Trening “Life without borders” u Bugarskoj

Od 1. do 8. rujna u gradu Pazardjiku u Bugarskoj održan je trening pod imenom „Life without borders“. Partnerska organizacija Focus iz Bugarske ugostila je 30 sudionika iz 10 zemalja: Italije, Španjolske, Rumunjske, Turske, Belgije, Češke, Poljske, Bugarske i Hrvatske.

Mladi iz Hrvatske koji su zahvaljujući partnerstvu organizacija IKS i FOCUS dobili priliku za mobilnost i učenje bili su Martina Čalić, Domagoj Barišić i Barbara Kositer. Mladi su u Pazardjiku kroz razne aktivnosti učili o radu s mladima, migranatima i izbjeglicama.

Sudionici iz svih zemalja predstavili su trenutačnu situaciju s izbjeglicama i migrantima u svojoj zemlji te su zajedno kroz razmjenu iskustava i ideja osmišljavali buduće aktivnosti u svojim zajednicama za rad s raznim osjetljivim skupinama. Kroz razne zadatke i grupni rad sudionici su se upoznali s gradom Pazardzjikom te njegovim stanovnicima predstavili projekt na kojem su sudjelovali, te ispitali njihovo znanje o migrantima, izbjeglicama i Erasmus+ programu.

Također, posjetili su i Plovdiv, jedan od najstarijih europskih gradova, a u interkulturalnim večerima imali su priliku uživati u raznim delicijama, običajima i glazbi svih zemalja sudionica.

Ovaj trening bio je izvrsna prilika za predstavljanje Hrvatske mladima iz drugih zemalja ali i upoznavanje različitih kultura, učenje novih pojmova i upoznavanje s Erasmus+ programom i daljnjim prilikama za mobilnost.

Za svo troje sudionika iz Hrvatske trening u Pazardjiku bio je nezaboravno iskustvo iz kojeg su mnogo naučili, upoznali mnogo mladih ljudi, stekli nova prijateljstva i zahvaljujući svojim domaćinima iz Bugarske ovaj trening će im ostati u lijepom sjećanju, a želja da nastave raditi s mladima i dijele svoje znanje još je i jača nego prije!

Video s treninga možete pogledati na Facebook stranicama Udruge IKS.

Photo: Petko Petkov