Večer s FADE INom

U Tjednu mladih udruga IKS po drugi put organizira filmsku večer. U subotu vas pozivamo u naš klub mladih (Gajeva 40a) gdje smo za vas pripremili Večer s FADE Inom.

FADE IN je nevladina udruga koja djeluje kao video produkcijski studio. Produciraju dokumentarne filmove, društveno angažirane promidžbene poruke, televizijske emisije i reportaže. Neke od njih ste sigurno vidjeli u “Dobro jutro, Hrvatska”. Za subotu uvečer smo odabrali 3 odlična dokumentarna filma i to: SAVRŠENO DRUŠTVO, ŽENSKA POSLA i GAY PRIDE. Više o filmovima pročitajte u nastavku, a na projekciju ste pozvani svi! Savršeno društvo, trajanje: 30′

Mozaična drama četvero protagonista koji na svojoj koži osjećaju svu snagu i gorčinu predrasuda, bilo da su u koži homoseksualca, Roma ili osoba s invaliditetom.
Protagonisti izravno i bez i malo ustupaka društvenim stereotipima svjedoče o netoleranciji koja ih ne pretvara u gubitnike i marginalce već u svjedoke aktualne društvene klime. U osnovi to nije priča o diskriminiranima nego o diskriminatorima koji osuđuju svakog tko je drugačiji.
Redatelj: Hrvoje Mabić

Ženska posla, trajanje: 31’18”

Dokumentarni film koji progovara o izrabljivanju žena različite dobi i društvenog statusa od strane udomaćenih konglomerata.
“Ženska posla” su intiman i iskren film jer kroz osobni rakurs protagonistice svjedoče o vlastitom nezahvalnom položaju i nepravdama s kojima se u radnom okruženju susreću, kao i o vlastitoj borbi i prevladavanju eksploatacije koju su sve proživjele, a neke od njih i dalje svakodnevno proživljavaju.
Redateljice:
Martina Globočnik, Iva Kraljević

Gay Pride – Zagreb 2002., trajanje: 10′ 10″

Kratki dokumentarni film koji prati događanja s prve Gay Pride parade u Hrvatskoj, održane u Zagrebu u 29. lipnja 2002. Unatoč provokacijama i neodobravanju, protest je okupio veliki broj građana, hrvatskih udruga i osoba iz javnog i političkog života koji su podržali zahtjeve za ostvarivanje prava seksualnih manjina.
Autor: Hrvoje Mabić