Volonterski centar Petrinja

Kontakt:Radno vrijeme:
Tel: 044/813 709pon, uto, sri, pet 08:00 – 16:00
Mail: volonteri@udrugaiks.hrčet 13:00 – 21:00
Facebook: https://hr-hr.facebook.com/VCPetrinja/subota i nedjelja ZATVORENO

 

O volontiranju

U smislu Zakona o Volonterstvu volontiranjem se  smatra dobrovoljno ulaganje osobnog vremena, truda, znanja i vještina kojima se obavljaju usluge ili aktivnosti za dobrobit druge osobe ili za zajedničku dobrobit bez postojanja uvjeta isplate novčane nagrade ili potraživanja druge imovinske koristi za obavljeno volontiranje.

Volontirati mogu sve osobe bez obzira na spol, dob ili bilo koje druge karakteristike. Ono što je za volontera važno je da odgovorno ispunjava zadatke i obveze dogovorene sa organizatorom volontiranja. Volontirati se može kratkoročno i dugoročno, no zahvaljujući osjećaju koji volontiranje budi u ljudima, sve veći i veći broj volontera odabire upravo dugoročno volontiranje.

Osim što se kroz volontiranje može „utažiti“ želja da pomognemo drugima i pokrećemo pozitivne promjene u društvu, motivacija može biti i van ovih uobičajenih altruističnih okvira. Volontiranjem se  razvijaju znanja i vještine, stječe vrijedno iskustvo i stvara osjećaj pripadnosti u svoju zajednicu, podiže razina samopouzdanja i ostvaruju brojne druge prednosti.

 

LVC novi 1024x416 - Volonterski centar Petrinja

 

Lokalni volonterski centar Petrinja postoji od 2012. godine i u posljednjih je 6 godina u njegov rad bilo uključeno nekoliko stotina volontera i volonterki koji su ulagali svoje vrijeme u našu zajednicu, stvarali pozitivne promjene, činili dobra djela, učili, sklapali prijateljstva i ostavili neizbrisiv trag ne samo na području Petrinje nego i diljem Sisačko moslavačke županije.

Cilj LVC Petrinja je razvoj zajednice kroz volonterski rad i vrijednosti koju on ima u zajednici, te razvoj društva općenito. Kroz volonterski angažman članovi zajednice preuzimaju odgovornost u kreiranju boljeg mjesta za život i uvelike utječu na kvalitetu života u cijeloj zajednici. Redovito ukazujemo na važnost vrednovanja kompetencija stečenih kroz volontiranje i cjeloživotno učenje te potičemo suradnju i solidarnost u zajednici.

Volonterski centar Petrinja nudi razne volonterske pozicije i prilike za stjecanje iskustva u radu s različitim skupinama ljudi i brojnim aktivnostima. Volonteri imaju priliku asistirati u provođenju radionica i lutkarskih predstava za djecu, pomagati u učenju, raditi na inicijativama mladih, asistirati u provođenju tečaja robotike za djecu, animirati korisnike Doma za starije i nemoćne te Doma za psihički bolesne odrasle osobe, stvarati online sadržaje za web stranice i društvene mreže ili sudjelovati u nekim novim aktivnostima i programima kreiranim prema potrebama i željama volontera.

 

Pridružite nam se i zavolontirajte s nama!

Volonteri nisu plaćeni, ne zato što su bezvrijedni, već zato što su neprocjenjivi.

volonterski cover fejs - Volonterski centar Petrinja

plavo1 1018x1024 - Volonterski centar Petrinja

plavo2 1017x1024 - Volonterski centar Petrinja

 

VC zavolontiraj s nama grafika Fejs 1024x1024 - Volonterski centar Petrinja

volonterski cover fejs 2 - Volonterski centar Petrinja

 

Orijentacijski info set za volontere

 

Korisni dokumenti:

https://www.zakon.hr/z/258/Zakon-o-volonterstvu

https://narodne-novine.nn.hr/clanci/sluzbeni/2008_05_55_1915.html

 

MRMSOSP h - Volonterski centar Petrinja