U Petrinji završena edukacija organizatora volontiranja

Prošlog tjedna završena je prva edukativna aktivnost u Sisačko-moslavačkoj županiji u sklopu projekta “Na valovima volonterstva – infrastruktura za snažne i povezane zajednice”. Edukacija je organizirana u 2 modula, (prvi je bio 3-4.5.2018. a drugi 16-17.5.2018.) a ciljana skupina su bili organizatori volontiranja u središnjoj Hrvatskoj s fokusom na Sisačko-moslavačku županiju.

Cilj projekta je kapacitiranje volonterskih centara i organizatora volontiranja iz područja socijalne skrbi, zdravstva, te odgoja i obrazovanja iz središnje Hrvatske.

Na dva modula edukacije je sudjelovalo 24 zaposlenika udruga i ustanova uglavnom iz Sisačko-moslavačke županije a imali smo goste i iz Zagreba, Virovitice, Pakraca, Lipika i Grubišnog polja.

Tijekom edukacije sudionici su učili o osnovama volonterstva, strukturi i ulogama unutar procesa, kako kreirati volonterski program, kako primjeniti standard kvalitete u volonterstvu, kako komunicirati sa volonterima, kako ih pronaći te selektirati, kako ih voditi, kako procjeniti volonterski program te kako procjeniti volontera i kako ih nagraditi. Osim toga sudionici su se uspjeli povezati na osobnoj razini što će dodatno ojačati njihovo povezivanje na sljedećoj edukaciji o praćenju kompetencija volontera.

Edukaciju su vodili koordinatori lokalnih volonterskih centara Petrinja i Sisak, Borisz Negeli i Martina Jambrović uz superviziju voditeljice projekta Jele Prgić Zrike.

Na kraju edukacije sudionici su ocjenili i cijelu edukaciju a posebno ishode učenja, kako su je ocjenili možete vidjeti u tablici ispod:

ISHODI UČENJA:

3

4

5

Prepoznati vrijednosti i potencijal volontiranja za razvoj organizacije i svakog volontera – Prosječna ocjena: 4,45

12

10

Opisati ključne dijelove Zakona o volonterstva i ulogu koordinatora volontera – Prosječna ocjena: 4,41

9

Izraditi planove za razvoj volonterskog programa – Prosječna ocjena: 4,5

11

Izraditi kvalitetne opise potrebnih volonterskih pozicija – Prosječna ocjena: 4,64

14

Identificirati odgovarajuće metode te kvalitetno oglasiti potrebe za volonterima – Prosječna ocjena: 4,68

7

15

Razumjeti kako odabrati volontere za svoju organizaciju – Prosječna ocjena: 4,64

6

15

Prepoznati korake za uhodavanje volontera u posao i potrebnu edukaciju – Prosječna ocjena: 4,55

13

Kvalitetno pratiti i mentorirati rad volontera te svladati izazove učinkovite komunikacija pri vođenju volontera – Prosječna ocjena: 4,45

11

Identificirati ključne dionike i pitanja za evaluaciju volontera i volonterskog programa – Prosječna ocjena: 4,50

7

13

Shvatiti važnost i načine nagrađivanje volontera kao i promocije volonterskog programa u zajednici – Prosječna ocjena: 4,82

4

18

Prepoznati i uvesti u svoj rad “Standarde kvalitete za volonterske programe” – Prosječna ocjena: 4,09

UKUPNA PROSJEČNA OCJENA: 4.52

Edukacija se provodi u sklopu projekta “Na valovima volonterstva – infrastruktura za snažne i povezane zajednice” koji provodi Volonterski centar Zagreb u partnerstvu s Udrugom IKS, Mrežom udruga Zagor, Agencijom lokalne demokracije Sisak, Domom za starije i nemoćne osobe Centar, ACT Grupom i Hrvatskim centrom za razvoj volonterstva.