Udruga IKS obilježila Međunarodni dan volontera 2018

7.prosinca Udruga IKS i Volonterski centar Petrinja obilježili su Međunarodni dan volontera u Hrvatskom domu Petrinja. Raznovrsni program osmislili su volonteri Europske volonterske službe (EVS) koji su predstavljali zemlje iz kojih dolaze govoreći o svom iskustvu volontiranja na materinjem jeziku. Kako bi približili građanima  doživljaje o volonterstvu u pozadini je stajao prijevod govora EVS volontera pa se tu dalo pročitati svašta lijepog- od tog da su neki odustali  od posla koji su do tada radili jer su jednostavno u srcu osjetili poziv za pomaganje drugima pa do volontiranja i u dalekoj Kambodži.

Naravno uz EVS volontere sva pažnja bila je usmjerena na lokalne volontere koji su nesebično ove godine uložili trud i vrijeme kako bi pridonijeli zajednici, pa tako je titulu VOLONTERA GODINE odnio Luka Kosak. Luka, ujedno i naš najmlađi volonter, tijekom cijele godine vodi program ROBOTIKE za osnovnoškolce. Mali ‘robotičari’ su puno toga naučili i postali vrlo vješti uz pomoć  i učinkovito mentorstvo Luke. Naši volonteri heroji i također zvijezde večeri su bili Daniel Barukčić, Bojan Juzbašić, Matej Gregec, Petra  Božurić, Hana Jurković, Tea Precca, Meliha Milikić, Monika Đakovac, Valeria Caci, Iva Pavlić, Antonija Kihalić, Simbad Hadžić, Dora Herceg, Lana Culović, Joshua  Paton, Morana Šalić, Domagoj Režić, Ivan Škrljac, Nadja Matešić, Noa Škrinjarić, Nina Piragić i Ivan Genc.

 Dragim volonterima nagrade su osigurali: Frizerski salon “by Vlatka”, Obrt za krojačke usluge i trgovinu “JANA”,  Frizerski salon MALOVIĆ, NASO j.d.o.o.,  Beauty centar NATALI,  Frizerski salon “OLIMP”,  Cvjećarnica ORHIDEJA,  BOUTIQUE “KRISTINA”,  Anina kuća ljepote j.d.o.o.,   Gostionica “M&I&S&”,   KLOBUK obrt za ugostiteljstvo, Frizerski salon CAPRICCIA,  L-HAIR, obrt za frizerske usluge,  GOGA obrt za trgovinu i usluge,  BERIŠA obrt za pekarstvo i trgovinu,  KARIKA SISAK proizvodni, uslužni i trgovački obrt, PODGORSKI BOĆEK PROM j.d.o.o.,  Frizerski salon „DIVA“,  ADP obrt za usluge, vlasnica Marina Preradović Kosak.

Volonteri su svoje sate uložili u razne volonterske programe koje Udruga IKS ima a to su: Volonteri lutkari,volonterski programi u domu za starije i nemoćne te u domu za psihički bolesne odrasle osobe, Aktivci,robotika, sat učenja sat igranja, hrvatski jezik za EVS volontere.

Nakon proglašenja volontera godine građani su imali priliku pjevati Himnu volontera koju je napisao Marko Marčelja učenik OŠ I.G.Kovačić-Gora a uglazbila je Maja Ostojić te zajedno sa zborom OŠ I.G.Kovačić otpjevala i razveselila sve prisutne. Također veselom programu  su pridonijele svojom izvedbom i “Petrusice” koje su nas rasplesale i raspjevale a neke i raznježile svojim glasovima i talentom. Program je bio raznolik jer su EVS volonteri napravili igru kako bi priznali svih 230 volontera koji su tijekom godine bili uključeni u razne volonterske programe, također volonteri su nam pjevali i svirali. Justin Roche na trubi, Sofia Silva vokal, Denis Fazlović na gitari te Muamer Jašarević kao vokal. Bila je to ugodna i zabavna večer u što su se uvjerili brojni gosti od kojih su mnogi kroz godine volontirali u IKS-u.

 

Strani volonteri Europske volonterske službe u Petrinju su došli na projekt udruge IKS “Istraživanje i otkrivanje potencijala mladih kroz volonerstvo – IKSplore” čije troškove sufinancira Europska unija kroz program Erasmus+. 

Views expressed in this article are the sole responsibility of Association IKS and the European Commission cannot be held responsible for any use which may be made of the information contained therein.

Stajališta izražena u ovom članku isključiva su odgovornost Udruge IKS i Europska komisija se ne može smatrati odgovornom prilikom uporabe informacija koje se u njoj nalaze.