Uskršnje radionice u Udruzi IKS

Uskršnje radionice u Udruzi IKS

U četvrtak 13. i petak 14. travnja u Volonterskom centru Petrinja, koji djeluje u sklopu Udruge IKS od 2012. godine, održane su Uskršnje radionice.  Na radionicama su sudjelovala djeca u dobi od 5 do 12 godina, a odaziv je bio odličan.

Na prvom danu radionica sudjelovalo je dvadeset i dvoje djece, a drugi dan njih čak dvadeset i sedam. Prvoga dana su volonteri predvođeni voditeljicom Lokalnog volonterskog centra Petrinja Barbarom Kositer i njenom kolegicom iz Info centra za mlade Petrinja Larisom Brkić provodili aktivnosti upoznavanja i zagrijavanja za sudionike radionica, a potom su pristupili ukrašavanju stiropornih jaja raznim bojama, špagicama u boji, koncima i dodacima od papira. Treća održana aktivnost bile su igre poput graničara, zombija, kuglanja, twistera i hula hopa, a neki sudionici su igrali i nogomet dok su drugi ukrašavali zidove šarenim kredama. Nakon igranja na otvorenom, svi su se vratili u šareni prostor Volonterskog centra Petrinja kako bi izradili kartonske košarice za uskršnja jaja.

Drugoga dana su se neki već i znali od dana ranije, pa je i atmosfera je od samog jutra bila jako vesela. Za početak su svi sudionici igrali igru upoznavanja s klupkom konopca, potom i loptom, a nakon čega je trebalo i izbaciti svu tu novu energiju kroz igru ribara. Druga aktivnost drugoga dana bila je izrađivanje papirnih pilića od šarenog papira, u čemu su svi uživali jer su mogli izraziti svoju kreativnost.

Za treću aktivnost drugoga dana prošetali smo se do gradskog parka gdje smo održali utrku s kuhanim jajima u žlici. Pravila ove igre bila su jako stroga: nije se smjelo trčati, nego samo brzo hodati kroz park od jednog kraja na drugi kroz sve četiri staze. U paviljonu su volonteri dijelili sudionicima kuhana jaja koja nisu smjela ispasti iz žlice niti se razbiti. Sudionici su bili podijeljeni u dva tima: plavi i crveni tim, a pobjedu je za jedan bod (jedno manje razbijeno jaje) odnio crveni tim.

U provedbi ovih radionica osim zaposlenica LVC Petrinja i Info centra Petrinja svojim angažmanom pomogli su lokalni volonteri Alyssa Paton, Andrija Bijelić, Andrea Kardaš, Barbara Miković, Daniel Barukčić, Ivan Genc, Lana Sučec, i Valeria Caci te EVS volonteri Alejandro Medina, Alina Davtyan, Amrei Hatzler i Iuliia Pankrateva.

Poseban doprinos radionicama došao je od lokalnog volontera Bojana Juzbašića, učenika Srednje škole Petrinja, člana Hrvačkog kluba Petrinja i člana volontera Aktivaca u Udruzi IKS. Bojan je napravio plan radionica, te su zahvaljujući njegovom velikom trudu i iznimnom volonterskom angažmanu tijekom jučerašnjeg i današnjeg dana djeca uživala u predblagdanskim zabavnim i kreativnim aktivnostima. Hvala Bojane! 

Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku

Projekt “Lokalni volonterski centar Petrinja” financira Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Republike Hrvatske. Partneri u projetku su Dom za starije i nemoćne osobe Petrinja, Dom za psihički bolesne odrasle osobe Petrinja, POU Hrvatski dom Petrinja i Grad Petrinja