog posla – netko treba otići na projekciju filma ili bingo u Dom za starije i nemoćne ili Dom za psihički bolesne odrasle osobe, netko treba doći na „Sat učenja, sat igranja“ ili neki drugi program ili volontersku akciju u zajednici. Karolina uspješno pronalazi volonterske pozicije za sve koji ju posjete u Volonterskom centru, a uz to je stigla i proći radionicu „Priprema i provedba EU projekata“ koju je organizirala SI-MO-RA. Krajem godine s radom je počeo Dnevni boravak za socijalno ugrožene osobe u Građanskom centru u kojem su preko mjere „Radom za zajednicu i sebe“ zaposlene dvije koordinatorice aktivnosti, Cvijeta i Barbara. Barbara je prisustvovala na seminaru Agencije za mobilnost i programe EU za jačanje kvalitete prijava na program Erasmus+ za područje mladih, a ona i Cvijeta građanima svakodnevno pružaju besplatnu administrativnu pomoć i organiziraju aktivnosti korisne posjetiocima i korisnicima Dnevnog boravka.

Udruga IKS već dugi niz godina provodi program E-misija u partnerstvu s Regionalnim centrom i nositeljima programa Centar za civilne inicijative Zagreb, udrugom Savez za pravedno društvo Bjelovar, udrugom SOS Virovitica i Nacionalnom zakladom za razvoj civilnoga društva. Program ima za cilj razvoj organizacija civilnoga društva i lokalnih zajednica na području središnje Hrvatske i Grada Zagreba. Pružili smo na tisuće sati informiranja, savjetovanja i edukacija što nastavljamo i ove godine te pozivamo sve udruge SMŽ da nam se jave ili navrate i posjete nas u Petrinji.

Prošla godina bila je prva godina provedbe institucionalne podrške Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva koja je odobrena do 2017. godine. Institucionalna podrška daje priliku udrugama da rade na razvoju same udruge, uspostave sustav kvalitete rada, razvijaju ljudske resurse i povećaju broj projekata i programa kroz koje mogu kontinuirano provoditi vrlo potrebne aktivnosti za sugrađane. Ova vrsta podrške rijetka je u Hrvatskoj za razliku od naprednijih zemalja u svijetu a na aktivnostima u programu rade Tamara i Gordana te povremeno i drugi djelatnici kompetentni za specifična područja tijekom 3-godišnjeg programa. U okviru institucionalne podrške radile su na razvoju naše organizacije te osposobljavanju mladih za razvoj karijera u civilnom sektoru.

Osim jačanja kapaciteta udruge, proveli smo brojne dane na terenu širom Hrvatske gdje su Gordana i Tamara provodile razne edukacije u drugim udrugama koje su nas dočekale kao pravi domaćini. Tako smo ojačali partnerstva širom RH, posebno s udrugom “Srce” Sv. Ivan Zelina, udrugom „Mali princ“ iz Đurđevca i Beretinečkom udrugom mladih, ali i razvili brojna partnerstva na međunarodnoj razini.

Udruga IKS dio je Koordinacijskog tima projekta „Platforma 044 – za bolju budućnost Sisačko – moslavačke županije“ kojem je u cilju osvješćivanje i informiranje o važnosti građanskog aktivizma, poticanje razvoja međusektorske suradnje različitih dionika, poticanjem građana na humanitarni i volonterski rad, informiranjem i educiranjem građana o njihovim pravima i pravima nacionalnih manjina, te umrežavanje organizacija civilnoga društva u SMŽ.

iks3 - Izvješće o radu u prošloj godini

 

Udruga IKS dugi niz godna radi na provedbi razvojnih projekata od opće koristi našega grada. 2015. godina specifična je radi intenzivnijeg zapošljavanja mladih te osposobljavanja mladih u zajednici kao pripremni korak stvaranja “lokalnih menadžera” razvoja grada. Također je važno naglasiti da je veliki tim Udruge IKS pod vodstvom Tamare i Gordane još od kolovoza 2014. pripremao nekoliko ključnih razvojnih projekata kao temelj za nadolazeći Program integrirane fizičke, gospodarske i socijalne regeneracije pilot područja malih gradova na ratom pogođenim područjima.  U jednom od njih, Community {R}evolution podržanom od UNDP-a i Ministarstva regionalnog razvoja obnovit će se i opremiti 2.703,10 m2 građevinske bruto površine zapuštenog prostora u centru grada Petrinje. Glavne aktivnosti ovog projekta su: Poduzetnički inkubator (HUB Banovina), Volonterski i Građanski centar/učionica, Klub tražitelja posla, opremljen prostor za smještaj i boravak mladih u sklopu međunarodnih razmjena, lutkarska radionica za proizvodnju lutaka (muppet puppet), foto-video studio, multi – funkcionalna dvorana, glazbeni i likovni kreativni prostori te vanjski prostor za ljetnu pozornicu i ostale aktivnosti na otvorenom. Opći cilj projekta je razvoj poslovne i socijalne infrastrukture na zapuštenom području Sisačko-moslavačke županije s ciljem promicanja socijalnog poduzetništva, volonterstva, uključivanja i borbe protiv siromaštva te podizanja razine stručnosti i iskustava nezaposlenih osoba što će doprinijeti održivom regionalnom razvoju i boljoj kvaliteti života na projektnom području. Projekt je ekonomski opravdan jer će poboljšati mogućnosti zapošljavanja nezaposlenih osoba te će se iste poticati na pokretanje vlastitih poduzetničkih pothvata. Dodatne aktivnosti omogućit će povećanje broja posjetitelja na projektom području jer će se dio infrastrukture koristiti i za razna događanja koja će privući posjetitelje iz cijele Hrvatske i inozemstva.  Pored ovoga pripremili smo i 2 razvojna projekta Sisačko – moslavačke županije “IKSchange hostel” te “Eko – etno selo na Banovini”.

iks4 - Izvješće o radu u prošloj godini