20. rođendan GONG-a i konferencija “U potrazi za građankom/građaninom”

Povodom 20. rođendana, GONG vas podsjeća na slavlje u obliku cjelodnevne konferencije i večernjeg kulturnog programa sutra, 13. travnja 2017. od 9:30 do sitnih noćnih sati u Studentskom centru u Zagrebu.

U 10 sati, nakon pozdravnih govora Suzane Jašić i Nenada Zakošeka u ime GONG-a, regionalnu konferenciju „U potrazi za Građankom/Građaninom“ će otvoriti interaktivni performans “Never Again. Never. Again?” bosanske umjetnice Elme Selman. Četiri panel-rasprave osmišljene su kao prostor za podsjećanje, razmjenu i promišljanje iskustava, međuodnosa i učinaka umjetničkih, aktivističkih i medijskih inicijativa izgradnje mira, zaštite građanskih i ljudskih prava, okoliša i javnih dobara koje su od kasnih 1980-ih do danas zamišljale, stvarale i promovirale ideje i prakse demokracije, smještajući građanku/građanina u poziciju političkog subjekta i stvaratelja društvenog značenja.

U 19 sati otvara se izložba „Otpor, pokret, promjena: fragmenti aktivističkih i umjetničkih praksi od kasnih 80-ih“ u organizaciji udruge KURZIV i kustosice Martine Kontošić. Izložba će biti otvorena od 13. do 22. travnja.  Uz fragmente dokumentacije različitih aktivističkih borbi, na izložbi će biti predstavljeni umjetnički radovi Nike Autor, Igora Grubića, Adele Jušić, Siniše Labrovića, Vladimira Miladinovića, Albana Muje, Miroslava Stojanovića, dokumentacija radova Sanje Iveković  te film Nataše Nelević i grupe umjetnica. Postojećim radovima u predvorju kina SC bit će pridružene tri nove produkcije, odabrane kroz natječaj Zaklade Solidarna i udruga KURZIV, Domino i GONG-a –  radovi Ivane Armanini “Zidovi”, Jasne Žmak “Ja sam budućnost” i performans “Never again. Never. Again?” Elme Selman koji će nakon izvedbe postati fizičkim dijelom izložbe.

U 20 sati slijedi izvedba monodrame „Postdiplomsko obrazovanje“ Vilima Matule i Siniše Labrovića u režiji Borne Armaninija uz glazbu Igora Pavlice.

U 21 sat počinje Glazbena aktivistička slušaonica Ilka Čulića koja će prerasti u party, tulum, žurku i dernek.

Konferencija je osmišljena kao prostor za podsjećanje, razmjenu i promišljanje iskustava, međuodnosa i učinaka umjetničkih, aktivističkih i medijskih inicijativa izgradnje mira, zaštite građanskih i ljudskih prava, okoliša i javnih dobara koje su od kasnih 1980-ih do danas zamišljale, stvarale i promovirale ideje i prakse demokracije, smještajući građanku/građanina u poziciju političkog subjekta i stvaratelja društvenog značenja.

Svrha je ovog regionalnog vremeplova afirmirati, kao i propitati tradiciju progresivnog aktivizma i umjetničkog stvaralaštva u osporavanju i preoblikovanju dominantnih političkih, kulturnih i društvenih matrica u postjugoslavenskom prostoru, obilježenom sukobima, siromaštvom, devastacijom javnih dobara i okoliša, nepovjerenjem i dubokim podjelama. Ipak, taj je prostor i dalje višestruko povezan – svojim starim i novim granicama, nepravdama i traumama, kao i kreativnim iskoracima prema otporu, iscjeljenju i inovacijama. Sudionici i govornici će se prožimati svojim ulogama, a uključit će protagonistkinje i protagoniste različitih generacija, tematskih interesa i lokacija poput Lepe Mlađenović, Nenada Zakošeka, Ane Brakus, Vesne Kesić, Dragana Zelića, Borke Pavičević, Žarka Puhovskog, Nade Golubović, Damira Arsenijevića, Suzane Jašić, Dobrice Veselinovića, Nidžare Ahmetišević, Dragana Koprivice i mnogih drugih. Radni jezici konferencije su hrvatski, bosanski, srpski, crnogorski, makedonski, albanski i engleski, uz solidarno konsekutivno prevođenje prema potrebi.

Konferenciju će otvoriti interaktivni performans “Never Again. Never. Again?” bosanske umjetnice Elme Selman. Navečer, slijedi otvorenje izložbe „Otpor, pokret, promjena: fragmenti aktivističkih i umjetničkih praksi od kasnih 80-ih“ koju kurira Kurziv, monodrama „Postdiplomsko obrazovanje“ Vilija Matule i Siniše Labrovića uz glazbu Igora Pavlice te , Glazbena aktivistička slušaonica Ilka Čulića koja će prerasti u party, tulum, žurku i dernek.

Facebook događaj s više detalja nalazi se ovdje.

Radni program regionalnog vremeplova aktivističkih i umjetničkih praksi

U potrazi za Građankom/Građaninom

Zagreb, Studentski centar, Savska 25, četvrtak, 13. 4. 2017.

9:30 – 10:00

Registracija

10:00 –10:15

Otvorenje konferencije – Suzana Jašić i Nenad Zakošek, GONG

10:15 – 10:45

Interaktivni performans “Never Again. Never. Again?” (autorica Elma Selman)

10:45 – 12:00

U potrazi za građankom/građaninom– civilno društvo, nezavisna kultura i mediji kao prostor imaginiranja građanina kao političkog subjekta

Moderatorica: Jelena Berković, GONG

12:00 – 12:15

Stanka

12:15 – 13:15

U potrazi za građankom/građaninom u predraću, ratu i poraću 1980-ih i 1990-ih

–      Kako smo unosili/e nered različitosti u kasni socijalizam?

–      Kako smo kovali/e mir i štitili ljudska prava u doba ratova i poraća?

–      Kako smo preživljavali /e i podržavali preko granica autokratskih režima ?

Moderator: Eugen Jakovčić, Documenta – Centar za suočavanje s prošlošću

13:15 – 13:30

Stanka

13:30 – 14:30

U potrazi za građankom/građaninom u idealizmu liberalne demokracije: osvrt na aktivističke i umjetničke prakse 2000-ih

–      Kao smo kovali demokratske institucije u zavjetrini Europske unije?

–      Kako smo u maršu na institucije izgubili iz vida građane?

Moderator: Tihomir Ponoš, novinar Novog lista

14:30 – 15:30

Ručak

15:30 – 17:30

U potrazi za građankom/građaninom u zamahu populizma i post-demokracije: osvrt na aktivističke i umjetničke prakse 2010-ih.

–      Kako se nosimo sa tržišnim i svjetonazorskim ekstremizmima?

–      Kako (ako) razgrađujemo partitokratskim klijentelistički kapitalizam ?

Moderator/ica: Antonija Letinić, Kurziv/Kulturpunkt.hr

17:30h – 19:00

Večera ili stanka

19:00 – 20:00