Treći posjet američkih studenata udruzi IKS

Treću godinu za redom, udrugu IKS su u četvrtak 25. svibnja posjetili studenti američkog Sveučilišta Indiana. Carmen Luca Sugawara, profesorica koja je vodila grupu od 10 studenata u pratnji svoje kolegice ponovno se za vrijeme njihove studijske posjete Hrvatskoj vratila u Petrinju. Zašto baš Petrinja i udruga IKS, jasno je iz činjenice da se radi o studentima socijalnog rada čije je područje interesa razvoj poslijeratnih zajednica i utjecaj civilnog društva na razvoj tih zajednica.

Druženje je započelo upoznavanjem s gostima, nakon toga je uslijedilo predstavljanje volontera europske volonterske službe, lokalnih volontera te IKS tima. Studente je zanimalo kako izgleda život u Petrinji, što radi udruga IKS i kako utječe na zajednicu, politička situacija u Petrinji i Hrvatskoj te mnogo tog drugog. S nama su podijelili svoj interes za socijalni rad i rad u zajednici kao i neke primjere različitih problema u zajednicama iz kojih dolaze i svojim vlastitim volonterskim angažmanima. 


I ove godine u posjet nam je došla mješovita grupa sa sličnom pozadinom – mladi koji nikad nisu bili van Sjedinjenih Američkih Država. Studenti i njihove profesorice upoznavanje Petrinje započeli su ulaskom u staru „ljepoticu“, zgradu u Turkulinovoj 9 koja je sjedište udruge IKS, a studente je pomalo zaprepastila i izazvala zanimanje o svojoj prošlosti i činjenici da još uvijek izgleda kako izgleda. Naravno, s nadom da su postavljene skele znak skore obnove, na negativan odgovor studenti su i dalje bili zabrinuti i za obližnje zgrade i ruševine poput stare Petrinjke.

Nakon početnog upoznavanja u Građanskom centru udruge IKS, otišli smo u šetnju sa studentima i profesoricama te posjetili PIGIK, gdje smo pričali o brojnim zanimljivim i aktualnim temama, kao i onim prijeratnim. Studente je zanimalo puno toga o životu mladih u gradu u kojem se još uvijek jasno vide posljedice rata, na koje su građani možda i navikli, za razliku od naših gostiju koji se s takvim prizorima nikad nisu susreli.

Ova studijska posjeta dogodila se baš u Dane otvorenih vrata udruga kada su u prostorijama i dvorištu udruge IKS bili izloženi promotivni materijali i informacije o još tri petrinjske udruge:  Humanike, HPD Zrin i BK Bikearound, tako da su studenti mogli saznati više o radu civilnog društva u Petrinji kao i o brojnim projektima udruge IKS kroz godine.

Profesorica Carmen posjetit će nas i sljedeće godine s novom grupom studenata, a nama ostaje nada da ćemo svakoj narednoj generaciji moći pokazati sve manje posljedica rata u našem gradu.