Udruga IKS obilježila Europski tjedan mladih

Europski tjedan mladih održavao se diljem cijele Europe od 29. travnja do 5. svibnja. Tema ovogodišnjeg tjedna mladih bila je “Demokracija i ja”, a cilj motivirati mlade osobe da se uključe u donošenja odluka i demokratske procese. Obilježavanje EU tjedna mladih koordinirale su nacionalne agencije za provedbu programa Erasmus+, u Hrvatskoj je to Agencija za mobilnost i programe EU u suradnji s informacijskom mrežom za mlade Eurodesk.

Ova manifestacija obilježena je u 35 zemalja, s 1018 raznih aktivnosti na kojima je sudjelovalo čak 118 197 mladih osoba. U Hrvatskoj su održane 32 aktivnosti s 1469 sudionika, a Udruga IKS je obilježila tjedan mladih u Petrinji, gdje su mladi tijekom cijelog tjedna mogli posjetiti Udrugu i raspitati se o mogućnostima za mlade i prilikama za mobilnost. Lokalni i EVS volonteri Udruge IKS su tijekom tjedna snimali kratke video uratke o aktivizmu mladih i volonterskom angažmanu, te u skladu s temom EU tjedna mladih “Demokracija i  ja” – video kojim ćemo najaviti i promovirati izbore za EU parlament.

Europski izbori se održavaju od 23. do 26. svibnja, a svi punoljetni građani EU-a imaju priliku odabrati svoje zastupnike u Europskom parlamentu . Svojim glasom pomažete odlučiti kakvu ćemo Europu izgraditi u nadolazećim godinama. Svi koji žele više informacija o samim izborima mogu posjetiti službenu web stranicu EU izbora. Za one koji se još nisu odlučili ili ne znaju za koga glasati mogu ispuniti kratki kviz od 25 pitanja, koji će im nakon odgovora na sva pitanja, prikazati popis kandidata i postotak kojim se vaše vrijednosti i stavovi kandidata podudaraju.

U Hrvatskoj se izbori održavaju u nedjelju 26. svibnja, a glasati možete na biračkim mjestima prema adresi prebivališta. Izađite na izbore i pomozite stvoriti bolju Europu!Udruga IKS kao Eurodeskov multiplikator sudjeluje u radu europske Eurodesk mreže koja informira mlade o mogućnostima za mobilnost, europskim programima i natječajima. Sadržaj ovog članka isključiva je odgovornost Udruge IKS.