Zanimljiva radionica povodom Europskog dana jezika

Svake godine 26. rujna obilježava se Europski dan jezika s ciljem upoznavanja javnosti o važnosti učenja jezika i promicanja bogate jezične i kulturne raznolikosti Europe. Udruga IKS je na ovaj datum organizirala zabavnu radionicu kako bi u suradnji s Kaznionicom u Glini obilježili dan jezika.

Cilj obilježavanja dana jezika je upoznati javnost s važnosti učenja jezika i promicanja bogate jezične i kulturne raznolikosti Europe. Europa je bogata jezicima – postoji preko 200 europskih jezika, a najmanje polovica svjetskog stanovništva govori dva ili više jezika. Poznavanje stranih jezika i kultura je važan resurs koji treba koristiti i njegovati.

Tijekom radionice sudionici su imali priliku čuti nešto više o ciljevima ove manifestacije te zaigrati edukativnu igru o Europi. Igra se sastojala od pitanja o geografskim i kulturnim činjenicama o Europi te zanimljivih zadataka poput pantomime i nabrajanja pisaca ili glumaca iz stranih zemalja. Sve se odvijalo na engleskom jeziku te su sudionici imali priliku vježbati razgovor na stranom jeziku.  Na kraju su svi sudjelovali u kvizu o europskim jezicima i uzeli letke s abecedom znakovnog jezika, o prilikama za mobilnost i Erasmus+ programu.

Obilježavanje Europskog dana jezika dio je trogodišnjeg programa usmjerenog obrazovanju i osposobljavanju odraslih “RE-START” financiranog od strane Ministarstva pravosuđa, a cilj same aktivnosti bio je motivirati sudionike da vježbaju komunikacijske vještine i potaknuti ih na učenje jezika.Ovaj članak dio je vidljivosti programa “RE-START” koji financira Ministarstvo pravosuđa. Sadržaj ovog članka isključiva je odgovornost Udruge IKS.