Uređenje prostora za mlade u Udruzi IKS

 S dolaskom proljeća došlo je vrijeme i za proljetno čišćenje, zato je 23. ožujka održana radna akcija uređenja prostora za mlade u Udruzi IKS. Udruga IKS od 2013. godine ima Građanski centar koji je na dnevnoj bazi otvoren i pruža usluge građanima. Zadnjih godina on najviše služi kao okupljalište mladih, središte Volonterskog i Info centra za mlade, središte Eurodeska, prostor za inicijative mladih. Građanski centar koriste i druge udruge, poput Hrvatskog planinarskog društva “Zrin” čiji su se predstavnici pridružili na ovoj aktivnosti.

Uz članove HPD Zrin, lokalni i strani volonteri Udruge IKS te njeni zaposlenici, zasukali su rukave i krenuli u uređenje i čišćenje prostora. Cilj ove aktivnosti bio je urediti prostor koji mladi koriste te se povezati s udrugama u našoj zajednici, promovirati Eurodesk i Europske snage solidarnosti kao i ostale prilike za mlade, kako bi predstavnici udruga mogli dalje multiplicirati informacije.Eurodesk je mreža organizacija diljem Europe koje rade s mladima i koje se bave informiranjem mladih o mogućnostima za putovanje i učenje. Europske snage solidarnosti su jedna od mogućnosti koje Europska unija pruža mladima da steknu iskustvo, razviju svoje vještine i daju doprinos društvu.

Europske snage solidarnosti sadržavaju dva komplementarna načina djelovanja:

  • volontiranje, kroz koje se mladim ljudima daje prilika da uz pomoć bespovratnih sredstava volontiraju u razdoblju od dva do dvanaest mjeseci
  • stručni rad, kroz koji se mladim ljudima daje prilika da dobiju posao, staž ili naukovanje u širokom rasponu sektora uključenih u aktivnosti za jačanje solidarnosti kojima su potrebne visokomotivirane i socijalno osviještene mlade osobe.

Za sve koji žele saznati više informacija mogu posjetiti službenu stranicu Europskih snaga solidarnosti ili doći u naš novo uređeni prostor u Turkulinovoj 9 u Petrinji i osobno se raspitati.

Udruga IKS kao Eurodeskov multiplikator sudjeluje u radu europske Eurodesk mreže koja informira mlade o mogućnostima za mobilnost, europskim programima i natječajima. Sadržaj ovog članka isključiva je odgovornost Udruge IKS.