Važnost mahunarki u svakodnevnoj prehrani

Jučer je u prostorijama građanskog centra Udruge IKS održana radionica na temu “Važnost mahunarki u svakodnevnoj prehrani” koju je održala Marina Kušan Hadžić iz HUMANIKA centra za poboljšanje kvalitete življenja i razvoj ljudskih vrijednosti.

Mahunarke su stoljećima korištene i uzgajane diljem svijeta, od Bliskog Istoka do Starih Grka i Rimljana, a upravo se leća smatra prvom namirnicom koju je čovjek uzgajao. Danas se one mogu prozvati superhranom, a moguće ih je pripremati na stotine ukusnih načina.

• leguminoze su uistinu jedinstvena hrana; izvrstan su izvor proteina biljnog podrijetla (visok sadržaj lizina, a nizak metionina), prehrambenih vlakana, kompleksnih ugljikohidrata te različitih mikronutrijenata i fitokemikalija
  • leguminoze sadrže od 17 do 20% proteina, izuzev soje koja sadrži od 35 do 43% (što je vrlo slično količini koju sadrži meso, od 18 do 25%)
  • ne sadrže zasićene masti i trans masne kiseline, te su bez kolesterola
  • prehrambena vlakna iz leguminoza snižavaju količinu šećera u krvi, time uvelike smanjuju rizik od dijabetesa tipa 2
  • Organizacija za prehranu i poljoprivredu (FAO) Ujedinjenih naroda je godinu prozvao Međunarodnom godinom mahunarki.
  • Cilj je ove inicijative osvijestiti o važnosti mahunarki zbog njihovog nutritivnog bogatstva, ali i istaknuti njihovu važnu ulogu u promociji održive poljoprivrede i sigurnosti hrane.

Na radionici  prezentirane su mnogobrojne vrste mahunarki te način njihobve pripreme. Cilj je bio potaknuti učestalu upotrebu mahunarki u prehrani.Predstavljen je jelovnik koji se sastojao od; popečaka od soje i vrganja, pogačica sa lećom, torte od graha, slatkih kuglica od slanutkovog brašna,a na radionici izrađen je i namaz od graška i šlag od slanutkove vode.