Trening koordinatora strukturiranog dijaloga

Prošli tjedan održan je trening lokalnih koordinatora strukturiranog dijaloga od 13. do 15. studenog u Kući ljudskih prava u Zagrebu pod organizacijom Mreže mladih Hrvatske. Na treningu je među dvadesetak osoba koje rade s mladima u lokalnoj zajednici sudjelovala i predstavnica Udruge IKS Sabina Stipanec.

Trening su održali Antonija Bračulj i Marin Živković, a sudionici su imali priliku naučiti više o povijesti strukturiranog dijaloga, njegovim ciljevima i samom procesu te čuti savjete iskusnih lokalnih koordinatora koji su sudjelovali u prošlom procesu konzultacija.

Strukturirani dijalog je standardiziran proces sudjelovanja mladih u odlučivanju, a svaki proces traje 18 mjeseci. Strukturirani dijalog omogućava mladima da iznesu svoja mišljenja i stavove o određenoj temi te predlože moguća rješenja, a donositelje političkih odluka upoznaju sa svojim problemima i potrebama.

Cjelokupnim procesom strukturiranog dijaloga upravlja Europska radna skupina, a na nacionalnoj razini to su predstavnici Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, krovne organizacije mladih – Mreža mladih Hrvatske i Zajednica informativnih centara za mlade te ostalih udruga, stručnjaka i istraživača.

Treninzi su odlična prilika za umrežavanje, tako su već u planu nova partnerstva i aktivnosti, a osim umrežavanja sudionici su zadnji dan imali priliku postaviti pitanja Vanji Glogovac, voditeljici Službe za mlade i volonterstvo u Ministarstvu za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku. Tako su sudionici saznali novosti o nacionalnom programu za mlade, klasifikaciji rada s mladima u Hrvatskoj i razjasnili sve nejasnoće o strukturiranom dijalogu.

Info centar za mlade Petrinja u sljedećim mjesecima planira provesti nekoliko lokalnih konzultacija kako bi osigurali da se čuje i glas mladih iz Petrinje.

Projekt “INFOswitch” financira Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, a partneri u projektu su Grad Petrinja, Udruga Zamisli, Centar za mladež Zaprešić i Udruga Impress.